Home Economic-Financiar Aeroclubul Baia Mare a fost transformat in garaj si service auto

Aeroclubul Baia Mare a fost transformat in garaj si service auto

DISTRIBUIŢI

– Un control-fulger al conducerii Aeroclubului Romaniei a descoperit la Baia Mare nereguli infioratoare

– Hangarul mare al aeroclubului era ocupat in mare parte de trei tiruri Scania, apartinand unei societati particulare, fara a exista vreun contract intre societate si aeroclub

– In spatele lor, Neculae Preda, noul director al Aeroclubului Roman, a avut surpriza sa descopere un veritabil service auto, unde se reparau sau se aflau in intretinere 18 autoturisme si o dubita, straine de aeroclub. Acestea erau -lucrate- de o asociatie familiala care, de asemenea, nu avea nici un contract cu aeroclubul

– In curte se mai aflau parcate un camion tip RABA si doua autoturisme, in aceeasi situatie

– Timp in care doua avioane ale aeroclubului au fost -hangarate- in aer liber, direct pe zapada

– Directorul de la Baia Mare, destituit imediat dupa descindere, s-a justificat invocand -intentii- de incheiere de contracte

– In hangarul mic era garat un elicopter, dar, culmea, nici acesta nu apartinea aeroclubului, ca forme legale existand insa aceleasi -intentii- de incheiere de contracte de hangarare sau operare

In urma cu doua saptamani, o echipa de control a Aeroclubului Romaniei, condusa de noul director, Neculae Preda, a efectuat o descindere la sediul Aeroclubului din Baia Mare, in urma mai multor sesizari verbale referitoare la prejudicii aduse statului prin activitatea desfasurata aici. Constatarile comisiei, din care faceau parte si doi lucratori ai Inspectoratului Judetean de Politie Baia Mare, au confirmat haosul si domnia bunului plac ce se statornicisera in cadrul aeroclubului. Si aveau si de ce. In timp ce avioanele aeroclubului zaceau in zapada, hangarul mare era plin ochi cu tiruri Scania si autoturisme in reparatii, straine de aeroclub, -hangarate- fara a exista vreun contract, ci doar pe baza bunelor relatii intre proprietarii turismelor. In timp ce in hangarul mic era -parcat- un elicopter, nici acela al aeroclubului si tot fara a exista vreun contract prin care la bugetul statului sa fie incasata vreo taxa aferenta prestatiilor.

Hangar 18

In urma verificarilor s-a constatat ca in hangarul nr. 2 se aflau parcate, sau in curs de reparatie, 18 autoturisme, o autoutilitara tip Fiat si trei autotractoare tip Scania cu remorcile cuplate la capul tractor. In curte se mai aflau parcate un camion tip RABA si doua autoturisme. Toate autovehiculele se aflau parcate sau in curs de reparatie fara nici un act valabil si fara a detine acte care sa ateste provenienta acestora sau proprietarul bunurilor respective-, se arata in adresa Aeroclubului Roman catre IGP, Directia Politie Transporturi.

-Bune intentii- in loc de contracte

In adresa se mentioneaza ca Stelian Cojocaru, fostul director al Aeroclubului din Baia Mare (destituit in urma controlului de catre Neculae Preda), a afirmat ca toate bunurile sunt parcate sau se afla in reparatie la o asociatie familiala cu care colaboreaza si careia i-a pus la dispozitie spatiile necesare: -… aceasta firma si-a exprimat intentia inchirierii unui spatiu in incinta aeroclubului nostru-, a declarat Cojocaru. Despre tirurile Scania, Cojocaru afirma ca exista, de asemenea, -dorinta- unui contract: Autotrenurile Scania (trei bucati) sunt proprietatea firmei Arofa SRL din Baia Mare, care, la data de 22-23 decembrie 2001, si-a exprimat dorinta de a incheia un contract de inchiriere spatiu de platforma de beton si, implicit, un contract substantial de sponsorizare pentru aeroclubul nostru-.

Cazul elicopterului, apartinand SC Tehnomob SRL, parcat -timp de mai bine de sase luni in hangarul 1 al aeroclubului, este putin mai delicat, chiar daca si aici proprietarul si-a exprimat intentia de a incheia un contract de hangarare-. La data controlului, directorul Aeroclubului Roman a luat masura sigilarii hangarului in care se afla elicopterul. Proprietarul acestuia a somat autoritatea romana ca in 24 de ore sa desigileze hangarul si sa permita mutarea aeronavei (inmatriculata in Statele Unite ale Americii), amenintand cu sesizarea Ambasadei SUA. Amenintare la care Neculae Preda a raspuns ca masura a fost luata -pentru protejarea si asigurarea patrimoniului unitatii si recuperarea prejudiciilor de la cei vinovati de savarsirea contraventiilor sau infractiunilor semnalate-.

Pe site-ul oficial al Aeroclubului Roman, situatia elicopterului este descrisa in amanunt: -La Serviciul Trafic al Aeroclubului Romaniei nu este inregistrata nici o activitate pentru elicopterul in cauza, acesta executand zborurile in zona de aerodrom fara indeplinirea celor legale. Chiar presupunand ca, ?çun alt organ de trafic?ê ar fi fost instiintat, trebuia facuta si informarea celor de la aeroclub, ca doar la aeroclub zbura. Se ?çsugereaza?ê ca elicopterul a zburat putin, chiar ?çdeloc?ê, si ca nu a putut fi mutat… ?çincorect?ê, a zburat mult si bine, facand chiar turism si agrement in zona baimareana-.

Neculae Preda (fost campion national la planorism, acrobatie aeriana zbor cu motor, component al lotului national de acrobatie aeriana si director al Aeroclubului Romaniei de la 7 ianuarie 2002), ne-a declarat ca a solicitat Politiei sa stabileasca daca faptele savarsite sunt infractiuni sau doar contraventii si ca este decis, avand sprijinul ministrului in acest sens, sa continue curatenia- in Aeroclubul Romaniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.