Procesul de coruptie in care judecatorii Valentino Acatrinei si Rodica Fesiuc, de la Curtea de Apel Bucuresti, si procurorul Cristian Bojinca, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, sunt acuzati ca ar fi luat de la avocata Lidia Peter diferite sume in valuta, pentru a da solutii favorabile unor inculpati, a fost suspendat. Avocatii celor patru au invocat neconstitutionalitatea unui articol din Codul Penal. Ei au sustinut ca este ilegal ca anchetatorii sa stranga probe si sa efectueze inregistrari telefonice, inainte sa fi fost declansata urmarirea penala impotriva celor care erau vizati.
Aparatorii au afirmat ca este neconstitutional articolul 224 din Codul de Procedura Penala (CPP) referitor la actele premergatoare declansarii urmaririi penale, intrucat contravine drepturilor constitutionale privind dreptul la aparare si cel al libertatii cetateanului. Acelasi lucru a fost sustinut, in urma cu o saptamana, in fata completului de trei judecatori al instantei supreme, care a refuzat sa sesizeze Curtea Constitutionala, desi legea stipuleaza ca judecatorii sunt obligati sa faca acest lucru. Astfel, apararea a formulat un recurs care s-a, judecat vineri, de catre un complet de noua judecatori ai Curtii Supreme.
Procurorul de sedinta a apreciat ca, potrivit articolului 381 indice 1 din CPP, nu este prevazut dreptul de a face recurs la o incheiere de sedinta.
In replica, avocatii au invocat neconstitutionalitatea articolului 381 indice 1 CPP, motivand ca incalca articolele constitutionale la liberul acces la justitie si cel la dreptul la un proces echitabil. In aceste conditii, Curtea Suprema a hotarat suspendarea procesului pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta asupra celor aratate.
In cazul judecatorului Valentino Acatrinei, anchetatorii au inceput sa stranga probe inca din martie 2000, iar urmarirea penala a fost declansata un an mai tarziu, respectiv la 30 aprilie 2001. Lidia Peter este singura persoana din acest dosar judecata in stare de arest preventiv.