Home Economic-Financiar Actionarii cu peste 5% din capital pot actiona in instanta conducerea firmei

Actionarii cu peste 5% din capital pot actiona in instanta conducerea firmei

DISTRIBUIŢI

Actionarii care detin individual sau impreuna cel putin 5% din capitalul social vor avea dreptul sa introduca actiuni de despagubire in justitie impotriva conducerii societatii, daca adunarea generala a actionarilor nu ia aceasta decizie. Actionarii vor introduce actiune in despagubiri, iar AGA porneste actiune in raspundere, potrivit proiectului de modificare a legii societatilor comerciale, aprobat miercuri de guvern.

Legislatia actuala stabileste ca, in cazul in care administratorul sau directorii incheie acte juridice care prejudiciaza societatea, iar societatea, din cauza pozitiei detinute de acestia, nu actioneaza in vederea recuperarii prejudiciului, oricare dintre actionarii minoritari are dreptul sa introduca actiune in numele societatii, in scopul recuperarii prejudiciului respectiv.

Noile reglementari stipuleaza ca persoanele care exercita acest drept trebuie sa fi avut deja calitatea de actionar la data la care a fost dezbatut in cadrul adunarii generale a actionarilor (AGA) problema introducerii actiunii in raspundere.

Actionarii vor lua aceasta decizie daca AGA nu introduce actiunea in raspundere si nici nu da curs propunerii unuia sau mai multor actionari de a initia o asemenea actiune. Cheltuielile de judecata vor fi suportate de actionarii care introduc actiunea.

Actiunea in raspundere contra fondatorilor, administratorilor, directorilor, respectiv a membrilor directoratului si Consiliului de Supraveghere, precum si a cenzorilor sau auditorilor financiari apartine AGA, care va desemna si persoana care va exercita actiunea in justitie.

Societatile pe actiuni vor avea posibilitatea sa opteze pentru doua sisteme de administrare, respectiv pentru un sistem unitar cu un consiliu de administratie, in care functiile executive vor fi distincte fata de celelalte functi sau pentru un sistem dualist, cu directorat si consiliu de supraveghere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.