Home În Lume NATO lupta pentru supravietuire

NATO lupta pentru supravietuire

DISTRIBUIŢI

In pofida operatiunii americane din Afganistan, care a lasat-o pe dinafara, NATO considera in continuare ca este indispensabila si este gata sa se adapteze pentru a ramane in cursa, procedand la o noua extindere si la o consolidare a relatiilor sale cu Moscova, comenteaza AFP.

Adaptarea NATO la lupta impotriva terorismului va fi tema centrala a discursului pe care secretarul general al Aliantei, Goerge Robertson, il va rosti la Conferinta internationala asupra securitatii, care se va desfasura la Munchen in perioada 1-3 februarie, potrivit unui responsabil al organizatiei.

-Aceia care cred ca operatiunea americana din Afganistan este in prezent singurul model pentru viitoarele campanii militare se insala la fel ca aceia care spuneau acelasi lucru dupa <Furtuna in desert> (Razboiul din Golf din 1991) si dupa Kosovo-, in 1999, a declarat, recent, lordul Robertson, intr-un discurs sustinut la Londra. -Nici o operatiune militara moderna nu poate fi desfasurata de o singura tara. Chiar si superputerile au nevoie de aliati si de coalitii-, a adaugat el, reafirmand -rolul crucial- al NATO.

Washingtonul nu a considerat necesar sa faca apel la NATO si la aliatii sai europeni in campania sa de represalii impotriva retelei Al-Qaida din Afganistan, dupa atentatele din 11 septembrie, si sprijinul acordat de aliatii sai a avut mai degraba o valoare politica si simbolica.

Capacitatea de adaptare este vitala

Potrivit influentului senator american Richard Lugar, -Alianta trebuie sa-si regandeasca total rolul sau dupa 11 septembrie. Ea trebuie sa decida daca vrea sa fie adaptata pentru a raspunde provocarii- terorismului, a spus el intr-o conferinta de presa la care a participat, in Belgia, la mijlocul lui ianuarie.

In opinia lui, reticenta Statelor Unite de a face apel la NATO se explica prin -pierderea increderii- unora dintre americani in Alianta: -anii de reduceri bugetare in ceea ce priveste cheltuielile militare i-au facut pe unii americani sa se indoiasca de ceea ce aliatii nostri pot aduce cu adevarat-.

-Faptul ca unii responsabili militari ai tarii-lider a NATO nu au vrut sa se foloseasca de Alianta este un semn ingrijorator-, considera Lugar, care a cerut organizatiei sa se transforme, pentru a deveni -o noua forta importanta in razboiul impotriva terorismului-.

Potrivit lordului Robertson, Europa trebuie sa-si sporeasca cheltuielile militare, pentru a imparti -povara- cu Statele Unite si pentru a nu ramane un -pigmeu militar-, daca doreste ca americanii sa nu se indeparteze si mai mult de ea.

In decembrie, sefii diplomatiilor din cele 19 tari ale Aliantei au afirmat ca doresc sa sporeasca si sa adapteze capacitatile militare ale organizatiei prin elaborarea unei serii de masuri pana la summitul de la Praga din noiembrie 2002.

Insa masurile care trebuie luate raman destul de vagi. Statele Unite, tara aflata in fruntea Aliantei, nu stiu deocamdata ce vor sa faca in continuare cu organizatia, e de parere un diplomat al NATO, care a cerut protectia anonimatului. El spune ca, pentru a-i convinge pe europeni sa cheltuiasca mai mult, ar fi nevoie de o strategie care sa spuna clar ce rol militar ar putea juca ei alaturi de SUA.

Termenele cu care Alianta se confrunta anul acesta ar trebui totusi sa accelereze acest proces de reflectie. Pana in mai, NATO trebuie sa creeze un nou consiliu comun cu Rusia, simbolizand apropierea spectaculoasa dintre Moscova si occidentali, dupa atentatele din 11 septembrie.

Un alt mare rendez-vous, summitul de la Praga din noiembrie, unde NATO, care in 1999 s-a extins spre Est prin primirea in organizatie a Poloniei, Ungariei si Republicii Cehe, urmeaza sa decida invitarea a noi membri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.