Odata cu dominarea pietei asigurarilor din Romania de catre companiile cu un capital preponderent strain, se poate aprecia ca ne situam in perioada de maturizare. Acest lucru este sustinut nu doar de evolutia ascendenta a volumului primelor incasate, ci si de un indicator denumit densitate pe cap de locuitor.
Datele statistice indica faptul ca acest indicator a avut un trend ascendent, de la doar circa 16 euro in anul 2001, la 55 euro in anul 2005, in timp ce, in ansamblu, in termeni reali, piata asigurarilor din Romania a crescut cu 15-16% in anul 2005, comparativ cu anul 2004. Estimarile actuale conduc la ideea ca, in anul 2010, piata romaneasca a asigurarilor va depasi bariera de 3 miliarde de euro, ceea ce va insemna o triplare a densitatii pe cap de locuitor, una apropiata de cea occidentala.
70% din romani nu deosebesc intre ele doua polite de asigurare
Segmentul care a avut evolutia cea mai spectaculoasa, plecand practic aproape de la zero, este cel al asigurarilor de viata, zise cu capitalizare, care se regasesc practic pe toate pietele. Caracteristica cea mai importanta a acestora este acela ca in majoritatea situatiilor asigura un randament superior economisirilor prin intermediul bancilor. In plus, toate produsele de acest gen reprezinta un instrument de protectie atat a asiguratului, cat si familiei acestuia in situatii de forta majora. Desigur, spre deosebire de economisirea prin intermediul instrumentelor bancare, temenul mediu de maturizare este mult superior. Dar, de la caz la caz, fiecare poate decide varianta aleasa.
Cercetari de piata intreprinse in ultimul timp indica totusi faptul ca circa doar 30% din populatia din Romania poate face diferenta dintre anumite tipologii de polite de asigurare. Totusi, cu toata cresterea semnalata a pietei, incheierea unei polite de asigurare, cu exceptia celor obligatorii, pare inca o intreprindere dificila, din moment ce doar circa 17% dintre negocieri se finalizeaza cu semnarea unui contract intre parti. In cazul asigurarilor de viata, volumul primelor subscrise in anul 2005 se situeaza in jurul cifrei de 280 milioane de euro, ceea ce la o piata de 1,3 miliarde de euro reprezinta circa 21,5%, un procent multumitor la prima vedere. In termeni reali, se poate aprecia ca, in anul 2005, acest gen de asigurari a cunoscut o crestere estimata la circa 20%, in contextul in care celelalte tipologii au avut cresteri medii situate in jurul a 10%.
Asigurarile, -impulsionate- si de expansiunea retailului bancar
Desigur, aceasta crestere poate fi pusa si pe ofensiva publicitara, care a condus la largirea niselor specifice acestei categorii de asigurari, dar nu intotdeauna campaniile publicitare au eficienta scontata a priori, dovada ca doar cateva companii au inregistrat cresteri cu ponderi superioare pragului de 20%, desi nu s-au remarcat prin cele mai agresiv comportament publicitar. Increderea asiguratilor in aceste companii a fost determinata de prezenta in actionariatul acestora a unor importante banci, aspect deloc de neglijat in contextul actual, existand voci care afirma ca subscrierile catre aceste companii de asigurari ar fi fost influentate si de politicile de creditare ale bancilor in cauza, in special in ceea ce priveste creditele pentru nevoi personale nenominalizate, pentru care se admite drept garantie o asigurare de viata, cesionata in favoarea bancii. Se poate vorbi, in acest context, chiar de o forma de bancassurance, dar si de oarecare conditionare, cand totusi vointa partilor primeaza. Anul trecut, liderii de piata in aceasta nisa sunt doua companii cu capital strain, ING Asigurari de Viata si AIG Life, impreuna in aceasta nisa ajungand la o valoare estimata a cotei de piata situata la circa 40-43%. Fara a face nicio asociere cu politicile precizate anterior, merita precizat faptul ca datele facute publice indica o crestere de peste 85% a creditelor de retail, BCR si BRD – Groupe Societe Generale ajungand, fiecare, la o cota de piata de circa 25%.
Desi estimarile nu se bazeaza pe date complete, se apreciaza ca, anul trecut, comparativ cu anul 2004, cele mai spectaculoase cresteri le-au inregistrat asigurarile tip plan financiar pentru copii, cu circa 18%, produsele pentru pensii si cele de investitii.