Doar in acest an, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat sapte societati de asigurare, din care sase au ramas fara autorizatie de functionare. De asemenea, cel putin 16 brokeri au ramas fara autorizatie de functionare, alte 11 au fost amendate, iar uneia i s-a interzis temporar activitatea. Frecvent, unii brokeri nu respecta termenul de decontare a politelor incheiate in numele unor societati de asigurare, dar comit si altte abateri, unele considerate a fi deosebit de grave.
De obicei, sunt incalcate termenele de virare a primelor incasate
In ultima luna, in -Monitorul Oficial- au aparut, spre exemplu, decizii de suspendare temporara a activitatii a doua societati de brokeraj in asigurari. In primul caz, CSA a constatat ca societatea FULL ASIG Broker de Asigurare-Reasigurare a compensat unilateral o parte din primele de asigurare cu comisioanele convenite, fara acordul societatii UNITA ASIGURARI, incalcand astfel anumite clauze contractuale. Drept urmare, CSA a decis aplicarea unei amenzi de 25 milioane de lei vechi si suspendarea activitatii de brokeraj pana la stingerea obligatiilor fata de UNITA. Decizia in cauza a aparut in -Monitorul Oficial- 495/8.06.2006.
Un alt caz este cel al societatii EURO-STAR INSURANCE Broker de Asigurare, careia i s-a retras autorizatia de functionare in urma publicarii in -Monitorul Oficial- 505/12.06.2006 a Deciziei 113285 a CSA, aceasta fiind motivata de constatarea ca brokerul nu ar fi platit, potrivit clauzelor contractuale, catre CITY INSURANCE, suma de 39.567,21 RON, -reprezentand contravaloarea politelor de asigurare de asistenta turistica vandute in perioada iunie 2005 – ianuarie 2006-.
In astfel de situatii, brokerii in cauza sunt obligati ca in termen de trei zile de la primirea deciziei in cauza sa isi notifice clientii, in vederea efectuarii platii ratelor scadente la contractele in curs de derulare direct catre asiguratori. Desigur, pot ataca si in instanta hotararile in cauza.
Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, a precizat ca nu este mirat de astfel de situatii, din moment ce doar circa 60 de brokeri sunt interesati de perfectionarea profesionala. In plus, Andriescu considera ca ar fi necesar ca in legislatie sa fie introdusa obligativitatea ca un broker sa poata actiona ca atare pe piata doar daca ar avea contracte cu minimum doua societati de asigurare si venituri de la cel putin 10 clienti directi.