Home Actualitate 300 de familii risca sa ramana fara case, din cauza unor ipoteci...

300 de familii risca sa ramana fara case, din cauza unor ipoteci false create pentru creditele altora

DISTRIBUIŢI

La Oradea declansarea unui scandal de proportii pare iminenta. Un grup de relatii a facut ca o firma sa reuseasca sa contracteze, la nivelul anilor 1994, un credit de 615 milioane de lei, garantat prin ipotecarea apartamentelor mai multor oameni. Partea neverosimila, pana la confirmarea infractiunilor, este ca proprietarii habar n-aveau ca si-au ipotecat apartamentele, pentru ca firrma SC URSUS SRL sa poata contracta imensul credit. Acest fapt a fost descoperit de un cetatean care a sesizat imediat redactia -Curentul-. Pana in momentul de fata, din documentele pe care le avem la dispozitie, se dovedeste ca s-a -operat – asupra cartilor funciare, care s-au falsificat prin introducerea unor ipoteci asupra imobilelor unor cetateni ale caror date de identitate au fost grosolan falsificate. Se presupune ca, pentru ca valoarea ipotecilor sa acopere creditul, s-au creat ipoteci false pentru peste 300 de apartamente…

Sesizarea

Ieri, ziarul nostru a fost sesizat de un oradean, care a descoperit cu stupoare ca risca sa-si piarda casa pentru un credit de 25 milioane de lei pe care nu l-a contractat niciodata si tot niciodata nu a semnat vreo ipoteca pentru a garanta creditul vreunei firme. Vom reda integral aceasta sesizare, pentru o mai buna edificare.

-In 23.01.2002, am ridicat un extras de carte funciara si am constatat, la punctul C. -FOAIE DE SARCINI-, ca apartamentul pe care il detin este ipotecat pentru suma de 25 milioane de lei in favoarea Bancii Agricole Oradea.

Am cerut de la Arhiva Cartii Funciare documentele in baza carora s-a facut inscrisul privind ipoteca in Cartea Funciara. Din copiile legalizate pe care le-am obtinut, am constatat falsul privind seriile de buletin ale mele si ale sotiei, semnaturile in fals. Ipoteca a fost constituita, conform documentelor, in data de 14.07.1994, iar inscrisul in Cartea Funciara s-a facut in 1998.

Ipoteca s-a facut in favoarea SC URSUS SRL in vederea obtinerii unui credit de 615 milioane de lei in 1994. Pana in data de 23.01.2002, nu am avut cunostinta de inscrisul din Cartea Funciara. Fara sa fim prezenti, subsemnatul sau sotia, s-au intocmit documente de catre notar, Banca Agricola, salariatii Judecatoriei, documente care presupuneau prezenta si consimtamantul nostru.

Talharii care au pus la cale -AFACEREA- stau in palate demne de un maharajah, iar eu, care nu am apelat la credite bancare nici de 1.000 lei, pentru a nu-mi pierde locuinta, risc sa am cerul liber ca acoperis.

P.S: Pentru acoperirea creditului de 615 milioane mai sunt si alte persoane in aceeasi situatie-. Sesizarea este semnata de Negrut Nicolae Ioan, din Oradea.

Documentele confirma

Analizand documentele intrate in posesia noastra, reise ca, cel putin in privinta lui Negrut Ioan, se constata o serie de falsuri. In contractul de garantie imobiliara, incheiat la data de 14.07.1994, Negrut Nicolae si sotia sa, Negrut Zoita, figureaza, fara sa stie, ca parti contractante, alaturi de Banca Agricola SA, sucursala Bihor. Obiectul -prezentului contract il constituie garantarea obligatiei de rambursare a creditului in suma de 615.144. mii de lei, acordat de Banca Agricola SA, sucursala Bihor, debitorului SC URSUS SRL, prin ipotecarea imobilului apartament, situat in Oradea, str…., compus din 3 camere + dependinte (…), aflat in proprietatea debitorului, garantului-. Tot in contract se mai specifica faptul ca -dreptul de ipoteca asupra imobilului sus-mentionat se acorda Bancii Agricole SA-Bihor, pentru suma de 25.000.000 de lei-.

Interesant este faptul ca familia Negrut, Nicolae si Zoita, sustin ca nu au semnat niciodata si nici macar nu au stiut despre existenta lui pana in data de 23 ianuarie a.c. Cei doi isi sustin afirmatiile prin fapttul ca semnaturile nu le apartin si, mai mult decat atat, nici datele de identificare din contract nu sunt cele reale. De exemplu, Negrut Zoita figureaza cu BI Seria AK, Nr. 192364, cand, de fapt, datele reale sunt: Seria BG, Nr. 061673. De asemenea, Negrut Nicolae figureaza cu BI, Seria DB, Nr. 315924, desi datele reale sunt: Seria DG, Nr.986115.

Intrebari fara raspuns

Pana in momentul de fata am reusit sa aflam ca firma SC URSUS SRL apartine unui anume domn Urs, care ar fi avut nevoie de acest credit pentru construirea unui abator. Se pare insa ca, in ciuda creditului obtinut, afacerea nu a mers, astfel incat rambursarea acestuia a ramas pe spinarea celor implicati fara stiinta si, implicit, fara consimtamantul garantilor, care acum risca sa-si piarda nevinovati casele.

Printre intrebarile al caror raspuns trebuie aflat de Politie, este si cum a reusit notarul Igna Gheorghe sa autentifice garantia imobiliara, atat timp cat, dupa cum am vazut, aceasta contine date false? O alta intrebare este cine a facilitat accesul la cartile funciare pentru falsificarea lor? In fine, o alta intrebare este de ce banca nu a anuntat niciodata garantii despre situatia ipotecii? Negrut Nicolae ne-a declarat, ieri, ca a depus o plangere la Politie, astfel incat nadajduim sa apara si raspunsurile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.