Home Actualitate Și ministrul Educației își arată neputința cu Institutul Cantacuzino: îl oferă UMF

Și ministrul Educației își arată neputința cu Institutul Cantacuzino: îl oferă UMF

DISTRIBUIŢI

Institutul de seruri si vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” a fost creat din punct de vedere legal în 1921, dar încă din 1901, când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, profesorul Cantacuzino a creat si condus „Laboratorul de Medicină Experimentală” care, pe lângă activităţile sale didactice si ştiinţifice, avea ca sarcină în anul 1904 de a prepara serul antistreptococic si apoi serul antidizenteric, primele două dintr-o lungă serie de produse biologice pe care la va produce Institutul Cantacuzino, al cărui „Laborator de Medicină Experimentală” a constituit nucleul iniţial, scrie chiar pe site-ul instituției. Acum, Institutul este pe moarte. După neputința lui Bănicioiu urmează neputința lui Cîmpeanu.
În luna octombrie Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației cu anunțul pompos: „Trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea MS în a cea a MEN înseamnă reorganizarea acestei instituţii. Un prim pas în reorganizare ar fi ştergerea datoriilor, pentru că din cauza acestora ei au pierdut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi nu au mai putut face analize”, a declarat Bănicioiu.
„Aş vrea să se înţeleagă foarte clar: Nu dorim închiderea institutului, ci revitalizarea lui. A fost creat ca institut de cercetare de elită, încercăm să îl readucem acolo unde-i este locul”, a precizat Bănicioiu.

Numai că ministrul Câmpeanu nu a reușit să revitalizeze nimic și atunci s-a gândit și el să-l paseze.

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis săptămâna trecută o scrisoare rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Ioanel Sinescu, în care-și exprimă disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea deblocării situației existente la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.

În acest sens, ministrul Educației și Cercetării Științifice a propus rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilității de a prelua coordonarea acestui institut.

„Având în vedere competența, expertiza, precum și interesul manifestat în ultima perioadă de către reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, față de situația Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie ”Cantacuzino”, vă rugăm să aveți amabilitatea de a analiza posibilitatea că universitatea pe care o conduceți să preia coordonarea acestui institut”, se precizează în documentul remis conducerii UMF „Carol Davila”.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, propunerea demnitarului ține cont de faptul că UMF ”Carol Davila” ”beneficiază de cei mai buni specialiști în domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoaștere internațională, dar și de persoane cu experiență și rezultate remarcabile în ceea ce privește managementul unităților și instituțiilor din domeniul medical”.

„Aceasta, dar și interesul manifestat de reprezentanții universității față de viitorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie ”Cantacuzino” fac din UMF ”Carol Davila”  ”cea mai potrivită instituție pentru a prelua și eficientiza activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie ”Cantacuzino””, se arată în scrisoare.

Institutul de Seruri și Vaccinuri ”Dr. Ion Cantacuzino” a fost înființat prin legea publicată în MO în 1921 și promulgată de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.

Regia autonomă ”Institutul Cantacuzino” a fost fondată prin Decizia Guvernului Nr. 1247  din 4 decembrie 1990, bazată pe Legea Nr. 15/ 1990 privitoare la reorganizarea întreprinderilor de stat în regii autonome și societăți comerciale.

Institutul Cantacuzino a fost reorganizat în institut public în regim extrabugetar prin HG 133 din 30/03/1994.

Institutul ”Cantacuzino”, care era în coordonarea Ministerului Sănătății și Familiei prin HG 1563/2008, a trecut în coordonarea Ministerului Educației Naționale prin HG 844 /2014.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare și inovare coordonate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a susținut finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de Institutul”Cantacuzino”, în perioada 2009-2014.

În comunicatul ministerului se precizează că, urmare a gestionării deficitare a resurselor, anul 2015 a găsit Institutul ”Cantacuzino” cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajați din cei 1.600 câți erau în 1989 și niciun vaccin pe linia de fabricație.

De asemenea, subliniază sursa citată, inventarul produselor pe care Institutul ”Cantacuzino” nu le mai fabrică din cauza licențelor pierdute în 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) și un ser antigen pentru IDR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.