Home Actualitate Porcul de la Antrefrig s-a facut albastru de la carnea de pasare

Porcul de la Antrefrig s-a facut albastru de la carnea de pasare

DISTRIBUIŢI

Romania este o tara atipica, o tara in care consumatorii nu conteaza nici cat negru sub unghie pentru asa-zisii producatori, o tara in care spoturile publicitare sunt folosite nu pentru a promova un produs, ci, mai degraba, pentru a insela cumparatorii. In aceasta categorie poate intra si compania -Raffaelo Antrefrig-, devenita celebra pentru reclama cu porcusorul albastru. In spatele imaginii comice pe care o degaja porcusorul, inspectorii Directiei Sanitare Bucuresti au descoperit ca firma comercializeaza o carne tocata care il face chiar si pe porcusor sa crape de rusine.

Dupa ce au inchis fabrica, din cauza mizeriei, inspectorii DSV au prelevat si mici probe din carnea tocata. In urma analizelor, ei au descoperit ca asa-zisa carne tocata de porc nu e chiar de porc, avand si ceva carne de pui, cu toate ca pe eticheta nu se specifica acest lucru.

Cu mult mai grav este insa cazul de la Iasi, unde, in acelasi amestec de carne tocata, s-au gasit si urme de carne de cal sau chiar magar. Compania a fost amendata cu 75 milioane de lei, cea mai mare amenda din istoria Directiei Sanitar-Veterinare Iasi.

De cateva luni bune, compania -Raffaelo Antrefrig- a declansat o puternica campanie publicitara. Pauzele publicitare au devenit un pic mai amuzate de cand porcusorul albastru al companiei a aparut in viata romanilor. Ca si intr-un alt caz celebru, cand telespectatorii erau indemnati sa -doarma linistiti-, campania publicitara asidua e menita sa ascunda un adevar extrem de trist. In locul preparatelor trecute pe eticheta, romanii care au binevoit sa cumpere celebrul -pateu de porc- au consumat, de fapt, carne de pui si, poate, ceva porc. Eticheta produsului nu mentiona absolut nimic despre existenta carnii de pui. In plus, conditiile din fabrica erau absolut jalnice, drept pentru care fabrica a fost inchisa pentru igienizare.

Analizele de laborator efectuate asupra mostrelor de carne ridicate de catre inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare de la fabrica -Raffaelo Antrefrig- au aratat ca, pe langa carnea de porc, tocatura contine si carne de pui, produs nementionat pe eticheta si, deci, folosit ilegal. Constatarea expertilor are menirea de a-i mai linisti un pic pe consumatori, initial crezandu-se ca in compozitie a intrat si carne de cal sau de magar.

-Analizele de laborator au aratat ca in compozite nu exista carne de cal sau magar. Exista, insa, carne de pui, produs ce nu este inscris pe eticheta. De asemenea, conditiile de igiena lasa extrem de mult de dorit, asa ca am acordat 24 de ore pentru ca lucrurile sa fie puse la punct-, a declarat directorul DSV, Narcisa Mirica.

De cealalta parte a baricadei, directorul firmei -Raffaelo Antrefrig- a declarat, intr-un interviu radiofonic, ca acuzele aduse companiei sunt exagerate, fiind -alimentate- de concurenta, care nu priveste cu ochi buni succesul firmei Antrefrig. Asa o fi, numai ca la Iasi, in urma testelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit in tocatura expediata de Antrefrig si carne de cal.

Chiftelute din carne de cal

Primele suspiciuni legate de calitatea carnii tocate expediate la Iasi au aparut pe 11 ianuarie, cand, in urma unui control de rutina, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare au gasit la firma SC -Gane- SRL din Dancu, Iasi, sapte pungi de carne tocata fara eticheta.

-Din datele de pe factura am aflat ca era vorba de firma SC -Raffaelo Antrefrig- SRL din Bucuresti.

Sesizand culoarea mai deosebita a carnii, am dispus o analiza chimica de determinare a speciei, care, in mod obisnuit, se face foarte rar. Astfel, am descoperit ca, in componenta tocaturii, alaturi de carne de vita si de porc era si o cantitate mare de carne de pasare si carne de cal sau de magar-, a spus Vasile Hritcu, directorul DSV Iasi.

Firma trimite zilnic tone de carne la Iasi

Analizele au continuat si in zilele urmatoare, in conditiile in care firma bucuresteana trimite zilnic la depozitul situat in incinta SC -Lactis- circa patru-cinci tone de produse din carne. -In zilele ce au urmat, am facut analiza si pentru produsele pe care le-am gasit in depozitul firmei SC -Raffelo Antrefrig- SRL, fara insa a mai descoperi in componenta carnii tocate carne de cal. In schimb, am gasit din nou carne de pasare sub eticheta de tocatura din carne de porc si de vita. Am dispus ca acele 200 kilograme de carne tocata, descoperite in depozit, sa fie interzise a fi comercializate-, a mai spus Hritcu. Pentru faptul ca pe eticheta nu era trecuta compozitia reala a tocaturii si pentru inducerea in eroare a populatiei, OPC a amendat firma SC -Raffaelo Antrefrig- SRL cu 75 milioane de lei.

Un pret surprinzator de mic

-Pretul unui kilogram de carne tocata sub marca <Raffaelo Antrefrig> este de 52.000 de lei, cu mult mai ieftin decat alte produse similare, care sunt comercializate la peste 75.000 de lei kilogramul. De aceea, multi oameni au fost atrasi de pretul mic al carnii tocate, fara sa stie ca de fapt ei consuma altceva decat ce este trecut pe eticheta.

In plus, carnea de pasare este mai predispusa la infestare, motiv pentru care aceasta nici nu este folosita in tocaturi, ci doar in preparate-, a adaugat Vasile Hritcu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.