Serialul rapoartelor Armagedon pare a avea un real succes la public, la nici o saptamana de la aparitia partii a patra, dedicata problemelor functionarilor publici, fiind lansat un nou episod: -Armagedon 5-. Acest episod este, de fapt, o -intoarcere la origini-, fiind, din nou, abordata problema armatei. Semnat de ziaristul Mircea Toma, raportul este o trecere in revista a principalelor programe de inzestrare a MApN, care, in opinia autorului, sunt o piedica in calea integrarii in structurile NATO. In mod concret, se acuza faptul ca programele de achizitii nu sunt fundamentate pe baza criteriilor de interoperabilitate si performanta, ci pe cel al comisionului si avantajelor materiale rezervate celor care semneaza respectivele contracte.
De la -Motorola- pana la -Elbit-
Din datele realizatorilor raportului, costurile inzestrarii Armatei sunt evaluate la sapte-opt miliarde de dolari, conducerea MApN selectand 19 programe de modernizare si achizitii.
Primul program care l-a deranjat pe autor este cel destinat modernizarii MiG-urilor 21 (LANCER). -Peste 100 de aparate au fost dotate cu creier inteligent de catre firma israeliana ELBIT. Cost: 340 milioane de dolari, la care se adauga 180 milioane pentru nerealizarea exportului pe care trebuia sa-l asigure ELBIT partenerilor romani. Cazul – dimpreuna cu contul NITH UBS 697957 Lugano 9496 – este in studiul Comisiei pentru Abuzuri a Camerei Deputatilor-, se arata in material.
Lista afacerilor paguboase pentru armata continua cu celebra afacere Motorola a generalului Stanculescu (cost – 10 milioane de dolari, modernizarea elicopterelor PUMA cu sistemul SOCAT (cost – 100 milioane de dolari), modernizarea Masinii de Lupta a Infanteriei (MLI), Razboiul electronic, (cost – 50 milioane de dolari), sistemul de transmisiuni STAR (cel putin 100 milioane).
Pentru a putea avea o imagine mai clara asupra situatiei in care ne aflam, se face o raportare la cea a …Ungariei, care dispune, la ora actuala, de 20 de bucati avioane de atac F16 si 24 avioane de lupta si bombardament Grippen (Saab).
Nume sonore si afaceri de miliarde
Pe langa aferile ilegale, autorii raportului ii indentifica si pe cei implicati in aceste afaceri. -Sunt de notorietate cazurile lui Athanasie Stanculescu, Popa Florentin, Zaharia, Decebal Ilina. O figura aparte ramane dl Popa Florentin, care este cercetat pentru conturile din Elvetia si presupusa firma inscrisa pe numele fiicei, in Ungaria. In aceasta afacere se vorbeste despre un comision de cinci milioane de dolari la un singur contract.
O alta afacere considerata dubioasa este cea pentru instalarea de sisteme de protectie si paza la Ministerul Apararii de catre firma UTI, care a castigat un contract de 10 milioane de dolari fara licitatie. -In afara de aceasta firma, mai sunt vreo 30 de SRL-uri care au primit acreditarea MApN si au fost agreate de MAE pentru comert cu armament si alte bunatati. Relatia cu NATO este moarte curata pentru aceste firme. Un contract serios, de cateva miliarde de dolari, cu cateva firme mari producatoare de echipamente pentru NATO nu mai lasa loc tunurilor de cateva sute de milioane cu parteneri din regiune-, explica semnatarul raportului.
Iliescu – Nastase- NATO
Raportul ataca si implicatiile politice. -Unii politicieni responsabili au inteles care este raspunsul corect in problemele de inzestrare, este vorba chiar de Ion Iliescu, care stabilise, intre alte intalniri, si o lista de contacte cu reprezentantii marilor producatori din industria de aparare din SUA. Acesta n-a mai ajuns insa in SUA, din cauza evenimentelor din 11 septembrie. A urmat apoi vizita premierului in State, insa acesta nu s-a intalnit cu nici unul dintre oficialii care figurau pe lista presedintelui. La intoarcerea din SUA, premierul a facut un popas la Londra. Aici urma sa se consume un moment istoric pentru relatiile Romaniei cu NATO: era pregatit un contract-mamut de cooperare cu BEA Systems, un concern multinational european. Romania se dota si devenea producatoare si exportatoare de produse ale industriei de aparare. Ei bine, Nastase n-a semnat nimic. Au semnat cehii, dupa o saptamana-, spune autorul Raportului Armagedon V. In final, Mircea Toma se intreaba retoric: -D-le Nastase, credeti in NATO?-