In plin scandal intre palate, anuntul modificarii Constitutiei, in sensul transformarii Romaniei intr-o republica parlamentara, in care presedintele este ales indirect, prin votul alesilor, a cazut ca un trasnet asupra clasei politice de la Bucuresti. Bomba a fost lansata dinspre PSD, partid care vizeaza introducerea acestei modificari in momentul in care se va dezbate revizuirea Constitutiei. Ideea nu e noua in peisajul politic romanesc, primii care au lansat-o fiind liberalii, care insa nu aveau forta pentru a o impune. Liderii partidului majoritar considera ca printre avantajele unei republici parlamentare se numara separarea mai buna a puterilor in stat si, nu in ultimul rand, renuntarea la un scrutin electoral costisitor.
Pe fond, motivele punerii pe tapet a acestei idei pot fi mult mai complexe. Ultimele sondaje de opinie arata ca PSD se situeaza mai sus in preferintele electoratului decat liderul sau, Adrian Nastase. Or, in cazul in care Parlamentul alege presedintele, Nastase nu ar mai avea nici un obstacol in drumul sau spre Cotroceni, avand in vedere faptul ca PSD are sansa de a fi reprezentat de un numar important de parlamentari si in viitoarea legislatura. De asemenea, actualul premier nu se potriveste ca portret psihologic cu presedintelui Iliescu, dependent am putea zice de baile de multime. Mult mai retinut in relatia directa cu alegatorul, Nastase crede ca ar putea mai usor convinge cateva sute de parlamentari decat milioanele de cetateni cu drept de vot.
Nu este mai putin adevarat ca intentia de modificare a Constitutiei are si valoarea unui cartonas galben, aratat actualului locatar de la Cotroceni, pe fondul disputelor destul de aprinse din ultima vreme dintre cei doi demnitari.
Liberalii il aplauda pe Nastase
Liderii PNL au fost singurii care au salutat deschis noua pozitie a PSD privind modificarea Constitutiei. Presedintele PNL, Valeriu Stoica, nu a omis sa precizeze ca social-democratii au imprumutat aceasta idee de la liberali, subliniind in context ca la baza propunerii lor a stat -dualitatea paguboasa- in privinta Puterii executive, prevederile constitutionale actuale permitand -existenta riscului de a fi creat un conflict intre presedinte si premier in cursa pentru putere-.
Democratii vor sufragiu universal
Democratii lui Basescu nu vor sa auda de republica parlamentara dorita de Nastase. -Noi sustinem votul universal-, a declarat deputatul Emil Boc, precizand insa ca democratii sunt -iritati de modul in care decizii politice importante sunt luate in momente de criza intre Presedintie si Guvern-. -Reforma Constitutiei nu trebuie facuta la nervi, ci dupa o analiza atenta-, a mai afirmat Boc.
Bolcas crede ca Nastase se teme de votul poporului
Liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, crede ca premierul Adrian Nastase a lansat aceasta propunere pentru ca -se teme de votul universal-. -Initiativa PSD este pe linia unor jocuri politicianiste, care urmaresc exclusiv asigurarea unor functii statale unor anumiti oameni-, a afirmat Bolcas. El a mai precizat ca PRM crede ca modificarea Constitutiei nu este in acest moment o prioritate pentru Romania, pe linia urgentelor aflandu-se coruptia si nivelul de trai.
UDMR inca se mai gandeste
Partenerii social-democratilor inca se mai gandesc la ipoteza unei republici parlamentare. -Ideea republicii parlamentare nu poate fi scoasa din contextul general al modificarii Constitutiei-, a declarat deputatul Gyorgy Tokay. In calitate de coordonator al grupului de lucru al UDMR pentru modificarea Constitutiei, Tokay a afirmat ca este nevoie de o reforma constitutionala si nu de modificari punctuale.