Mai mulţi rezervişti români au început să primească acasă ordine de chemare la unitățile militare sau la alte structuri aflate în subordinea Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului Afacerilor Interne.
Cele mai multe înștiințări au fost trimise în Botoșani, celor care au îndeplinit stagiul militar obligatoriu. Mai mult, se pare că rezerviștilor li s-ar fi solicitat și acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate, conform botoşăneanul.ro. ”Eu am și eu invitație la această convocare pe data de 2 – 3 – 4 iunie, dacă nu mă înșel, să particip la această instruire. Ei vor să facă un exercițiu de mobilizare ca să vadă în cât timp se prezintă rezerviștii la unitate, probabil cheamă și pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizați că sunt șefi ai unor agenți economici care au mașini care le pot pune la dispoziție. Și vor veni 20 de ofițeri de la București care vor face instruirea”, a declarat prefectul Costică Macaleți. O evidență clară a rezerviștilor din județul Botoșani este deținută de Centrul Militar Județean, structura care a și emis ordinele de chemare. Oficial, aceste convocări se efectuează pentru verificarea situației rezerviștilor în vederea actualizării bazei de date. ”În cadrul Centrului Militar Județean există un birou de mobilizare și acolo ei țin evidența rezerviștilor, a repartițiilor pe unități. Pe cei care îi avem repartizați la unitatea noastră îi primim și în cele trei zile, în prima zi se va face un briefing la Prefectură la care vor participa toți șefii din sistemul național de apărare implicați, nu numai noi, CMJ ca structură principală, după care și Poliția, SRI, STS-ul, Poliția de Frontieră” a explicat Iulian Sandu, maior în cadrul Unității Militare Batalion de Artilerie 01251.
Potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toțibărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani sunt obligați săîși îndeplinească serviciul militar.