Doi judecători din completul ICCJ ce rejudecă dosarul în care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost achitat pentru perversiune sexuală, act sexual cu un minor și trafic de minori au fost recuzați, joi, de avocații acestuia, pe motiv că s-ar fi antepronunțat în acest caz. Avocatul lui Gregorian Bivolaru i-a recuzat pe președintele completului, Ionuț Matei, și pe judecătoarea Cristina Rotaru, pe motiv că aceștia s-ar fi antepronunțat atunci când au hotărât să rețină dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în vederea rejudecării în calea de atac a recursului. Avocatul Tiberiu Bărbăcioru a explicat că, în opinia sa, nu este posibil ca, după două decizii de achitare date de instanțele inferioare, în ultima fază a procesului penal, respectiv cea a recursului, instanța să anuleze hotărârile anterioare de achitare și să decidă rejudecarea la instanța de recurs, în loc să trimită dosarul, în vederea rejudecării, instanțelor inferioare, în speță fie la fond, Tribunalului, fie în calea apelului, la Curtea de Apel. Bărbăcioru a arătat că decizia de rejudecare a întregului caz la instanța supremă, luată de completul de trei judecători al ICCJ, ar denota o antepronunțare a acestora cu privire la verdictul ce urmează să fie dat. Totodată, a arătat apărătorul lui Bivolaru, cei trei magistrați nu au stabilit, prin decizia de casare a celor două hotărâri de achitare, limitele în care să se rejudece cazul. Avocatul a explicat că judecătorii trebuiau să precizeze, în respectiva decizie, ce probe doresc să fie readministrate la rejudecare, lucru pe care magistrații nu l-au făcut, în opinia lui.
La termenul de joi al procesului, din completul de judecată a lipsit judecătoarea Ioana Bogdan, care a făcut cerere de abținere, pe motiv că în trecut, în perioada cât a fost procuror, a făcut acte de cercetare conexe acestei cauze. În acest condiții, Bogdan a fost înlocuită de un alt magistrat.
Magistrații ICCJ au stabilit un nou termen de judecată pentru 11 iunie, dată până la care alte complete ale instanței supreme vor soluționa cererea de recuzare și pe cea de abținere.
Guru ar fi fugit din Suedia
La 24 mai, judecarea dosarului liderului MISA a fost amânată, după ce partea vătămată a cerut un termen pentru angajarea unui avocat. Instanța supremă a decis, în 12 aprilie, să rețină spre rejudecare dosarul în care Gregorian Bivolaru a fost achitat pentru perversiune sexuală, act sexual cu un minor și trafic de minori, admițând astfel recursul procurorilor și desființând deciziile anterioare ale instanțelor. Decizia de casare a deciziilor anterioare și de reținere a cazului pentru rejudecare a fost luată după mai multe amânări de pronunțare. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) vor readministra după caz, parțial sau integral, probele din acest dosar, urmând să ia, la final, o decizie definitivă. Tribunalul Sibiu și apoi Curtea de Apel Alba Iulia au decis achitarea liderului Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), pentru o parte din infracțiunile pentru care a fost judecat, respectiv perversiune sexuală în formă continuată, două infracțiuni de act sexual cu un minor în formă continuată și două infracțiuni de trafic de minori. Decizia Curții de Apel a fost contestată la ICCJ. Instanțele au dispus, totodată, încetarea procesului penal pentru alte infracțiuni, respectiv corupție sexuală, act sexual cu un minor, ambele în formă continuată, și trecerea frauduloasă a frontierei României, "ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale". În acest dosar au mai fost judecate două persoane, Farkas Ferenc Zsolt și Farcasi Maria Mirona, iar în cazul acestora instanța a decis încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale pentru tentativă la infracțiunea de trafic de migranți și infracțiuni de corupție în formă continuată. Gregorian Bivolaru este judecat pentru trafic de persoane și pentru alte șapte infracțiuni și într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Cluj.
Până de curând, despre Bivolaru se știa că s-ar afla în Suedia, unde a primit azil politic.
La 25 mai, însă, reprezentanții Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR) au declarat că liderul MISA nu se mai află în Suedia. "Există informații că Gregorian Bivolaru se află pe teritoriul altei țări. Situația operativă nu permite dezvăluirea locației unde se află acesta", a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Raluca Seucan. Gregorian Bivolaru a fost arestat în aprilie 2005, în Suedia, însă în luna noiembrie a aceluiași an, autorităților române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia, a precizat Seucan.