O mama cu 19 copii este un caz neobisnuit pentru Romania postdecembrista. Paradoxul este cu atat mai mare, cu cat scaderea natalitatii atinge cote dramatice, accentuata de cresterea mortalitatii mai ales la copii.
Situatia demografica este caracterizata, in ultimii zece ani, de sporul natural negativ. Scaderea nalitatii de la 16/1.000 de locuitori in 1989, la 12/1.000 de locuitori in 1999 reprezinta o consecinta fireasca a liberalizarii avorturilor si a folosirii mijloacelor contraceptive. Cu toate acestea, specialistii semnaleaza inca abundenta avorturilor empirice in mediul rural, fapt anormal intr-o societate moderna. De remarcat ca, in linii generale, evolutia intreruperilor de sarcina este descrescatoare – de la 2,2 avorturi per nastere in 1993, acum existand un avort la fiecare 1,6 nastere.
Asistarea femeii gravide este un aspect care lasa de dorit, fapt ce genereaza rata mare a mortalitatii materne, evaluata la 33 de decese la 100.000 de nou-nascuti vii.
Copiii reprezinta aproximativ 28% din populatia tarii si sunt mari consumatori de servicii medicale. Din pacate, in mediul rural, se inregistreaza o rata foarte mare a mortalitatii la copii din cauza adresabilitatii reduse la serviciile medicale si a lipsei de educatie sanitara a parintilor. Principalele cauze de deces sunt accidentele, urmate de boli ale aparatului respirator si tumori, ale caror preventie si tratament se dovedesc insuficiente. Mortalitatea infantila, desi a scazut simtitor in ultimii trei ani, continua sa se situeze pe locul doi in Europa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane