Home Actualitate Practicile inumane ale gradatilor din armata

Practicile inumane ale gradatilor din armata

DISTRIBUIŢI

Fuga din unitatea militara din Francesti a doi militari in termen, soldata cu ranirea grava (prin impuscare) a unui subofiter si moartea a doi civili (unul impuscat si altul calcat cu masina) ne-au adus in amintire -traditia- practicilor vexatorii ale gradatilor din armata. Unele indicii ale acestui caz tragic duc la concluzia ca acestea ar fi una dintre cauzele tentativei de dezertare ale celor doi soldati, la mai putin de doua luni de -liberare-. Atitudinea mai-marilor Ministerului Apararii Nationale, care au aparut in fata presei cu declaratii demagogice, cum ca aceste practici nu ar mai exista, sunt usor de contrazis.

-Evenimentele- sunt mai frecvente la militarii din garda

Ca orice structura puternic ierarhizata, Armata are o multitudine de legi si reguli interioare. Printre putinele misiuni de lupta din timp de pace se numara si -serviciul de garda-. In executarea acestei misiuni, intervin factori de stres suplimentari. Modificarea metabolismului prin schimbarea ritmului de viata la combinatia succesiva paza in post-somn-veghe, monotonia, mentinerea corpului in pozitia -drepti- (garda la Drapel) timp indelungat, izolarea, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte joase, implicatiile psihologice pe care le are misiunea de lupta in ansamblul ei sunt numai cateva dintre problemele pe care le au militarii care executa serviciul de garda. Daca, pe langa acesti factori de stres, se mai adauga si comportamentul inuman pe care il practica gradatii in procesul de instructie -suplimentar-, militarul cedeaza psihic.

In toate aceste fenomene de instructie abuziva, suplimentara, -talpa armatei–gradatul, comandantul de pluton sau companie – isi are partea sa de vina.

Absenta unui control riguros, sistematic si inopinat lasa loc manifestarilor de gen autocrat cazon, la care caporalul sau sergentul apeleaza in general pentru a avea ce -povesti celor de acasa-. Nu putine sunt cazurile cand soldatii care au savarsit fapte incompatibile cu calitatea de ostas au fost victime directe ale comportamentului abuziv al gradatilor.

Forme si mijloace de instructie neregulamentara

Fiecare arma, pe langa instructia militara generala, comuna tuturor categoriilor de militari, are formele si mijloacele specifice categoriilor de pregatire. In toate armele insa exista si instructia nespecifica, gen -Mos Teaca-, la care uneori ofiterii devin complici.

Mijloacele de instructie nespecifica, executata in general in afara orelor de program ordonat al militarului, fac un iad din viata acestuia, spre disperarea sa si spre distractia gradatilor si, uneori, lucrul cel mai grav, spre distractia ofiterilor cu grad inferior.

Folosirea timp indelungat, in timpul efortului maxim depus de soldat, a mastii pe figura, comenzile culcat in cele mai mari baltoace cu obligativitatea ca a doua zi sa ai tinuta -luna-, injuraturile sau chiar agresiunile fizice, executarea pe timp indelungat a plantonului schimbul doi (de la ora 0.00 la ora 3.00), deoarece -schimbul unul si trei sunt ocupate- si alte forme de -corvoada- aplicate pot completa numai un tablou sumar al imaginatiei diabolice de care da dovada gradatul, atunci cand i se ofera conditiile.

De la comenzile succesive -Drepti!-, -Culcat!-, la -Mersul piticului- pe o durata de minimum doua ore, la masuratul perimetrului unui dormitor comun cu batul de chibrit sau curatirea toaletelor cu periuta de dinti, fantezia gradatului nu are margini.

Comandantul unitatii militare de la Francesti a fost destituit

Comandantul UM 01461 Francesti, de unde au dezertat, sambata, cei doi militari in termen, a fost destituit din functie. In urma anchetei efectuate de comisia Comandamentului Logistic din MApN, au mai fost sanctionati disciplinar doi ofiteri si doi subofiteri din unitatea militara respectiva. Statul Major General nu a dat insa publicitatii numele celorlalti patru militari, motivele sanctionarii lor si in ce constau sanctiunile, sustinand ca aceste informatii sunt -confidentiale-.

Comisia MApN care a verificat imprejurarile in care s-a comis -evenimentul deosebit de grav-, soldat cu moartea a doua persoane si ranirea celei de-a treia, a constatat -unele disfunctionalitati- in organizarea si executarea serviciului de garda, in exercitarea actului de comanda si administrativ si lipsa de fermitate in indeplinirea atributiilor functionale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.