Raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ! A fost, si nu oricum, ci cu o editie de mare clasa, care a inregistrat peste 13.000 de spectatori in salile de cinema, sute de invitati din tara si de peste hotare si rarisima performanta, pentru un eveniment organizat in Romania, de a nu exista intarzieri sau reprogramari ale filmelor anuntate pe afisul festivalului.
Timp de 10 zile, Clujul a gazduit nominalizati sau premiati la Oscar, BAFTA, Cesar, Globurile de Aur, Berlin sau Cannes, calmul ardelenesc nefiind deranjat de aparitia pe strada a unui Radu Mihaileanu sau Udo Kier.
A fost sau n-a fost TIFF la Cluj? Orice om din tara asta stie ca a fost, cea de-a cincea editie a festivalului fiind bine mediatizata pe tot parcursul celor 10 zile.
Bastionul cinematografiei
Cel mai bun raspuns l-am gasit la fata locului, intr-un oras in care orice locuitor al junglei din Capitala s-ar simti inutil cand ar vedea cat de calmi sunt oamenii. Pe strazi, la ore de varf, n-am auzit claxoane aberante sau injuraturi ca la usa cortului, iar la terase, nu a venit nimeni sa-mi arunce in scarba restul pe masa. In plus, aproape peste tot vedeai bannere cu TIFF 2006, iar la fiecare locatie puteai gasi AperiTIFF, publicatia festivalului, care te tinea la curent cu toate manifestarile din ziua respectiva. Un alt aspect extrem de interesant este ca, pentru 10 zile, pe strazi, in hoteluri, cluburi sau cafenele s-au vorbit cam toate limbile: de la maghiara la franceza, de la portugheza la engleza sau rusa, Clujul fiind pe buna dreptate un adevarat bastion al cinematografiei. In ciuda linistii de pe strazi, publicul a mancat filme pe paine, salile fiind pline -ochi-, mai ales la peliculele romanesti, aici intrand si -Traieste-, in regia lui Radu Mihaileanu. Cei mai putini spectatori s-au inregistrat la proiectia filmului -Pusher II- (doar 10).
De 3x Porumboiu
Maratonul clujean s-a incheiat pe scena Teatrului National, sambata seara, cu ceremonia de decernare a premiilor. Asa cum era de asteptat, inca din prima zi, filmul -A fost sau n-a fost?-, in regia lui Corneliu Porumboiu, a fost favoritul editiei, starnind aplauze la scena deschisa inca de la prima proiectie.
Evenimentul a fost deschis cu o alta premiera, (a cata oare?) in ritmurile -diavolilor- din Fanfara Ciocarlia, un ansamblu aflat la primul concert pe o scena romaneasca dupa 10 ani. Dupa un scurt recital, Catalin Stefanescu – amfitrionul serii – a deschis seria premiilor cu trofeul ales de catre public, prin vot. Premiul publicului i-a revenit filmului regizat de Porumboiu (media 4,69), fiind urmat de -Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii-, in regia lui Catalin Mitulescu. Premiul a fost prezentat de Dana Razboiu, care a spus ca la proiectia filmului -A fost sau n-a fost?- publicul a ras doua ore. Prezent pe scena, Porumboiu a taxat greseala vedetei TVR, spunand: -Sunt foarte bucuros ca la un film de o ora si jumatate s-a ras doua ore-. Cel de-al doilea trofeu obtinut de Porumboiu a fost -Premiul Zilelor Filmului Romanesc- pentru lungmetraj (2.000 euro). La categoria scurtmetraj, premiul a fost castigat de -Marilena de la P7-, in regia lui Cristian Nemescu.
Odata cu decernarea Trofeului Transilvania (10.000 de euro), Porumboiu a venit pentru a treia oara pe scena, spunand: -Eu in toata scoala n-am luat trei premii. Sper ca, oriunde va rula, filmul sa aiba spectatori ca la Cluj-.
Lista premiilor a fost completata de: -Taxidermia- – regia Gyorgy Palfi (Premiul de regie/ 5.000 euro), David Dencik (-Soap-), Premiul pentru interpretare (2.000 euro), -13-Tzameti- – Premiul pentru imagine si Premiul FIPRESCI, premiul -Let*s go Digital!- (-Question&Question- – Adela Giurgiu, Vlad Cideriu si Radu Tiganas) si doua premii speciale.
Redgrave, dedicatie pentru Rosia Montana
In cadrul ceremoniei s-au acordat doua premii speciale, laureati fiind actorul Stefan Iordache si actrita britanica Vanessa Redgrave, ambii aplaudati minute in sir de audienta.
-Ce dumnezeu sa mai spun? L-am intrebat pe Dinica: <Ce ai zis anul trecut?>. Multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns in situatia asta, sa stau in genunchi in fata dumneavoastra-, a spus celebrul actor roman distins cu Premiul de excelenta. De partea cealalta, Vanessa Redgrave si-a luat in serios rolul de militant pentru drepturile omului, dedicand Premiul pentru intreaga cariera oamenilor din Rosia Montana, in special Asociatiei Alburnus Major. La ceremonie au participat Radu Mihaileanu, Anamaria Marinca, Ileana Popovici, Medeea Marinescu, Oana Pellea, Udo Kier, Tony Gatlif, Mona Musca, Gheorghe Dinica si Dorel Visan. Ceremonia s-a incheiat cu zambete, lacrimi, flori si diplome, cel mai suferind fiind Mihai Chirilov, directorul TIFF, care, in ultimele zile, a fost obligat sa poarte un fes pentru a-si ascunde cele cateva copci capatate in urma unei neatentii…
Retrospectiva la Bucuresti
Pentru cinefilii din Capitala care nu au ajuns la Cluj, British Council ofera o retrospectiva TIFF de trei zile, ce va avea loc incepand de maine in curtea institutiei. In cadrul acestui program, vor putea fi vizionate filmele britanice prezente in festival, accesul publicului fiind liber. Printre ele se numara: -A Cock and a Bull Story-, -Tideland- si o serie de scurtmetraje de groaza, fantastice sau pur si simplu bizare. In perioada 16-23 iunie, proiectiile TIFF continua la Sala -Elvira Popescu- a Institutului Francez din Capitala. Printre filme se numara: -Hard Candy-, -Out of the Present-, -Transylvania- (regia Tony Gatlif), -Requiem-, -Les Particules Elementaires-, -L*ivresse du pouvoir- si -A Little Trip to Heaven-.