Recordurile de temperatura din ultimele doua zile au inceput sa dea mare bataie de cap autoritatilor locale din Moldova si Ardeal. Topirea podurilor de gheata formate pe Siret si Somes a determinat cresterea apelor si revarsarea lor peste terenurile si curtile oamenilor.
Mai multe gospodarii si cateva sute de hectare de teren din Maramures au fost inundate, in noaptea de miercuri spre joi, de apele Somesului. Desi nivelul acestuia era scazut, apa s-a acumulat din cauza unui pod de gheata lung de cativa kilometri, format in dreptul comunei Miresu Mare, revarsandu-se pe terenurile si in curtile oamenilor.
Primarul comunei Miresu Mare, Ioan Farcasan, a declarat ca au fost inundate opt gospodarii din Lucacesti si alte opt din Danestii Chioarului. In doar cateva ore, peste 500 hectare de teren au fost acoperite de apa. Speriati ca Somesul inainteaza, satenii au inceput sa isi evacueze animalele. Dupa miezul noptii, apele raului Somes s-au retras.
Specialistii de la Apele Romane au inspectat Lunca Somesului si, impreuna cu autoritatile locale, au convenit sa convinga Inspectoratul de Protectie Civila sa dinamiteze podul de gheata pentru ca raul sa isi continue cursul fara ca gospodariile oamenilor sa mai fie inundate.
Sloiuri de gheata au blocat circulatia pe Drumul National 15 in defileul Toplita.
Blocaj de gheata de DN 15
Circulatia pe Drumul National 15 in Defileul Toplita a fost intrerupta, ieri, timp de peste o ora, dupa ce sloiurile provenite dintr-o aglomeratie de gheturi formate pe raul Mures au ajuns pe sosea, in zona localitatii Rastolita.
Blocurile de gheata s-au raspandit pe o suprafata de 200 de metri, in doua portiuni ale soselei, in dreptul unei colonii de muncitori.
28 de angajati ai Drumurilor Nationale au intervenit, folosind 12 utilaje, pentru degajarea soselei. Specialistii spun ca exista pericolul formarii unor blocaje de gheata in trei zone: Stanceni, Brancovenesti si Petelea.
Drumul National 15 este una dintre principalele cai de acces intre Moldova si Ardeal.
Trei sate sucevene, izolate in urma surparii unui drum
Trei sate si un catun din judetul Suceava au ramas izolate, ieri, dupa ce o portiune dintr-un drum comunal s-a surpat din cauza topirii zapezii.
Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a declarat ca s-a inregistrat o alunecare de teren pe mai multi metri pe drumul comunal Boroaia-Moisa, ramanand izolate trei sate si un catun. Cusnir a mai spus ca, din cauza vantului, in zona Dorna – Arini a fost afectata alimentarea cu energie electrica a doua catune, dupa ce doua puncte de transformare au fost avariate.
In zona raului Siret sunt inundate cateva zeci de hectare de teren agricol. Cusnir a precizat insa ca apele raului Siret sunt acum in scadere.
De asemenea, in comuna Moldovita s-a creat o aglomerare de gheturi in zona podului Damacusa, ce ar putea duce la afectarea podului, precum si la inundatii locale. Probleme au mai aparut pe raza comunei Dolhasca, unde exista o aglomerare de sloiuri care impinge podul de gheata, ce are o lungime de 1,5 kilometri, din amonte de podul peste raul Siret, ceea ce poate duce la inundarea terenurilor agricole din 12 localitati, precum si la colmatarea puturilor de alimentare cu apa a comunei Dolhasca.
Autoritatile locale monitorizeaza in continuare situatia cursurilor de apa din zona de munte a judetului, unde exista pericolul producerii unor inundatii ca urmare a incalzirii accentuate a vremii. (D.V.)
Premierul le cere prefectilor sa fie cu ochii in patru
Premierul Adrian Nastase a cerut, ieri, autoritatilor din judetele Botosani, Iasi, Bistrita-Nasaud, Maramures si Covasna sa puna in stare de alerta localitatile in care exista pericolul indundarii, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele zile.
Nastase a solicitat prefectilor si comandamentelor judetene de aparare impotriva dezastrelor sa monitorizeze permanent situatia din teren si sa se pregateasca pentru interventia logistica necesara pentru combaterea operativa a fenomenelor care pun in pericol localitatile.
De asemenea, premierul a cerut sa se stabileasca masuri suplimentare pentru supravegherea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare, a incintelor indiguite, a barajelor si a lacurilor de acumulare.