Medicul Florin Tudose, seful Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, avertizeaza MApN cu privire la modul de recrutare a militarilor
Cei doi militari sufera de tulburari de personalitate, nefiind apti pentru serviciul militar, este de parere medicul Florin Tudose, seful Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Florin Tudose a declarat, duminica, ca aceste tulburari ar fi putut fi depistate inaintea recrutarii, in cazul unui control amanuntit realizat de psihiatri si psihologi. -Cele intamplate ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru Ministerul Apararii Nationale, in legatura cu modul de recrutare-, a spus medicul. In opinia medicului Tudose, cei doi dezertori nu sufera de vreo boala psihica grava (precum schizofrenia sau psihoza), ci de o afectiune cunoscuta specialistilor in domeniu drept -tulburare de personalitate-. -Doi schizofrenici nu s-ar asocia niciodata pentru a comite ceva rau. Schizofrenicul actioneaza singur, pentru ca are un mod personal de a vedea lumea-, afirma Florin Tudose.
Persoanele care sufera de astfel de tulburari au o viata plina de evenimente negative – incepand cu abateri grave de comportament in copilarie si continuand cu alte acte antisociale – si provin, de obicei, dintr-un mediu obscur, afirma medicul. (Potrivit unor informatii furnizate de Politie, unul dintre cei doi dezertori fusese condamnat pentru ca a amenintat cu arma un taximetrist.)
-Aceste persoane sunt firi agresive si razbunatoare si au mereu impresia ca sunt persecutati. Deseori reactioneaza cu violenta si este foarte simplu ca lor sa nu le convina ceva-, a spus medicul psihiatru. El a adaugat ca cei care sufera de tulburari de comportament nu au capacitatea de a se implica si mentine o relatie, iar atunci cand sunt parasiti reactia lor este deosebit de violenta.
Medicul Florin Tudose a apreciat ca -tot ce au facut cei doi a fost bine pus la punct-, pentru ca amandoi sufera de acelasi lucru. Agresivitatea ii face foarte periculosi, iar reactia lor in eventualitatea in care vor fi prinsi de fortele de ordine este greu de anticipat. -Un om care are o fire mai slaba poate cedeaza si se preda, altul vrea sa isi duca la capat planul si fie este prins de politisti, fie se sinucide-, a mai spus medicul.
Potrivit lui Florin Tudose, afectiunea de care sufera cei doi ar fi putut fi depistata in cazul unui control amanuntit in momentul recrutarii. O astfel de verificare ar contine intrebari legate de antecedentele familiale, reprezentand practic o radiografie a situatiei lui psihologice si psihiatrice. Afectiunea ar fi fost depistata si – pentru ca nu poate fi tratata – cei doi tineri ar fi fost scutiti de armata, a adaugat el.
Cele intamplate in ultima zi ar trebui sa constituie un serios semnal de alarma pentru MApN, mai ales avand in vedere faptul ca se intampla cel putin o data pe an ca militarii in termen sa fie implicati in fapte antisociale.
-Recrutarea ar trebui facuta si cu ajutorul unei echipe de psihiatri si psihologi, care sa examineze fiecare recrut timp de cateva zile. Daca se va trece la o armata profesionista, un astfel de control este absolut obligatoriu, ca si in toate tarile dezvoltate-, a mai spus medicul Florin Tudose.