Home Imobiliare Romania cheltuie peste 600 milioane de euro pe materiale de constructii din...

Romania cheltuie peste 600 milioane de euro pe materiale de constructii din import

DISTRIBUIŢI

Romania se ridica de la o zi la alta, daca vorbim despre constructiile noi care rasar in mai toata tara aproape peste noapte. Din pacate insa, marea majoritate a materialelor folosite provin din import. Acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru producatorii autohtoni: nu mai sunt materialele de constructie romanesti competitive? Nu se mai produc in Romania geamuri, caramizi sau dale din ciment ori placi din azbociment de buna calitate, incat importurile se ridica anual la sute de milioane de euro?

-In primele trei luni ale acestui an s-au importat materiale de constructii in valoare de 150,1 milioane de euro, ceea ce reprezinta 1,8% din totalul importurilor-, ne-a declarat, ieri, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu. Potrivit datelor furnizate de acesta, au fost importate, in primul trimestru al acestui an, geamuri de aproximativ 20 milioane de euro, comparativ cu 13,7 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului trecut. Totodata s-au adus din strainatate placi din azbociment in valoare de 1,5 milioane de euro, caramizi si placi pentru constructii in valoare de 13,6 milioane de euro sau dale din ceramica pentru pavaj de alte 16,7 milioane de euro.

Industria autohtona a materialelor de constructii se afla, din pacate, in acest moment, intr-un declin pronuntat. Si asta chiar daca sectorul constructiilor, in sine, a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o crestere de peste 20%. Concluzia? Se construieste mult, dar cu materiale din import!


Datele Institutului National de Statistica releva o aparenta contradictie intre cresterea extrem de ridicata a volumului de constructii si declinul industriei materialelor de constructii (n.r. – 6,2% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu o scadere de doar 1,1% in trimestrul unu al anului trecut), precizeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru a explica insa aceasta evolutie, institutia a realizat o analiza detaliata, in urma careia a rezultat ca -efectul intensificarii constructiilor s-a reflectat in aceasta perioada mai ales asupra altor activitati si indeosebi asupra activitatilor extractive de produse de cariera si balastiera, si mai putin asupra productiei interne de materiale de constructii, caz in care importul si-a marit contributia la acoperirea cererii-.

Argila si gipsul romanesti, cautate!

Astfel, in primele trei luni ale acestui an s-au inregistrat cresteri spectaculoase la subramura -produse de cariera si balastiera, sortate pentru lucrari de drumuri, cai ferate si diguri-, caz in care s-au extras cantitati duble comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, productia de argila caolinoasa a depasit 10 tone, in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu doar 1,3 tone, anul trecut. Si cererea de gips romanesc a fost mare la inceputul acestui an, inregistrandu-se o crestere de peste 53%, comparativ cu 2005. -Aceste cresteri sunt in concordanta cu specificul lucrarilor de constructii din trimestrul l 2006, cand constructiile ingineresti au inregistrat cea mai mare dinamica dintre toate tipurile de constructii-, explica CNP. Altfel spus, productia industriala a fost afectata in mod pozitiv de intensificarea lucrarilor de infrastructura. Potrivit institutiei amintite, cresteri au inregistrat si alte subramuri, respectiv tamplaria metalica – 244,5%, carcasele si armaturile pentru beton armat – 57%, piesele sudate din sarma de otel – 27,4% si profilele metalice pentru constructiile industriale – 4%. Lucrarile de infrastructura au impulsionat totodata si productia de hidroizolatoare bitumate – 350,8%, betoane si mortare – 164,5%, prefabricate din beton simplu si mortar -274,1% si beton celular autoclavizat – 22,5%.

Caramizile si prefabricatele, ba!

Potrivit datelor INS, productia industriala din primele trei luni ale acestui an a fost stimulata si de constructia de locuinte. -In acest caz insa, preferintele se indreapta mai degraba catre produse din import, ceea ce reprezinta un semnal de alarma pentru producatorii interni, care vor trebui sa-si imbunatateasca competitivitatea pe piata interna-, mentioneaza CNP. Astfel, in preferintele romanilor care si-au construit casa in perioada ianuarie-martie s-au aflat materialele de constructie din import, care au crescut ca si volum cu aproximativ 30%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In cadrul lor se remarca insa o crestere pronuntata de materiale de zidarie din import, de complexitate scazuta, precum -elemente prefabricate pentru cladiri- – de 7,4 ori mai mare, -caramizi blocuri, dale si alte produse ceramice- – crestere de 15,7 ori si caramizi pentru constructii – un avans de trei ori mai mare. -Concomitent, productia interna de caramizi s-a redus cu aproximativ 35%, iar cea de materiale de zidarie cu circa 42,6%-, explica Comisia Nationala de Prognoza. Potrivit acesteia, materialele de constructie din productie interna cu cea mai mare cautare au fost geamurile termopan, unde s-a consemnat o crestere cu 132,1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si placile de teracota – 48,2%, parchetul – 21,9% si frunirile estetice – 103%.

Potrivit datelor furnizate de INS, primele trei luni din acest an au reprezentat o perioada de varf din punct de vedere al activitatii in constructii. Cresterea in termeni reali a lucrarilor de constructii din primul trimestru de 20,7% a fost de cateva ori mai mare decat avansul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.