Home Actualitate Legea venitului minim garantat pica la testul de metrologie

Legea venitului minim garantat pica la testul de metrologie

DISTRIBUIŢI

Conform Legii 416/2001, primariile din judet trebuie sa stabileasca ce venituri medii lunare scot taranii din cresterea animalelor. Autoritatile locale au cantarit diferit castigurile respective, in functie de localitate. Astfel, la Vladesti s-a estimat ca o pasare de curte aduce 8.000 de lei pe luna, iar la Grivita s-a stabilit ca oratania e cu 5.000 de lei mai profitabila. La Vladesti, magarul e pus la loc de cinste, intrucat, dupa calculele autoritatilor, acesta aduce un venit lunar de 100.000 de lei, adica e de doua ori mai valoros decat o oaie.

Aplicarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca autoritatile locale din toate orasele, comunele si satele sa stabileasca prin hotarari ale consiliilor locale care sunt limitele minime ale veniturilor lunare ce ar putea fi obtinute prin vanzarea si utilizarea terenurilor, a cladirilor, spatiilor locative si a bunurilor mobile si imobile.

Stabilirea valorilor medii lunare ale castigurilor obtinute de pe urma animalelor crescute in batatura va atarna greu la determinarea cuantumului ajutorului social. Mai precis, consiliile locale vor trebui sa calculeze exact ce beneficii scot taranii de pe urma orataniilor pe care le au in ograda. Astfel, prin HCL 1/24 ianuarie 2002 se stabileste ca, in comuna Grivita, localnicii castiga 387.000 de lei pe luna de pe urma laptelui muls de la o vaca, iar un vitel aduce un beneficiu lunar de 160.000-287.000 de lei in urma valorificarii carnii, castiguri calculate pentru o bovina -adolescenta-, care cantareste intre 150 si 200 kg in momentul sacrificarii. Tot in Grivita s-a estimat ca o oaie aduce 26.000 de lei lunar in buzunarul taranului, un porc – 255.000 lei, un cal – 241.000 lei, iar pasarea de curte – 13.000 lei.

Intr-o alta comuna, si anume Vladesti, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit HCL 41/21 ianuarie 2002, o bovina adulta aduce un profit lunar de 640.000 de lei, pe cand godacul ii ingroasa buzunarul proprietarului cu 200.000 lei. Oaia din Vladesti, probabil de soi mai bun decat la Grivita, aduce un venit lunar de 50.000 de lei la bugetul familiei, in timp ce gaina zburataceste prin ograda la o cotatie de 8.000 lei pe luna. In ceea ce priveste calul, daca trage bine la ham, poate aduce un beneficiu lunar de 200.000 lei. Pana si magarul, introdus probabil din exces de zel in actul normativ, daca este exploatat cum trebuie, aduce un venit de 100.000 lei pe luna, potrivit calculelor facute de autoritati. Bineinteles, daca nu cumva reglementarea consilierilor locali nu include si estimarea unor profituri aduse de urecheati prin anuntarea orei exacte ori prin incapatanarea exprimata sub forma de decibeli.

-Hot-line- pentru problemele create de aplicarea Legii 416

Directorul general al DGMSS Galati, Mihai Catalin Alexandru, sustine ca, in acest moment, dupa toate informarile care s-au facut privind aplicarea Legii 416/2001, autoritatile locale din mediul rural nu mai au nici o scuza pentru eventualele erori in acordarea drepturilor.

Totusi, pentru a usura munca unitatilor administrative teritoriale, DGMSS a infiintat o linie telefonica speciala, iar fiecarui inspector din cadrul Serviciului de Asistenta Sociala i s-a repartizat un grup de opt-noua comune, in scopul de a asigura consultanta necesara. -S-au facut doua instruiri cu toti primarii locali si s-au purtat discutii cu AJOFM Galati si DGFP Galati, astfel incat sa se creeze un sistem organizatoric de primire si solutionare a cererilor. Intregul colectiv al Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul DGMSS a fost angrenat in aceasta actiune si fiecare va conlucra cu autoritatile locale din comunele repartizate, dar, in acelasi timp, va verifica si activitatea-, spune directorul general al DGMSS.

Florin Stefan

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.