În ultimele luni, Ioan Talpeș a început o ofensivă de interviuri la limita legii siguranței naționale, „amintindu-și” tot felul de povești. Numai că interviurile sale sunt inutile. Nimeni nu preia manipulările lui și nu le analizează sau citează. Văzând ei asta, s-au gândit să-l reactiveze pe Ilici Iliescu și astfel, Ion Iliescu a ieșit din vizuină să-și „amintească” și el dar nu tot, trimițând pentru detalii la Talpeș. Foștii comuniști
Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu admite că a pus la dispoziţia CIA un „sediu” în România, dar spune că autoritățile române nu s-au amestecat în activitățile serviciului american.
„Der Spiegel” comentează că fostul preşedinte român este „al doilea şef de stat care recunoaşte existenţa centrelor secrete de detenţie ale CIA după fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski”.
În interviul acordat jurnalistului Keno Verseck, Ion Iliescu a povestit că în perioada de la sfârşitul anului 2002 – începutul lui 2003 „aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu”. În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea în principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, afirmă Der Spiegel.
Ion Iliescu, scrie revista, vorbeşte însă numai despre un „sediu”. Că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă nu ştia, conform spuselor sale. „Era vorba despre un gest de bunăvoinţa în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO”, a declarat fostul preşedinte pentru Der Spiegel, scrie Hotnews.
„Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, ca şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România”, a declarat Ion Iliescu.
Acum pasul următor va fi ca Der Spiegel sau alții să-l intervieveze pe Talpeș, nu?
Recent Ioan Talpeș a declarat despre situația din Ucraina la Adevărul Live că: „am avut cu domnul Putin o discuţie particulară, în care mi-a spus aşa: Domnul Talpeş, noi nu putem să acceptăm ideea că ruşii nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi. Drepturile au fost stabilte de Occident. Nu vrem decât să ni se aplice aceleaşi drepturi. Ruşii se gândesc că, după 1989, au fost neîndreptăţiţi”. Deci cum poate cineva să creadă că Putin a avut o discuție particulară cu Talpeș? Și cum ar putea Putin să recunoască oricui pe lumea asta că Occidentul a stabilit drepturile rușilor?
Talpeş a mai avut astfel de ieşiri de „expert” pe probleme de securitate şi cu alte ocazii, atunci când, dornic de afirmare publică, „şi-a amintit” chiar şi lucruri care nu s-au întâmplat niciodată. În 2007, cotidianul francez „Liberation” a publicat un raport al FBI referitor la activitatea celor 19 piraţi ai aerului autori ai atacurilor din 11 septembrie 2001. Jurnaliştii francezi au susţinut că egipteanul Mohammed Atta, liderul teroriştilor, avea pe lista telefoanelor folosite un număr înregistrat în România. Afirmaţie gravă, care punea România pe harta gazdelor al-Quaeda.
Atunci, Ioan Talpeş a ieşit la rampă şi a susţinut cu fermitate că ştia despre numărul de telefon românesc utilizat de Mohammed Atta. Fostul consilier prezidenţial declara că la acea vreme autorităţile au luat „măsuri informative specifice”. La câteva ore după declaraţia fulminantă a lui Ioan Talpeş, a venit însă surpriza. Postul de radio RFI România a transmis că numărul de telefon utilizat de teroristul Mohammed Atta la care se făcea referire în „Liberation” este 040.71.899.042 şi nu era număr de România, având un 0 (zero) mai puţin. Cazul spune totul despre pregătirea şi probitatea lui Talpeş, care a fost gata să bage România în rahat mondial, confirmând – din poziţia sa de fost mare consilier prezidenţial – o ştire eronată.