Home Actualitate Impostorul Ponta s-a folosit 10 ani de titlul de doctor obținut prin...

Impostorul Ponta s-a folosit 10 ani de titlul de doctor obținut prin plagiat pentru a fi lector și conferențiar universitar

DISTRIBUIŢI

Update 5: Plagiator de renume internațional

Plagiatul lui Ponta a devenit mai celebru chiar decât persoana premierului român. Agenția France Presse a inclus știrea pe fluxul său internațional. De asemenea, peste ocean, prestigiosul cotidian american Washington Post Autorul articolului publicat în revista "Nature" în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, Quirin Schiermeier, a declarat cã nu existã niciun dubiu cã premierul a copiat pãrți semnificative din teza de doctorat din alte cãrți, plagiatul fiind confirmat de mai mulți experți. Autorul articolului mai susține cã a consultat atât teza de doctorat din 2003 a lui Victor Ponta, cât și cele trei cãrți despre care se crede ca au fost plagiate. "Am avut la dispoziție teza de doctorat, dar și cãrțile din care s-a copiat. Aceste documente le-am comparat eu personal, dar ele au fost verificate și de mai multi experți independenți", a precizat Quirin Schiermeier.
"Articolul publicat de mine are la bazã documente primite de Nature.com în urmã cu o sãptãmânã. Aceste documente con?ineau informa?ii potrivit cãrora pãrți semnificative ale tezei de doctorat a domnului Victor Ponta erau copiate din alte cãrți fãrã citarea corectã", a declarat Quirin Schiermeier
"Nature" nu scrie pentru prima datã despre un politician acuzat de plagiat. A mai scris, de exemplu, și în 2011, când ministrul german al Apãrãrii de la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost acuzat cã și-a plagiat teza de doctorat în domeniul dreptului.
a preluat știrea agenției Associated Press potrivit căreia șeful executivului român este acuzat de plagiat. Informația a apărut și în "The Guardian".
?ê?£i agenția de presă Reuters a alocat un  spațiu generos subiectului .

Update 4:  Micul Furtulescu

Deși a declarat că nu a avut niciun beneficiu material de pe urma doctoratului, Ponta a uitat că ani la rândul, de la obținerea acestui titlu, a beneficiat de un spor de 15% la salariu. Dacă acuzațiile de plagiat se vor dovedi reale, practic procurorul Ponta a fost beneficiarul direct al unui furt din banii publici.

Update3:
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, cu nonșalanță că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii.

"Nu țin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu în plus. Dacă e o problemă, nu țin foarte mult. Până când președintele Băsescu nu a atras atenția că sunt doctor în Drept, nu cred că m-ați auzit făcând caz de această titulatură", a spus Ponta. Ce-i drept n-a făcut caz de acest titlu dar a uzat din plin de el. Potrivit CV-ului oficial al lui Victor Ponta, postat pe site-ul Camerei Deputaților, actualul premier , în perioada 2002-2007 a deținut funcția de lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal al Universității Româno-Americane, iar din 2007 a urcat în ierarhia universitară, devenind Conferențiar Universitar Doctor în cadrul aceluiași Departament. Pentru a accede la aceste poziții înalte din ierarhia universitară Victor Ponta s-a folosit din plin de titlul de doctor obținut prin furt intelectual. Potrivit art 55, alin.2 din Statutul personalului didactic, ”Pentru ocuparea funcțiilor didactice de profesor universitar și de conferențiar universitar, candidații trebuie să dețină titlul științific de doctor în ramura de știință corespunzătoare postului sau într-o ramura înrudită. Pentru ocuparea funcției didactice de lector universitar/șef de lucrări, candidații trebuie sa fie doctori sau doctoranzi în ramura de știință corespunzătoare postului ori într-o ramură înrudită.”
Declarațiile la foc automat ale doctorului în drept Victor Ponta sunt contrazise chiar de către textele de lege pe care domnia sa ar fi fost obligat, prin natura pregătirii profesionale, să le cunoască. Încercând să justifice faptul că în lucrarea sa de doctorat se regăsesc pasaje ample din lucrările altui autor, Ponta  a precizat că ”la Drept e mai dificil să inventezi lucruri, poți doar să scrii despre instituții care există deja și a admis că a consultat și s-a inspirat din lucrările trecute în bibliografie”.
Potrivit art 9 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor aflată în vigoare în momentul în care Ponta și-a luat doctoratul,  nu beneficiază de protecție legală ” textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora”. Niciun cuvânt despre lucrările referitoare la instituții, de genul celor care l-au inspirat pe Ponta.

Update: Premierul a organizat în această dimineață o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor de plagiat. El a prezentat lucrările folosite la realizarea tezei sale de doctorat, subliniind că "este pregătit să se supună tuturor instanțelor".

"Sigur m-am inspirat din aceste cărți, la drept nu inventezi formule noi", a spus Ponta, explicând că respectivii autori au fost trecuți la finalul lucrării, în bibliografie. "Dacă trebuia să îi trec în subsolul paginii, este greșeala mea, mi-o asum și plătesc chiar cu titlul de doctor", a adăugat prim-ministrul.
Victor Ponta l-a mai acuzat, ieri, pe consilierul prezidențial Daniel Funeriu că a mers în weekend  la Munchen, unde s-a fi întâlnit cu reprezentantul revistei Nature, căruia i-ar fi transmis, în calitate de "sursă anonimă", acuzațiile de plagiat la adresa sa.

Declarația lui Ponta este însă contrazisă de Dragoș Paul Aligică. Acesta a precizat, într-un material publicat pe contributors.ro :”Săptămâna trecuta am fost contactat de redacția prestigioasei reviste Nature, mai precis de domnul Quirin Schiermeier, care acoperă Estul Europei în cadrul redacției, și care a dorit să știe în ce măsură pot comenta cu privire la un set de documente care au ajuns la redacția lor, aflându-se sub investigație interna. Obiectul investigației: suspiciune de plagiat. ”
Subiectul a fost preluat de mai multe publicații străine. El Mundo îl plasează pe Victor Ponta pe lista politicienilor europeni pentru care plagiatul este o practică obișnuită. Același subiect este dezbătut și de ziariștii de la Radio Kossuth Budapesta și de cei de la  Global Post. De asemenea , plagiatul  lui Ponta este pe larg comentat de prestigioasa Agenție Reuters , de swissinfo.ch, de publicația The Chronicle , informația ajungând chiar în Nigeria , unde este prezentată pe pmnewsnigeria.com.

UPDATE 23.15: Premierul Victor Ponta a tinut luni seara o scurta conferinta de presa la intoarcerea din Austria. Ponta a raspuns si la intrebarile legate de acuzele ca si-ar fi plagiat lucrarea de doctorat spunand ca se astepta la aceste acuze din moment ce "presedintele Basescu a dat mesaj prietenilor sai trei zile la rand".
Seful guvernului spune ca se va supune verificarilor si crede ca "e cel putin comic ca revista Natura sa se ocupe de lucrarea lui" din domeniul dreptului, a declarat ironic acesta.

Frankfurter Allgemeine Zeitung publica un articol asemanator, in care il compara pe premierul roman cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg

Revista Nature scrie ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. "Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original – N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature, potrivit HotNews.

UPDATE 21.20: Un articol similar legat de presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a fost publicat si de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat

UPDATE 21.06: Premierul Victor Ponta nu a putut fi contactat pina la aceasta ora.

Revista Nature: Premierul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat

"Primul-ministru este acuzat ca a copiat pasaje mari din publicatii anterioare fara citarea corecta. Daca acuzatiile vor fi dovedite, ar putea provoca o presiune publica asupra lui Ponta sa demisioneze, spun insideri politici", se mai arata in articolul din Nature.
"Acuzatiile ridica noi semne de intrebare legate de capacitatea guvernului de a lupta impotriva coruptiei in educatie", scrie in articolul din Nature.
"Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Crețu, V. Drept Internațional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scrie Nature.
"Ponta si-a obtinut doctoratul la Universitatea Bucuresti in timp ce era Secretar de Stat in cabinetul Adrian Nastase, care a fost si supervizorul lucrarii sale de doctorat", scrie Nature.
"«Dovada plagiatului este covirsitoare», spune Marius Andruh, chimist la Universitatea din Bucuresti si presedinte al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Daca alegatiile sint dovedite, «e nevoie de o discutie serioasa in Romania si in strainatate pentru a preveni astefel de cazuri», scrie Nature.
"«Inteleg ca in studiile de drept poate fi necesar sa copiezi articole mari de lege si definitii. Dar acest caz merge mult prea departe. E uimitor», spune Paul Dragos Aligica de la George Mason University din Arlington, Virginia. Ponta nu a raspuns cererilor Nature de a comenta acuzatiile", scrie revista Nature.
"«Sint dovezi clare in aceste pasaje ca problema ar trebui investigata mai departe», spune Vlad Perju, director al Clough Center for the Study of Constitutional Democracy la Boston College din Chestnut Hill, Massachusetts", se mai arata in Nature.
Nature mai scrie ca acest episod urmeaza acuzatiilor de luna trecuta privindu-l pe ministrul desemnat al Educatiei, Ion Mang. Acesta a fost acuzat de plagiat in opt lucrari.
"Ultimele acuzatii se adauga plingerilor privind declinul standardelor academice in Romania. Guvernul precedent a introdus masuri pentru a face sistemul de invatamint si cel al cercetarii mai competitive si mai transparente, dar aceste planuri au intimpinat o opozitie feroce din partea establishment-ului academic, si au fost relaxate de actualul guvern", mai scrie Nature.
Revista Nature, editata fara intrerupere din 1869, este una dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice. Compania care detine titlul se numeste Nature Publishing Group, si este o divizie a Macmillan Publishers.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.