De luna viitoare, aviatia sportiva si aeromodelismul romanesc vor pierde dreptul de a mai fi reprezentate la competitiile si manifestarile organizate sub egida Federatiei Aeronautice Internationale (FAI). Motivul este ca nu s-au gasit cele 160 milioane de lei pentru a plati, in numele Federatiei Aeronautice Romane, cotizatia la forul international. La momentul de fata, dintre cei 100 de membri ai FAI, doar sase tari din lume, plus Romania, nu si-au platit cotizatiile nici macar pe anul 2001, fiind suspendate – Algeria, Azerbaidjan, Kazahstan, Namibia, Azerbaidjan, Thailanda si Zimbabwe, in timp ce Moldova, Irak sau Guatemala se numara printre platitorii -la zi-.
Chiar daca, in scurta perioada ramasa pana la eliminarea din FAI, s-ar identifica sursa de finantare necesara acoperirii macar a cotizatiei restante, nu ar fi de nici un folos, dat fiind ca Federatia Aeronautica Romana, reprezentantul Romaniei, nu mai exista, ea neinfiintandu-se in conditiile noii Legi a sportului.
Federatia Romana de Modelism (primul loc la medalii in cadrul federatiilor neolimpice) este si ea afectata de criza. Pe langa retragerea -vizei- de participare la manifestarile internationale, vor fi anulate campionatele mondiale si europene ce urmau a fi organizate in Romania in 2002.
Aviatia sportiva romaneasca este, alaturi de aeromodelism, in pragul celei mai mari catastrofe de la Traian Vuia incoace. Recordurile mondiale si premierele din panoplia aviatiei romanesti vor ramane doar istorie dupa ce Romania va fi exclusa, de la 1 martie, de la orice concurs sau manifestatie internationala oficiale desfasurate sub egida Federatiei Aeronautice Internationale. Motivul este ca nu s-au gasit cele 160 milioane de lei pentru a plati, in numele Federatiei Aeronautice Romane, cotizatia la forul international. Dar nici nu s-au cautat, dupa cum veti afla in continuare. Bani care, chiar daca ar fi identificati intr-un fel sau altul, ar fi de prisos, dat fiind ca Federatia Aeronautica Romana, reprezentantul Romaniei, nu mai exista, ea neinfiintandu-se in conditiile noii Legi a sportului. In aceeasi barca se afla Federatia Romana de Modelism (primul loc la medalii in cadrul federatiilor neolimpice), careia ii va fi retrasa -viza- de participare la manifestarile internationale. Mai mult, campionate mondiale si europene ce urmau a fi organizate in Romania in 2002 urmeaza a fi anulate, trebuind restituite taxele de inscriere si de concurs platite deja de cei care si-au anuntat participarea. Cei direct implicati si prejudiciati in acest mod sunt de parere ca de la momentul in care primul om care s-a ridicat de la sol cu o aeronava prin mijloace proprii a fost un roman si pana la exmatricularea din Europa a aviatiei sportive romanesti este un drum parcurs prin -grija- manifestata de functionarii din ministerul patronat de Georgiu Gingaras.
Romania, in grupul -select- al Namibiei si Zimbabwe
La data de 10 ianuarie 2002, Federatia Aeronautica Internationala (FAI) a suspendat Federatia Aeronautica Romana din cauza neachitarii de catre aceasta a cotizatiei restante pe 2001, in suma de 8.457 franci elvetieni (CHF) – mai putin de 160 de milioane de lei (?!). La momentul de fata, din cei 100 de membri ai FAI, doar sapte tari din lume, plus Romania, nu si-au platit cotizatiile nici macar pe anul 2001, fiind suspendate – Algeria, Azerbaidjan, Kazakhstan, Namibia, Azerbaidjan, Thailanda si Zimbabwe).
Dintre tarile care si-au platit cotizatiile sunt de enumerat, din punct de vedere al relevantei indolentei reprezentantilor Ministerului Tineretului si Sporturilor, urmatoarele: Albania, Bosnia, Macedonia, Guatemala, Iran, Irak, Pakistan, Madagascar, Moldova, Trinidad si Tobago. Consecinta neplatii nici macar a acestei cotizatii restante este cat se poate de grava, izolarea deplina a Romaniei, pilotii, parasutistii si planoristii romani nemaiavand dreptul sa participe la vreo competitie internationala. In plus, Romania nu va mai avea dreptul sa organizeze manifestari sau competitii oficiale, europene sau mondiale. Situatia s-ar putea rezolva, spun fostii membri ai Federatiei Aeronautice Romane, prin plata macar a datoriei restante – 8.457 CHF, plus penalizarile (1% pe luna), urmand ca in acest an sa evolueze -pe datorie- la competitiile internationale.
Indiferenta naste pierderi financiare
Neplata contributiei pe anul in curs (12.650 CHF) atrage dupa sine imposibilitatea exercitarii dreptului de vot in cadrul Conferintei Federatiei Aeronautice Internationale, in cadrul careia Romania are trei voturi pur -teoretice- (repartizate in functie de dimensiunea tarii si de volumul de activitate). Aceasta deoarece, din 1990 incoace, Romania nu a putut vota niciodata, fiind totdeauna restantiera cu cotizatia pe anul in curs, deci fara drept de vot. -Mostenirea- celor trei voturi (cotizatia este direct proportionala cu numarul voturilor in consiliu) ar fi putut fi rectificata daca, macar o data in cei 12 ani de dupa 1989, Federatia Aeronautica Romana ar fi platit cotizatia la zi. Acest fapt le-ar fi permis sa ceara, pe considerente economice, reducerea numarului de voturi si implicit a cotizatiei, ceea ce nu s-a intamplat, toti cei care s-au perindat in timp pe la conducerea ministerului preferand plata penalitatilor reducerii efortului bugetar.
Aeromodelismul, in pragul falimentului
O situatie cel putin la fel de dramatica o are Federatia Romana de Modelism, suspendata si ea indirect din FAI. Din 1992, aceasta a platit anual o treime din cotizatia anuala a FAR la Federatia Aeronautica Internationala, inclusiv pe 2001 (desi s-ar fi cuvenit sa plateasca doar o sesime). De aici si diferenta de mai sus dintre cei 12.650 de franci pe 2002 si restanta din 2001.
Ca urmare, Federatia Romana de Modelism se afla in pericol de a nu-si putea organiza campionatele europene si mondiale angajate deja la FAI, trebuind sa returneze taxele de inscriere si participare.
Campionatul European de elicoptere radiocomandate, clasa F3C, urmeaza sa se desfasoare la Aeroclubul Henri Coanda – Pitesti, in perioada 15-24 august 2002, competitia FAI fiind organizata de Federatia Romana de Modelism, cu sprijinul Aeroclubului Romaniei.
Situatia este mai mult decat critica. Neplata cotizatiei FAI de catre Federatia Aeronautica Romana pentru anii 2001, 2002 pune in mare pericol desfasurarea actiunii, inscrierile la competitie, taxe de participare, etc. urmand a fi anulate in urma neplatii cotizatiilor de catre FAR. In acest mod, urmare a incompetentei functionarilor de la MTS, FR Modelism va pierde banii investiti pentru aceasta competitie, iar munca de zeci de ani a FR Modelism si eforturile sportivilor din loturile nationale romane vor ramane in zadar.
Sub aceeasi anatema se afla si alte competitii internationale ale FRM si ale Aeroclubului Romaniei. Campionatul Mondial Indoor, clasa F1D, angajat pentru 7-12 octombrie 2002 la Slanic Prahova, Romania, este in aceeasi situatie, ca si patru etape de Cupa Mondiala, ce au fost programate la Cluj, Turda si Dej.
Un dezastru la capitolul -Imagine-
In plina campanie guvernamentala de imbunatatire a imaginii, credibilitatea Romaniei pe plan international este pusa serios sub semnul intrebarii, nu numai pe plan sportiv, dat fiind ca presedintii federatiilor de modelism din alte tari sunt oameni -cu greutate- (al Angliei, de exemplu, este ducele de Edinburgh), care vor lua act de anularea tuturor angajamentelor internationale ale Romaniei pentru perioada 2002-2004. Iar la FAI cotizatiile restante nu se prescriu, ci se cumuleaza. Ceea ce inseamna ca, in cazul eliminarii complete a Romaniei, nu se va face nici macar o meschina economie bugetara, Romania neputand fi reprimita decat dupa plata tuturor cotizatiilor si penalitatilor, inclusiv pentru perioada in care ar fi eliminata.
Vitelul care suge la doua vaci moare de foame
Cum s-a ajuns aici este rezultatul gestionarii de-a dreptul mizerabile a acestui domeniu. Pe de o parte, Aeroclubul Romaniei, subordonat Ministerului Transporturilor, detine aerocluburile, materialul volant, hangarele, practic tot patrimoniul aviatiei sportive. Pe de alta parte, Federatia Aeronautica Romana, subordonata Ministerului Tineretului si Sporturilor, are ca functiuni cadrul competitional si reprezentarea Romaniei la FAI, singura intersectie fiind faptul ca, pana in acest an, directorul Aeroclubului Roman era si presedinte al FAR. Astfel incat, la participarile internationale, organizatorii nu prea inteleg de fapt cine reprezinta Romania si cui sa se adreseze.
Bugetul FAR este simbolic, competitiile fiind sustinute financiar tot de aeroclub, deoarece alocatiile de la ministerul condus de Georgiu Gingaras, minimale, asigura cu greu salariile celor doi angajati ai federatiei. Anul 2002 este cel in care s-a umplut paharul, dar cotizatia FAI, care nu face obiectul alocatiilor bugetare (!?), a fost o problema permanenta. Platita de FAR cu sprijinul Aeroclubului Romaniei, mereu cu intarziere, cotizatia la FAI a fost in fiecare an obiect de nemultumire si pentru Federatia Romana de Modelism, care a platit mereu, la timp, o treime, din surse extrabugetare. Surse obtinute, in principal, tocmai din organizarea in Romania a diverselor campionate europene sau mondiale care vor fi acum taiate de pe lista de Federatia Aeronautica Internationala.
-Multi dintre functionarii de la MTS ar trebui dati afara-
Neculae Preda, noul director al Aeroclubului Romaniei, a luat cunostinta de aceasta criza, dupa numirea sa in functie, in luna ianuarie a acestui an. -Am facut demersuri la ministrul transporturilor, in care am explicat care este natura crizei si consecintele acesteia, solicitandu-i sprijinul ministrului Miron Mitrea, care a intervenit in scris la Georgiu Gingaras, propunandu-i un plan de rezolvare a situatiei (n.r. – propunerea ca aeroclubul sa preia reprezentarea la FAI). Am insistat vreme de mai bine de doua saptamani sa intru la ministrul Gingaras, dar nu am putut trece de secretara si de Carmen Trocan, consiliera acestuia. Am reusit sa intru la ministru abia vineri, 8 februarie, cand am constatat ca nu i se adusese la cunostinta ca aceasta criza a atins apogeul. Eu consider ca astfel de functionari incompetenti, care perturba activitatea pe care ar trebui sa o desfasoare, ar trebui destituiti, fiind vinovati de marea rusine suferita de aviatia romaneasca. I-am spus acest lucru si ministrului-, ne-a declarat Neculae Preda.
-Gingaras ar trebui sa stie ca aeromodelismul este mai bun pentru tineri decat seringile-
Radu Berceanu, presedintele Federatiei Romane de Modelism (inca din 1992) si maestru al sportului la aeromodelism si navomodelism, considera ca principalul vinovat este chiar ministrul Georgiu Gingaras. -Domnul Gingaras este responsabil de situatia creata, atat ca ministru al sporturilor, cat si ca ministru al tineretului. El putea sa ia legatura cu Miron Mitrea si sa rezolve impreuna problema, mai ales ca sunt si colegi de partid. Ca ministru al sportului, se uita numai la fotbal si la sporturile olimpice, neglijand sau nestiind faptul ca sporturile tehnico-aplicative, pe langa faptul ca sunt formatoare de imagine internationala, au un efect benefic pe plan intern, contribuind la dezvoltarea intelectuala, nu preponderent fizica, cum este in alte sporturi. Tinerii care practica aceste sporturi constituie baza de selectie a viitorilor specialisti care sa contribuie la pastrarea traditiei aeronautice romanesti. Ca un exemplu relevant, amintesc ca Dumitru Prunariu si-a inceput cariera ca rachetomodelist la Brasov. Or, Georgiu Gingaras ar trebui sa stie, ca ministru al tineretului, ca practicarea modelismului este mai buna pentru tineri decat seringile (n.r. – drogurile)-, ne-a declarat Radu Berceanu.