In 1949, George Orwell vorbea in nuvela intitulata -1984- de -Versificator-, o masina menita sa elimine omul din actul creativ muzical. La acea vreme, ideea sa a fost luata in gluma. Acum, in perioada in care casele de discuri pierd milioane de dolari anual lansand creatii care nu se vand, ideea lui Orwell prinde din ce in ce mai mult contur. In general, cand se vorbeste despre muzica, majoritatea specialistilor spun ca cei care decid sunt ascultatorii. Oare?
Ei bine nu, iar ceea ce se numeste -inteligenta muzicala- arata negru pe alb faptul ca melodiile de succes pot fi prezise de un simplu soft de calculator. El se numeste Platinum Blue Music Intelligence si a fost inventat anul trecut de o firma new-yorkeza.
Acelasi patern matematic
In ce consta acest program? Simplu! Desface o piesa in 30 de parametri (ritm, melodie, armonie, beat, cadenta sau timbru) si analizeaza daca bucata respectiva are toate ingredientele pentru a avea succes. Aceasta analiza nu se face oricum, ci pornind de la o baza de date ce cuprinde trei milioane de aranjamente muzicale de succes din toate genurile si care contine inclusiv date despre popularitatea lor pe diferite segmente de piata. Spre exemplu, s-a descoperit ca anumite hituri ale trupei U2 au multe lucruri in comun cu creatiile lui Beethoven. -Daca va uitati la creatiile care au fost lansate de la Beethoven incoace, veti vedea ca toate melodiile de succes, indiferent de gen, au aceleasi paternuri matematice-, spune Mike McCready, presedintele companiei Platinum Blue pentru BBC Online. -Artistii reticienti trebuie sa inteleaga ca acest program este doar o unealta care ii ajuta sa-si promoveze muzica pentru mase mari de oameni, fara sa le afecteze creatia-, a adaugat acesta. In concluzie, autorii spun ca daca un compozitor nimereste paternul corect si apoi promoveaza bine piesa respectiva, are 80% sanse de succes.
100.000 de dolari pe an
Pentru utilizarea softurilor Platinum Blue Music Intelligence sau Hit Song Science (cel de-al doilea program de acest gen) se plateste o taxa anuala in valoare de 100.000 de dolari. Pentru gigantii muzicali este o investitie utila, pentru ca analiza matematica a pieselor elimina sistemul de verificare cu ajutorul ascultatorilor selectati aleator. Casele mari de discuri, care folosesc aceste soft-uri, prefera sa nu recunoasca oficial aceasta practica. Motivul? -Nimeni nu vrea ca oamenii sa creada ca deciziile lor sunt influentate de o cutie-, spune Rick Wake, un producator american care a obtinut doua piese de Grammy, ce au fost prezise de softul Paltinum Blue. Parerile raman insa impartite cu privire la utilitatea acestor softuri. Amanda Ghost, de exemplu, cea care a co-semnat hitul -You*re Beautiful-, interpretat de James Blunt, nu a fost impresionata de aceasta descoperire revolutionara. Si totusi cotidianul -The Economist- sustine ca si aceasta piesa a fost testata in prealabil, ca si hitul -Candy Shop- al rapperului 50 Cent.
Depisteaza plagiaturile
Pana in prezent, cei de la Platinum Blue nu au publicat cifre privind succesul softului, insa informatiile din piata spun ca mari companii, precum Capital Records, Universal, Sony Music sau EMI, se folosesc deja de -inteligenta muzicala-. In plus, exista un interes masiv din partea posturilor de radio, a retelelor de telefonie mobila, a agentiilor de publicitate sau chiar a avocatilor specializati in protejarea drepturilor de autor. Cu ajutorul acestui program, casele de discuri pot descoperi rapid piesele care au fost plagiate, cu ajutorul functiei -melody detection-. Unul dintre aparatorii acestui soft revolutionar este artistul Moby.