Republica Moldova se afla la un pas de excluderea din Europa si la un pas de intrarea in clubul Rusia-Belarus. Reprezentantii Consiliului Europei au parasit Chisinaul consternati de atitudinea autoritatilor moldovene, care au ignorat pur si simplu orice recomandare europeana, apropiindu-se vertiginos de Moscova. Reprezentantii CE considera ca alegerile locale anticipate, programate pentru 7 aprilie, sunt nelegitime, motiv pentru care nu vor exista nici observatori din partea Europei. Puterea de la Chisinau nu s-a limitat la aceste actiuni, premierul Tarlev interzicand, de ieri, orice referire la limba si literatura romana ca disciplina de studiu in scolile moldovenesti.
Vedenii a la Ioana d*Arc
Suparat de atitudinea autoritatilor de la Chisinau, vicepresedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei, Claude Casagrande, l-a acuzat pe vicepremierul Vasile Iov ca -are probabil vedenii ca Ioana d*Arc-. Marul discordiei il reprezinta noua organizare administrativ-teritoriala a Republicii Moldova, opera legislativa a lui Iov, care a omis sa le prezinte textul sau si reprezentantilor CE, fara sa recunoasca acest lucru, desi acest organism a cheltuit fonduri importante pentru reforma administrativ teritoriala a tarii. Demnitarii europeni isi vad acum opera compromisa deoarece, dupa trei ani de organizare pe sistemul judetelor, Moldova revine la vechea organizare raionala, de inspiratie stalinista. Dezamagirea delegatiei CE este cu atat mai mare cu cat dialogul purtat cu puterea de la Chisinau a demonstrat ca nu exista nici o cale de intoarcere a Moldovei cu fata spre Europa. -Nu-mi aduc aminte de nici un caz asemanator in care sa existe o vointa atat de clar exprimata de a nu tine cont de recomandarile Consiliului Europei-, a declarat Casagrande. El a mai spus ca, inainte de a intra in dezbateri juridice mai detaliate, este deja clar ca modul in care au fost adoptate respectivele legi constituie o sfidare a Cartei Europene a Puterilor Locale. Reprezentantul CE si-a mentinut criticile atat fata de obiectivul declarat al puterii comuniste de a stabili verticala puterii in detrimentul autonomiei locale, cat si fata de ipoteza alegerilor anticipate. -Cand primul-ministru a lansat invitatia pentru membrii delegatiei de a veni in calitate de observatori la alegeri, i-am raspuns ca nu este in traditia Congresului de a trimite observatori la alegeri pe care le considera nelegitime-, a afirmat Claude Casagrande.
Scuze tardive
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Eugenia Ostapciuc, si-a prezentat scuze oficiale pentru fatul ca autoritatile de la Chisinau nu au pus la dispozitia Congresului textele legilor in timp util. Pentru a drege si el busuiocul, premierul Tarlev s-a declarat deschis unei colaborari cu expertii europeni, precizand ca tara sa are in continuare nevoie de asistenta tehnica din partea acestora. Cu toate acestea el crede ca actualele divergente ivite intre Republica Moldova si Consiliul Europei se datoreaza -unor exagerari venite din partea anumitor persoane-. De altfel, puterea de la Chisinau este decisa sa nu cedeze in conflictul iscat de noua organizare administrativ-teritoriala a tarii. Presedintele Vladimir Voronin a declarat ferm, in ultima sedinta de Guvern, ca -este necesar ca, in cadrul Executivului, unul dintre viceprim-ministri sa dirijeze si sa conduca tot timpul organele administratiei publice locale, pentru a intari aceasta axa a puterii de la Primarie la Guvern-.
Limba romana – interzisa la Chisinau
Autoritatile de la Chisinau continua, in paralel, si razboiul cu Romania. Premierul Vasile Tarlev a interzis, ieri, folosirea termenului de -limba si literatura romana- ca disciplina de studiu in institutiile de invatamant din tara. El s-a decis sa adopte aceasta decizie dupa ce a audiat un raport al Universitatii Pedagogice de stat – Ion Creanga-, care solicita acreditare de la Guvern. Suparat ca in raport figura limba si literatura romana, ca specialitate acreditata, el a cerut imediat respectarea Constitutiei, care stabileste ca limba oficiala in stat limba moldoveneasca.
Presa rusa infiereaza Romania
Puterea comunista de la Chisinau beneficiaza de un sprijin real din partea presei ruse, in razboiul declaratiilor cu partea romana. Nu mai departe de ieri, STRANA.RU publica pe Internet un material intitulat -Romania nu-si poate imparti pamantul cu Ucraina si Republica Moldova, iar Rusiei ii cere aurul si scuzele-, in care autorul, Nikolai Ulianov, sustine ca Romania se baga in treburile interne ale fratilor de peste Prut . Ulianov considera ca Bucurestiul continua campania de romanizare, incalcand suveranitatea si independenta statului moldovenesc. De asemenea, ziaristul rus afirma ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova sunt agravate si mai mult de atacurile Bucurestiului la adresa Chisinaului din pricina amplificarii temelor privind rolul limbii ruse.
Daca Moscova a evitat la nivel oficial sa-si spuna parerea fata de ultimele evolutii de la Chisinau, nu este greu de ghicit ca opinia exprimata de presa rusa este, daca nu identica, atunci, foarte apropiata de pozitia Kremlinului, avand in vedere controlul direct sau indirect exercitat de autoritati asupra institutiilor de presa din Rusia.
UE cere Chisinaului sa anuleze decizia de suspendare a PPCD
UE a adresat pe cai diplomatice o scrisoare autoritatilor moldovenesti, in care isi exprima ingrijorarea fata de decizia de a suspenda pe o perioada de o luna activitatea Partidului Popular Crestin Democrat si indeamna Chisinaul sa anuleze aceasta decizie. Potrivit mesajului -suspendarea unui partid politic reprezentat in Parlament este incompatibila cu caracterul democratic al Republicii Moldova si contravine valorilor la care a subscris aceasta tara, ca membru al CE-. De asemenea, UE anunta autoritatile moldovenesti ca isi -reevalueaza politica fata de Republica Moldova-.