Deranjati de intentia de transferare a unor centrale termice din cadrul Regiei Termoelectrica in subordinea consiliilor judetene, angajatii CET-urilor din Arad, Timisoara, Paroseni, Suceava, Oradea, Brasov, Ploiesti si Pitesti au declansat greve de avertisment, intarziind la lucru doua ore. Sindicalistii sustin ca aceste proteste sunt motivate de intentia Executivului de a scoate din structura Termoelectrica opt centrale, care vor fi preluate de catre autoritatile locale. Invocand pretexte care mai de care mai populiste, sindicalistii si angajatii din termocentralele vizate nu ar spune in ruptul capului ca, de fapt, ii deranjeaza ca veniturile din serviciile de distributie a agentului termic, prestate in regim de monopol, vor fi administrate de autoritatile loclale, blocand astfel acordarea de salarii si prime care sa sfideze bunul-simt. Ei ameninta ca vor intarzia patru ore la lucru, iar in final, daca nu li se vor indeplini -ordinele-, sase ore.
Grevistii suceveni vor transferul, dar cu bugetul de la Termoelectrica
Ieri, 150 de salariati din schimbul I de la sucursala Electrocentrale Suceava s-au aflat in greva de avertisment. Salariatii de la schimbul III au ramas insa in continuare la lucru, pentru a asigura furnizarea agentului termic.
Iordanel Secrieru, liderul sindicatului sucevean, declara ca, ieri dimineata, -Salariatii din schimbul I au refuzat sa intre la lucru pentru doua revendicari: reorganizarea Termoelectrica si bugetul de venituri si cheltuieli. Referitor la reorganizare Termoelectrica, in urma discutiilor care au avut loc la sucursala Hidrocentrale Brasov a reiesit ca o serie de sucursale trebuie sa iasa din Termoelectrica. Mai mult decat atat, aceste sucursale ar trebui sa plece fara bugetul de venituri si cheltuieli, deoarece Termoelectrica nu poate sa transfere cu buget aceste sucursale.
-Pauza- de doua ore la CET-urile din Brasov, Arad si Oradea
Aproximativ 350 de angajati ai CET Brasov au protestat, miercuri, intre orele 7.30 si 11.30, in fata societatii, refuzand sa intre la lucru.
Sindicalistii din cadrul CET Brasov sunt nemultumiti de intentia Guvernului de a transfera autoritatilor locale 11 termocentrale din tara apartinand SC Termoelectrica SA. Ei sustin ca, in acest mod, este incalcat programul de reorganizare a SC Termoelectrica SA convenit cu Federatia Energetica.
Liderul Sindicatului Energia CET Brasov, Mitica Mare, a declarat ca protestul va continua si azi, cand muncitorii nu vor intra la lucru timp de sase ore. Liderul sindical a mai spus ca populatia nu va avea de suferit de pe urma acestui protest, pentru ca angajatii CET Brasov lucreaza in ture si asigura productia. Potrivit lui Mitica Mare, liderii sindicali din cadrul Federatiei Energetica se vor intalni, azi, la Bucuresti, pentru a stabili modul in care vor actiona in continuare. CET Brasov are, in prezent, 740 de angajati.
La Arad, aproximativ 200 de muncitori ai CET au refuzat sa lucreze, in intervalul 6.00-10.00, iar circa 250 de angajati ai CET Oradea nu au lucrat in acelasi interval orar. Liderul sindicatului din Centrala numarul 2, din Oradea, Cornel Fofiu, a declarat ca protestul va continua si azi, intre orele 6.00 si 12.00. Fofiu sustine ca are informatii potrivit carora la Guvern s-a redactat deja ordonanta de urgenta privind transferarea centralelor in subordinea administratiei publice locale si urmeaza sa fie adoptata in sedinta de azi, situatie in care protestele vor continua.
Sindicalistul-sef vrea reorganizare, dar altfel
Vasile Domocos, liderul Federatiei Energetica, sustine ca populatia nu va avea de suferit in urma grevelor de avertisment. -Actiunile noastre nu au ca scop oprirea instalatiilor, noi vrem sa sensibilizam Guvernul, respectiv Ministerul Industriei, ca masura de reorganizare a societatii Termoelectrica nu este nici in avantajul consumatorilor, nici al lucratorilor din aceste centrale si nu este o masura de eficientizare a activitatii din termocentrale-, a precizat liderul Federatiei Energetica.
-Analiza- Guvernului
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Administratiei Publice, Romeo Paul Postelnicu, spune ca transferul CET-urilor in cele opt municipii si orase face parte din mai largul proces de descentralizare a unor activitati si aducerea serviciilor publice de gospodarie comunala, in speta serviciul de termoficare, cat mai aproape de principalii beneficiari, care sunt cetatenii.
-Doresc sa precizez ca acest transfer nu presupune nici un fel de disponibilizari. Guvernul va sprijini autoritatile locale astfel incat sa nu se deterioreze serviciile catre populatie-, spune Postelnicu.
– Vreau sa-i asigur pe sindicalisti ca vom avea o analiza foarte serioasa, temeinica, la ministerul nostru, cu primarii acestor municipii si orase care urmeaza sa preia CET-urile si aceasta analiza va fi urmata, sigur, de realizarea unui proiect de hotarare care va fi prezentat Guvernului-, a adaugat secretarul de stat.
In timp ce sindicalistii se opun restructurarii, Termoelectrica, societatea-mama, o duce tot mai greu. La sfarsitul lunii ianuarie avea de recuperat peste 7.000 miliarde de lei, fie de la populatie, care nu isi plateste intretinerea, fie de la alte regii, in top aflandu-se RADET.