Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, le-a declarat razboi celor care au tinut sa scoata la iveala relatiile sale cu Securitatea. Desi nu a primit inca o nota oficiala din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) care sa il acuze de politie politica, Voiculescu nu a mai rezistat presiunii si, dand crezare franturilor de informatii care au -transpirat- din fortareata institutiei, a pus la cale un plan de bataie pentru contracararea verdictului.
Daca hotararea CNSAS ii va fi nefavorabila, presedintele conservator este dispus sa mearga si la forurile europene, unde spera ca -politicul nu o sa-si bage coada-. Cu aceste declaratii, Voiculescu a pornit un atac impotriva partidelor puterii, insinuand ca dosarul aparut peste noapte este de fapt -o comanda politica- si ca el este o victima a razboiului dintre guvern si presedintie. Cu toate acestea, partidele aflate la putere nu s-au grabit sa-i ceara explicatii lui Voiculescu, temandu-se de posibilitatea declansarii unor alegeri anticipate, mai ales ca liderul PC amenintase cu retragerea de la guvernare in cazul unui astfel de raspuns din partea CNSAS. Si ca sa atenueze din impactul unei decizii care ar dovedi ca a fost informator al Securitatii, Voiculescu s-a grabit sa aminteasca, desi nu il intrebase nimeni, ca acuzele care-l incriminau ca a pus mana pe conturile lui Ceausescu au ramas doar un mit.
Desi a parut indignat de faptul ca nu a primit inca o nota oficiala din partea CNSAS, liderul PC mai are de asteptat pana cand va avea in mana documentul cu decizia institutiei. In plus, CNSAS nu a rezolvat nici pana acum problema primelor doua certificate prin care il gasea -curat- pe Voiculescu. Oricum, membrii Colegiului, pe care conservatorul i-a acuzat ca sunt subordonati politic, trebuie sa dea socoteala si pentru scurgerile de informatii ajunse in presa.
Liderul PC, Dan Voiculescu, nu a primit inca nota cu decizia CNSAS privind trecutul sau din perioada comunista. Cu toate acestea, conservatorul a pus la cale un plan de bataie pentru cazul in care decizia Consiliului ii va fi nefavorabila – va depune o contestatie, va da in judecata institutia, chiar si SRI, si va merge chiar pana la instantele europene. In plus, presedintele PC vrea sa ceara explicatii CNSAS si pentru -scurgerile de informatii- care au facut ca opinia publica sa afle decizia Colegiului chiar inaintea sa.
-Voi astepta termenul legal, iar daca va fi o hotarare impotriva mea, voi chema in judecata la Curtea de Apel, voi contesta hotararea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, iar daca si acolo se va intampla ca politicul sa-si bage coada, voi apela la forurile europene-, a declarat Voiculescu, intr-o conferinta de presa.
Desi declarase ca PC se va retrage de la guvernare daca decizia CNSAS il va acuza de colaborare cu Securitatea, Voiculescu a mai reflectat asupra acestui aspect. Liderul PC nu vrea sa-si asume responsabilitatea deciziei privind iesirea de la guvernare a partidului, dar a anuntat ca luni, la intrunirea Biroului Politic al formatiunii, se va lua in discutie convocarea unui Consiliu National, unde sa se hotarasca -mutarea- PC.
-Cineva a dat comanda politica-
Liderul PC a remarcat -imensa coincidenta- prin care, imediat dupa ce si-a exprimat intentia de a ocupa functia de vicepremier, un curier special a livrat de la Serviciul Roman de Informatii la CNSAS un dosar vechi de 30 de ani, referitor la persoana sa. -Corespondenta dintre SRI si CNSAS se desfasoara in intregime prin curieri asigurati de unitatea specializata a SRI-, a reactionat serviciul de informatii, intr-un comunicat de presa. Intr-o scrisoare deschisa trimisa membrilor PC, Voiculescu a atras atentia asupra faptului ca declaratiile si implicarea sa in politica l-au facut -incomod- pentru unii politicieni.
Cat despre membrii CNSAS, liderul PC a amintit ca acestia au fost alesi -pe criterii 100% politice-.
-Victima- a Securitatii
Presedintele conservator sustine ca a simtit pe pielea lui influenta Securitatii, mai ales ca a avut interdictie de a parasi tara in perioada 1977-1980, iar in anul 1984 a fost anchetat de Securitate. -Rolul represiv era folosit de anumiti ofiteri de Securitate care isi depaseau atributiile si care transfomau functia pe care o aveau intr-o functie de putere, prin care faceau politie politica-, a explicat Voiculescu, chiar daca, raspunzand la intrebarea unui ziarist, se declarase nestiutor in privinta modului in care functiona Securitatea.
Dupa ce a multumit, ironic, CNSAS pentru serviciul pe care i l-a facut, etichetandu-l drept simplu informator si distrugand -mitul Voiculescu – ofiter al Securitatii si mitul Voiculescu a pus mana pe conturile lui Ceausescu-, liderul PC a anuntat ca va da in judecata CNSAS pentru scurgerea de informatii catre presa. -Daca cumva CNSAS va afirma ca le avea si SRI, nimic nu ma opreste sa chem in judecata si SRI-, a mai amenintat Voiculescu. Liderul PC a fost intrebat de ce nu a semnat cu numele intreg in rapoartele analizate de CNSAS. Ca raspuns, Voiculescu a oferit o informatie privind o audiere a unui ofiter de securitate care ar fi avut loc ieri, la sediul Colegiului. In replica, Mircea Dinescu, membru al Colegiului, a declarat ca CNSAS a primit o scrisoare anonima cu numele si cu datele de contact ale unei persoane care, -intamplator, avea legatura cu Felix-, presupusul nume de cod informativ al lui Voiculescu.
Razboi mediatic Dinescu – Voiculescu
-Dan Voiculescu a fost dat in gat la CNSAS chiar de Dan Voiculescu. Cel mai mare dusman al lui Dan Voiculescu este chiar Dan Voiculescu. Contractul nu are nicio legatura cu decizia CNSAS-, a declarat Mircea Dinescu, membru al CNSAS, citat de Mediafax. Acuzat de Voiculescu ca are ceva personal cu el din cauza unei colaborari nefericite la televiziunea detinuta de conservator, Dinescu a precizat ca televiziunea patronata de Dan Voiculescu nu este singura cu care a rupt un contract. -Daca e sa credem ce spune Voiculescu, asta ar insemna ca ar trebui sa le tremure fundul tuturor patronilor acestor posturi, ca o sa le dau certificate de colaborator-, a spus Dinescu.