Home Politic Tariceanu ignora vocile critice din PNL

Tariceanu ignora vocile critice din PNL

DISTRIBUIŢI

Liderul PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, il acuza pe seful sau de partid, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului nostru, ca ignora observatiile pe care i le aduc liberalii. Antonescu il face responsabil pe Tariceanu de scaderea in sondaje a PNL din cauza modului in care conduce partidul. Desi nici fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, nu este multumit de activitatea lui Tariceanu in fruntea guvernului sau a partidului, Antonescu nu se solidarizeaza cu consilierul presedintelui Traian Basescu. In schimb, cere sa se analizeze performantele ministrilor care fac parte din -grupul de intimi- din jurul premierului. Antonescu nu s-a ferit sa precizeze ca oameni precum actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sau Sebastian Vladescu isi datoreaza ascensiunea politica apropierii de prim-ministrul Tariceanu.

– Exista in PNL o tendinta de reprimare a vocilor care aduc acuzatii la adresa conducerii partidului?

– Nu cred ca se poate vorbi despre o tendinta de reprimare, dar cred ca avem de-a face cu o tendinta foarte accentuata de ignorare. Cu exceptia suspendarii lui Cristian Boureanu – in anumite imprejurari, desigur – a existat si exista libertate de exprimare in PNL, numai ca important ar fi ca din ceea ce spun la un moment dat vocile care ies din cor sa se traga niste concluzii si sa se puna in discutie anumite lucruri. Or, acest lucru nu se intampla si mi se pare la fel de grav ca si eventualele tendinte de reprimare.

– Credeti ca toate aceste opinii iesite din curentul general al PNL sunt inabusite tocmai pentru ca liberalii sa nu piarda teren in fata democratilor?

– Eu cred ca prin ignorarea unor voci critice nu se castiga niciun fel de teren. Daca se pierde teren in fata democratilor, se pierde pentru ca nu merg lucrurile la noi bine si pentru a merge mai bine ar fi necesar sa fie ascultate toate vocile. Nu cred in orice caz ca ignorarea sau inabusirea unor voci diverse este o arma impotriva partidului.

– Dar pierde PNL teren in fata PD?

– PNL pierde teren in fata PD, dupa cum se vede din sondaje, dar nu cred ca din cauza ca exista voci care la un moment dat spun altceva. Eu cred ca lucrurile stau invers si ca la un moment dat exista voci care spun altceva tocmai constatand ca la maniera inchisa si blocata la care este condus partidul lucrurile merg prost.

Stolojan nu are sanse

– Cum sunt percepute intentiile cu care a revenit Theodor Stolojan in atentia liberalilor?

– Nu avem de-a face cu o premiera: domnul Stolojan a mai incercat in cursul anului trecut sa revina in centrul vietii politice din PNL si nu a reusit atunci, dupa cum nu-i vad foarte multe sanse nici acum. Asta se intampla, dupa parerea mea, din mai multe motive: pe de o parte, domnul Stolojan nu este la putere si putem sa constatam cu aceasta ocazie ca intre autoritatea si forta unui personaj care este pe un anumit scaun si autoritatea si forta lui atunci cand nu mai este pe acel scaun exista mari diferente; pe de alta parte, domnul Stolojan isi asuma foarte direct, foarte explicit, un proiect – acela al fuziunii PNL-PD – care a fost deja respins de o larga majoritate in PNL.

– Excludeti varianta unei scindari in PNL prin plecarea unui grup de liberali, in frunte cu Theodor Stolojan?

– Nu exclud nicio varianta, in politica totul este posibil. Eu incerc aici sa descriu lucrurile asa cum le vad si in sensul acesta nu este de prevazut o sciziune majora in PNL. Si eventuala plecare a doi-trei parlamentari este destul de improbabila, dar oricum, aceasta nu ar insemna o sciziune a partidului.

– Are Traian Basescu oameni in PNL?

– Este greu de spus ce inseamna -oameni ai lui Basescu-, ca sa pot spune daca sunt sau nu in PNL. Este cert ca exista cativa oameni, in frunte cu domnul Stolojan – care a aprobat si sustine toate proiectele si toate pozitiile prezidentiale, chiar in situatii in care, in opinia mea si a multor altora, sunt daunatoare PNL. Nu pot insa acuza pe cineva de tradare sau de misiune in interiorul partidului, pentru ca, la urma-urmei, este vorba de oameni – ca Theodor Stolojan, Cristian Boureanu, Mona Musca – care au petrecut ani multi in PNL si care au, fara indoiala, merite in evolutia acestui partid.

– Ar putea veni altcineva din PNL care sa ii ia locul lui Calin Popescu Tariceanu la conducere, tinand cont ca premierul isi erodeaza imaginea la guvern?

– Eu nu am pus aceasta problema nicio secunda, cu toate criticile pe care le-am adus administratiei Tariceanu in partid si in guvern. Am spus mereu ca il sustin pe Calin Popescu Tariceanu in calitatea sa de prim-ministru. Dar nu inseamna ca domnul Tariceanu trebuie sa mearga asa, pe pilot automat, intr-o directie, fara sa tina cont de semnalele realitatii, si as adauga faptul ca exista, bineinteles, o erodare inerenta guvernarii, dar faptul ca esti expus public nu este neaparat de natura sa te condamne si sa te faca sa te prabusesti in sondaje. Este si o posibilitate sa te faca sa devii un personaj politic de maxima anvergura si eu asta mi-as dori si, din pacate, asta nu se intampla.

– Pentru Mona Musca, de exemplu, o astfel de expunere excesiva a avut un rezultat contrar. Sa fie acesta motivul pentru care a ales sa se retraga putin din prim-planul partidului?

– Doamna Mona Musca este unul dintre cele mai cunoscute personaje politice din Romania si, dupa parerea mea, dintre cele mai performante in acest domeniu pentru ca, pana una alta, nimeni nu a reusit fara a fi presedinte de partid, presedinte al Romaniei, prim-ministru, sa ajunga la cota de notorietate si de incredere pe care o are Mona Musca. Este un fapt si mi se pare normal sa-l constatam, dar ce se va intampla mai departe, vom vedea.

– De aceea este tinuta in umbra de conducerea PNL?

– Actuala conducere a PNL pacatuieste prin faptul ca a concentrat toate resursele de imagine, de expunere si de comunicare ale partidului asupra unui grup foarte mic de oameni si in cele mai multe cazuri nereprezentativi, din pacate. Automat, se asterne umbra peste restul si daca la un moment dat unul sau altul gaseste o cale sa-si expuna punctele de vedere, pozitia, chiar personalitatea in mod public, asta ar trebui sa dea de gandit partidului si in niciun caz sa ii dea frisoane si puseuri de isterie.

Nu toti intimii lui Tariceanu au dovedit valoare

– Are PNL capacitatea de a trimite un candidat propriu la alegerile prezidentiale viitoare?

– Eu cred ca PNL are resursele pentru a face aproape orice, cu conditia de a folosi aceste resurse, cu conditia ca managementul central al partidului sa fie unul de cooperare cu tot ceea ce exista semnificativ in partid, si nu actuala politica de eliminare tacita a celor mai multi dintre cei care sunt cu adevarat reprezentativi pentru PNL.

– Va referiti aici la grupul de intimi din jurul lui Calin Popescu Tariceanu?

– Eu am vorbit de cativa oameni apropiati domnului Tariceanu care, din pacate, nu toti dovedesc o valoare, in sens politic, pentru locurile pe care le ocupa. De fapt, eu nu am cerut decat ca aceasta reusita sau nereusita a lor sa fie evaluata, pentru ca domnul Tariceanu ar putea sa se duca impreuna cu grupul domniei sale si pana la -3% in sondaje daca asta ii face placere. In schimb, mie, ca membru al partidului si ca multor altora, nu imi este indiferent. In fond, discutam despre conducerea partidului ca despre niste manageri care gestioneaza actiunile noastre, alte tuturor. Daca ne aduni dividende, suntem toti foarte multumiti si giram in continuare, daca ne mananca averea, atunci sigur ca intervin momente de conflict.

Olteanu si Vladescu – ascensiune datorita apropierii de Tariceanu

– Puteti sa nominalizati cativa dintre oamenii apropiati domnului Tariceanu?

– Cred ca printre ministrii pe care domnul Tariceanu i-a numit – domnul Bogdan Olteanu, initial, domnul Mihai Voicu, domnul Cristian David si domnul Sebastian Vladescu – sunt niste oameni pentru a caror ascensiune politica principala recomandare a fost apropierea personala de domnul Tariceanu. Acum, dintre ei, unii au performat mai mult, altii mai putin. Aceasta analiza o solicit eu.

– Si atunci aveti incredere in viziunea domnului Tariceanu privind restructurarea guvernului?

– Am sa va spun daca am sau nu incredere in momentul in care o va expune, pentru ca deocamdata domnul Tariceanu este singurul factor politic important care nu a vorbit clar despre aceasta tema – restructurare si remaniere. Cum vede lucrurile domnia sa, cum intelege sa le propuna partidului si Aliantei, sunt foarte importante pentru ca premierul este persoana cea mai chemata sa-si spuna parerea in aceasta decizie – asteptam cu interes. Eu cred ca ar trebui sa se gandeasca si sa analizeze intr-un cerc mai larg, sa discute si cu parlamentarii din partea PNL, sa asculte toate parerile si argumentele si abia dupa aceea sa se decida, pentru ca este premier si este presedintele partidului. Deocamdata nu a facut acest lucru, iar daca si aceasta decizie va fi luata prin intelepciunea a doi-trei oameni, s-ar putea ca din nou sa nu fie bine. Dincolo de aceste constatari critice la adresa conducerii partidului in aceste privinte, cred ca o buna doza de responsabilitate revine corpului partidului, delegatiei permanente, parlamentarilor – care ar trebui sa fie mai activi, mai insistenti in acest joc politic. Daca ei toti sunt multumiti de tot ce se intampla, iar nemultumirea mea este izolata, atunci nu este niciun fel de problema. Dar daca aceasta nemultumire este impartasita de mai multi care prefera o atitudine pasiva, asta nu e in ordine.

– Sunt mai multe voci in PNL care au obiectii vizavi de actiunile intreprinse de conducerea partidului?

– Sunt tot atatea voci cate auzim. Cine nu se aude nu este voce. Nu pot sti ce gandeste fiecare, sunt pozitii diferite, in functie de fiecare situatie. Dar mie mi se pare semnificativ ceea ce se pronunta cu voce tare. Suntem intr-un partid care are pretentia democratica si intr-un astfel de partid nu exista decat cine vorbeste si cine semneaza. Anonimii sunt pentru dictatori.

– Cat de mult cantaresc toate aceste lupte interne cand se masoara imaginea PNL?

– Imaginea partidului nu cred ca este afectata nici in bine, nici in rau de faptul ca la un moment dat apar niste polemici sau niste divergente. Imaginea partidului este influentata in mod decisiv de actiunea guvernamentala, de prestatia primului-ministru in principal si de ideea pe care un partid reuseste sau nu sa o transmita societatii, mai ales atunci cand guverneaza, ca are un proiect si ca este capabil sa il indeplineasca. Restul sunt detalii, e anecdotica si pot folosi cel mult la pozitionarea mai buna sau mai rea a unora dintre noi in ierarhiile interne de partid. Dar soarta partidului ca imagine se joaca pe aceste mize.

– Nici macar nepotismele – toate relatiile nasi-fini – din PNL nu credeti ca afecteaza imaginea partidului?

– Sigur ca toate lucrurile bune sau toate lucrurile rele se insumeaza, de aceea spun ca este foarte important ceea ce faci cand esti la guvernare, pentru ca te vezi. A fi in fata, a fi in centrul atentiei tuturor, a fi principalul partid de guvernare, este o sansa si in acelasi timp un risc. Si vreau sa cred ca, pana la urma, PNL va reusi sa fructifice cat mai mult din aceasta sansa si sa parcurga cu bine cele mai grave dintre riscuri.

– Chiar daca in tot acest timp presedintele Traian Basescu incearca sa isi faca un partid prezidential?

– Este dreptul domniei sale. Eu m-am opus printre primii unei variante in care PNL sa fie folosit pentru asta. Domnul Basescu isi poate face partid prezidential din cine doreste, dar nu poate face asta cu PNL, ci poate sa aiba cel mult un parteneriat onest si eficace pentru guvernarea Romaniei pana in 2008. In ciuda tuturor asperitatilor, coalitia a functionat si functioneaza. Avem un guvern, o majoritate parlamentara, niste decizii – mai mult sau mai putin fericite, dar care functioneaza, au efecte. Cat despre relatiile din Alianta DA, ar trebui ca liderii sa aiba intelepciunea sa asigure un minimum necesar pentru ca este clar ca exista foarte multe diferente, sunt interese si personalitati diferite. Trebuie sa fim constienti de aceste diferente, dar sa ne concentram parteneriatul pe acele angajamente comune, iar in raport cu ele evolueaza scorul electoral si al PNL, si al PD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.