Senatul a adoptat, marți, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală.
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Mărinică Dincă a susținut că, prin noul Cod de procedură fiscală, „ANAF va obține un instrument din partea lui Victor Ponta și a majorității PSD prin care să îngenuncheze toate firmele românești”.
„Astăzi avem în față Codul de procedură fiscală, legea prin care se jupoaie fiecare român în parte de către Victor Ponta. Taxele se iau prin acest instrument, Codul de procedură fiscală. (…) Ați auzit în zona publică discutându-se de faptul că ANAF, în ultima perioadă, a luat măsuri abuzive. Îi permite acest Cod de procedură fiscală să ia și mai bine aceste măsuri abuzive”, a afirmat acesta.
Pe de altă parte însă, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a ținut să se refere la noul Cod fiscal, adoptat luni de Senat, afirmând că acesta a fost elaborat „pentru economia României”, citat de AGERPRES.
„Vreau doar să transmit foarte clar că acest Cod fiscal nu aduce niciun fel de taxă nouă, nu crește niciun fel de taxă existentă din guvernările anterioare. Este un Cod fiscal pentru români și pentru economia din România”, a precizat acesta, după ce proiectul Codului de procedură fiscală a fost adoptat de Senat cu 67 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă și cinci abțineri.
De asemenea, în timpul dezbaterilor, senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat că formațiunea pe care o reprezintă consideră „greșită” decizia Comisiei pentru buget de a asuma amendamentul senatorului Marius Bota privind eliminarea articolului 67 din proiectul de lege, care vizează dreptul altor persoane de a refuza furnizarea de informații.
Prin urmare, senatorul UDMR a propus plenului Senatului eliminarea, prin vot în plen, a amendamentului formulat de către Marius Bota și, ulterior, a formulat un nou text care stipulează că „pot refuza să furnizeze informații cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității lor preoții, avocații, notarii publici, consultanții fiscali, executorii judecătorești, auditorii, experții contabili, medicii și psihoterapeuții”.
Potrivit amendamentului oral formulat de către Tanczos Barna, respectivele categorii sociale nu pot refuza furnizarea informațiilor cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația fiscală „în sarcina lor”.
Acest amendament a fost adoptat în unanimitate de către senatori însă, după exprimarea acestui vot, liberalul Vlad Popa a afirmat că prevederea amintită reprezintă „vârful icebergului”, reflectând modul de gândire al Guvernului.
„Într-adevăr noi am votat și ați văzut ce unanimitate ați avut în susținerea reparației celei mai mari greșeli din acest Cod. Acesta este într-adevăr vârful icebergului, dar reflectă ce? Optica, modul în care Guvernul Ponta și Ministerul Finanțelor înțeleg problema obținerii de sume de bani de la populație. Acesta este modul de gândire al acestei guvernări. Din păcate, sperăm noi la Cameră se va respinge în totalitate această modalitate de jecmănire a cetățenilor, dar semnalul este acesta — nu mai sunteți decât obligați să raportați, dar să și contribuiți direct la niște atribuții evidente ale ministerului care sunt transferate la populație. Nu e normal”, a spus Popa.
De asemenea, liberalul Mărinică Dincă a susținut că proiectul Codului de procedură fiscală conține și alte „nereguli”, iar efectele acestora vor fi resimțite în momentul în care Codul va intra în vigoare.
„Îl felicit pe colegul meu Tanczos Barna că a observat această neregulă. Din păcate, sunt mult mai multe și le veți vedea că vor veni în cascadă. Eu mă bucur că am votat acest amendament, că a existat o minimă dezbatere și un singur exemplu, din păcate, a ceea ce înseamnă marile probleme ale acestui Cod de procedură fiscală. Sunt lucruri foarte puțin sesizabile, iar când se vor pune în practică veți vedea efectele”, a spus senatorul PNL.
În replică, liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ținut să precizeze că amintitul amendament a aparținut senatorului Marius Bota, și nu Guvernului Ponta.
„Nu am să repet greșeala făcută ieri, să nu se simtă colegii mai tineri jigniți. Am vrut doar să îi încurajez, mai ales pe domnul Dincă Marinică, care întotdeauna a fost feblețea mea. Dar la domnul Popa există experiență, există de toate și de aceea nu pot să trec cu vederea afirmația pe care a făcut-o, pentru că este vorba despre un amendament, nu de proiectul Guvernului. Știu că vă gândiți că întotdeauna apăr Guvernul, dar aici nu aveți dreptate. A fost un amendament al domnului coleg, nu Guvernul a venit cu ‘vârful icebergului’, cum ați spus dvs.”, a afirmat Sârbu, conform AGERPRES.
Raportul de admitere cu amendamente întocmit proiectului legislativ de către Comisia pentru buget a fost adoptat de plenul Senatului cu 60 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă și patru abțineri, legea având caracter ordinar. Senatul a dezbătut și adoptat Codul de procedură fiscală în calitate de primă Cameră sesizată.