Home Social Studiu Harvard: Riscul de infarct și AVC e crescut în primele două...

Studiu Harvard: Riscul de infarct și AVC e crescut în primele două ore după un acces de furie

DISTRIBUIŢI

Pericolul de infarct și accident vascular cerebral (AVC) crește considerabil la persoanele cu acest risc, în primele două ore după un acces de furie, este concluzia unei echipe de la Universitatea Harvard, care a trecut în revistă toate studiile publicate din 1966 asupra legăturii dintre accesele de furie și apariția unor AVC, relatează Le Figaro.

Rezultatele acestei meta-analize confirmă că această asociere este reală. ”Toate studiile arată că există un risc mai ridicat în primele două ore după un acces de furie” și, în funcție de frecvența și intensitatea exploziilor de nervi, riscul poate fi și de cinci ori mai mare în privința crizei cardiace, de șase în ceea ce privește ruptura de anevrism cerebral și de trei ori mai ridicat în cazul AVC-ului ischemic (obstrucția unei artere cerebrale).

Le Figaro subliniază că multe lucruri depind de fragilitatea inițială. Un tânăr adult sănătos, sportiv și nefumător riscă cu mult mai puțin decât un adult vârstnic cu probleme coronariene, un pacient a cărui hipertensiune nu este bine controlată sau o persoană cu defibrilator cardiac.

Sfatul specialiștilor pentru cei care se enervează ușor este să învețe să se controleze pentru a evita infarcturile și accidentele vasculare cerebrale:

1.Conştientizează că eşti furios şi înţelege că eşti vulnerabil. Conştientizează că sentimentele pe care le trăieşti sunt generate de lipsa de valorizare.

2. Atunci când te enervezi, încearcă să aduci în atenţia ta imagini despre tine cu situaţii în care te-ai simţit valoros.

3. Judecata nu este un aliat atunci când eşti furios. Aceasta amplifică ceea ce este negativ şi distorsionează dimensiunea unei situaţii.

4. Furia modifică percepţia, te face să ignori anumite aspecte, iar pe altele să le exagerezi.

5. Trebuie să faci efort pentru a înţelege punctele de vedere ale celorlalţi. Când eşti mânios, subiectul furiei devine demn de dispreţ.

6. Furia nu trebuie justificată, este necesar să gândeşti în perspectivă, dincolo de momentul prezent.

7. Fii conştient de resursele fizice şi psihice. Suntem furioşi atunci când suntem obosiţi, bolnavi, confuzi, preocupaţi, distraşi, copleşiţi, flămânzi.

8. Nu învinovăţiţi! Atunci când încerci să te concentrezi pe calităţile partenerului este greu ca, în acelaşi timp, să şi acuzi.

9. În situaţiile conflictuale cotidiene, care nu presupun apărarea unor valori fundamentale, precum viaţa, atitudinea plină de agresivitate nu se justifică. În mod real, pe inamici nici măcar nu îi percepi atât de rău, iar tu nu eşti atât de lezat.

10. Atunci când eşti furios ai convingerea că singura soluţie este să-ţi manifeşti furia. În realitate, soluţiile sunt numeroase, trebuie doar să vrei să înveţi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.