Home Actualitate Oamenii BNR fac praf si BRS, si legile tarii

Oamenii BNR fac praf si BRS, si legile tarii

DISTRIBUIŢI

Ceea ce se intampla la Banca Romana de Scont sub administrarea speciala a Bancii Nationale amplifica dezastrul programat de fostul presedinte Teodor Nicolaescu. Deciziile pe care le iau cei doi inalti functionari ai BNR, fara de care, in clipa de fata, nimic nu se misca in interiorul BRS, sunt de-a dreptul scandaloase. O prima dovada este raspunsul trimis de Ioan Hidan, administratorul special desemnat la BRS de Banca Centrala, la Dramiral Group SA pe 22 ianuarie 2002, in care acesta afirma – nici mai mult, nici mai putin – ca un act de cesiune incheiat intre doua societati este nul. Documentul la care dl Hidan face referire este returnarea (cesiunea) celor 65% din actiunile BRS cumparate de Dramiral de la Grupul Gelsor catre persoana pentru care Gelsor a garantat cu bilete la ordin: Teodor Nicolaescu. Reamintim ca, in clipa in care Dramiral a sesizat neregulile produse la BRS, iar Banca Nationala i-a refuzat confirmarea ca actionar majoritar al bancii, firma a anuntat Gelsor ca, in noile conditii, are de gand sa vanda pachetul de actiuni. Cum firma lui Sorin Vintu credea ca va gasi ulterior un alt investitor caruia sa-i paseze pe bani buni -gaura neagra- de la BRS, a acceptat sa cumpere inapoi actiunile, dar nu direct, ci prin Teodor Nicolaescu, pe care l-a trimis la inaintare, ungandu-l proprietar al BRS.

Culmea este ca actul incheiat intre Dramiral si Gelsor a fost inregistrat de BRS la 18 decembrie 2001 si nimeni n-a obiectat! Asta nu-l impiedica pe dl Hidan ca, la mai bine de o luna, sa declare contractul nul, prevalandu-se chiar de refuzul BNR de a recunoaste Dramiral ca actionar majoritar al BRS. Ceea ce dl Hidan nu intelege (sau se preface, ceea ce-i la fel de grav) este ca BNR a refuzat sa ofere Grupului Dramiral competenta de a-si exercita dreptul de actionar majoritar, respectiv al votului exprimat in AGA, si ca nu s-a pronuntat – pentru ca nu putea – asupra dreptului de proprietate al actiunilor. Ceea ce este insa si mai absurd il reprezinta faptul ca administratorul special al BNR obliga efectiv Dramiral sa pastreze 4,95% din actiunile BRS, desi aceasta le returnase deja de o luna la Gelsor! Dar, pentru ca tacamul ilogicii sa fie complet, ii comunica firmei ca si pentru aceasta e nevoie de aprobarea prealabila a BNR, desi regulamentele bancare sutin ca la vanzarea pana la 4,99% din actiunile unei bancii nu este nevoie de avizul BNR.

Cel mai grav aspect al documentului semnat de Ioan Hidan si Vladimir Puiu, consilierul juridic al BRS, este nonsalanta cu care un sef de banca isi aroga drepturile unei instante de judecata, singura care poate decide anularea unui contract comercial. Daca dl Hidan ar fi urmarit anularea cesiunii Dramiral – Gelsor (desi, sincer, nu intelegem ce s-ar urmari prin acest fapt, deoarece efectul ar fi acelasi, respectiv in loc de proprietar Nicolaescu – garantat de Gelsor, proprietar devine simplu Gelsor), domnia-sa ar fi trebuit sa solicite anularea contractului la tribunal si sa astepte decizia acestuia.

Ioan Hidan, care a stat prin BRS cam sase luni din ultimele sapte, adica exact atat timp cat BNR a monitorizat activitatea bancii, fara a observa cumva ceva suspect in rostogolirile de credite operate de Nicolaescu, nu este singurul oficial al BNR care se crede deasupra legii. O figura si mai dubioasa este seful supravegherii din Banca Centrala, Nicolae Cinteza, devenit un fel de eminenta cenusie a bancii. Acest personaj sinistru indrazneste sa solicite clientilor recunoasterea falsurilor operate in conturi de fostul presedinte Nicolaescu. Mai mult, el ii indeamna pe cei care se considera prejudiciati din cauza neincasarii unor sume din partea unor parteneri ce operau prin BRS sa nu depuna plangeri impotriva bancii, ci impotriva… partenerilor, chiar daca exista confirmari oficiale ca banii acestora fusesera deturnati de Teodor Nicolaescu.

Prin ceea ce face, dl Cinteza obtine, voit sau intamplator, un singur rezultat: legalizeaza, practic, marea ciordeala operata de -Dorulet-. Strigator la cer este ca, in vreme ce in fata unor clienti se prevaleaza cu disperare de secretul bancar, atunci cand este vorba de satisfacerea orgoliului sau de vedeta care rezolva fraudele din BRS la televizor, domnia-sa pronunta fara jena nume de persoane fizice sau juridice, conturi si sume, ca si cum secretul bancar s-ar fi abolit peste noapte.

Nu in ultimul rand, Nicolae Cinteza personal refuza desemnarea unui reprezentant al BRS care sa realizeze un punctaj pe baza de acte primare cu firma Dramiral, operatiune ce ar dovedi ca aceasta este una dintre principalele victime ale escrocheriilor lui Nicolaescu. Dl Cinteza persista in aceasta atitudine samavolnica, deoarece, in caz contrar, ar trebui sa recunoasca public ca a gresit atunci cand a afirmat ca Dramiral a fost partasa la fraudele din BRS, fiind pasibil de o condamnare penala pentru calomnie.


-Sinteza- lui -Dorulet-

Pe inregistrarile audio ale -confesiunii- bancherului Nicolaescu se afla si momentul in care celebrul -Dorulet- este sunat de Nicolae Cinteza, care il sfatuieste pe presedintele BRS cum sa puna problema in apropiata AGA de la Brasov. Daca insa cineva are curiozitatea sa consulte desfasuratorul numarului 092.407408, al lui Nicolaescu, va avea surpriza sa descopere de cate ori pe zi il suna -Dorulet- pe amicul sau -Sinteza- la inceputul lui noiembrie, cand acesta a fost internat in spital pentru o operatie de indepartare a pietrelor de la rinichi. Nicolaescu se interesa de starea acestuia mai rau ca doctorii care-l tratau pe functionarul BNR. Nu intamplator, in cele sase luni cat BNR a supravegheat Banca Romana de Scont, dl Cinteza n-a irosit nici unul din creditele fictive ale lui Nicolaescu, motivand pueril ca acesta a refuzat sa-i prezinte actele la control!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.