Home Actualitate Fostul procuror Dan Voinea respins în unanimitate de CSM pentru reîncadrare

Fostul procuror Dan Voinea respins în unanimitate de CSM pentru reîncadrare

DISTRIBUIŢI

CSM a respins cu unanimitate de voturi cererea fostului procuror militar Voinea de a fi reîncadrat la secția civilă a Parchetului de pe lângă Instanța Supremă. Nu a fost nevoie să se analizeze pe fond cererea pentru că ea era formulată ilegal de Voinea care nu cunoaște legea. Astfel CSM a respins cererea de continuare a activitățiii la secția civilă pe motiv că legea prevede că reîncadrarea și continuarea activității după pensionare se poate face doar la unitatea din magistratură la care s-a produs pensionarea. Or, parchetul militar este o unitate distinctă de cel civil, se arată în hotararea 167 a CSM, secția procurori, care a analizat cererea ignorantului Voinea.

Voinea s-a făcut remarcat la Revoluție, când a verificat personal incinerarea la București a morților de la Timișoara, după cum a declarat sub jurământ, audiat pe la sfârșitul anului 1990 în cursul primei judecări pe fond a procesului „Revoluției de la Timișoara“ Ion Baciu, fostul șef al Direcției Economice din cadrul Miliției la sfârșitul depoziției sale:  „Ultima problemă, d-le președinte, v-am declarat cu ocazia prezentării materialului, nu cunosc dacă s-a verificat în continuare, că pe data de 20, la ora 10,10 s-a prezentat la crematoriu dl. lt.-colonel Voinea Dan, însoțit de încă un procuror militar în ținută militară, care au discutat cu personalul respectiv; eu eram acolo și așteptam să vină mașina pentru predarea pubelelor cu cenușă și în circa 10 minute au plecat“.

CITEȘTE CUM JUDECĂTORUL CORNEL BĂDOIU A REFUZAT SĂ CONSEMNEZE NUMELE LUI DAN VOINEA ȘI NU A DAT SENTINȚA ÎN PROCESUL TIMIȘOARA DECÂT DUPĂ CE I S-A DAT O STEA DE GENERAL.

La 5 zile după ce verifica personal incinerarea morților Timișoarei, Dan Voinea îi acuza mincinos prin rechizitoriu pe soții Ceaușescu, executați în aceeași zi. Judecătorul care a prnunțat sentința s-a sinucis trei luni mai târziu, Dan Voinea vrea procuror în continuare la PÎCCJ desigur pentru a mătrăși dosarele Revoluției și al Mineriadei.
 
În anul 2009 procurorul militar, generalul Dan Voinea a fost acuzat de chestiuni foarte grave atât de Procurorul General al României, cât şi de rapoartele controlului Parchetului Militar. CSM-ul de atunci, a tot amânat să ia o decziie în ce-l privea pe generalul Voinea, căruia îi fusese cerută revocarea din funcţie atât de procurorul general de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi, cât şi de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Acesta solicitase CSM revocarea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea încă din data de 4 februarie 2009. CSM a amânat până în 12 martie 2009 emiterea avizului. Propunerea de revocare din funcţie a fost promovată după raportul de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare, însuşit, în 23 octombrie 2008, de Secţia pentru procurori a CSM. În urma controlului efectuat de inspectorii CSM, s-a constatat existenţa unui număr de 285 de dosare nesoluţionate începând cu anul 1990, dar pe locul întâi între aceste dosare s-a aflat Dosarul Mineriadei, unde primadonă era Ion Iliescu. Până la acel moment, însă, CSM a reuşit să amâne de nu mai puţin de trei ori discutarea raportului de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare unde generalul Voinea şi-a făcut mendrele în perioada 1997-2001 şi apoi a deţinut interimatul conducerii în perioada mai 2006-octombrie 2007. Kovesi, în calitate de procuror general al României a formulat în 2008 un adevărat rechizitoriu la adresa lui Voinea, cel care „l-a investigat“ pe Ion Iliescu, al cărui dosar „are o grosime de doar zece centimetri, iar învinuitul nu a fost citat ori audiat niciodată în 17 ani“, spunea aceasta. Generalul Voinea, implicat în puciul lichidării lui Ceauşescu alături de Ion Iliescu, s-a făcut că-l cercetează pe Iliescu în aşa fel încât „viciile de procedură“ ar fi condus la compromiterea întregului Dosar.
Codruţa Kovesi a arătat că Inspecţia judiciară a CSM a evitat să consemneze în registru tergiversarea dosarului Mineriadei şi Revoluţiei, comunicatul oficial al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii referindu-se sec doar la faptul că „s-au constatat deficienţe la nivelul Secţiei Parchetelor Militare”. Dosarul Mineriadei, a precizat Kovesi, în care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea şi rănirea unor persoane în 13-15 iunie, a stat 7 luni în nelucrare, înainte de a fi declinat procurorilor civili. Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România l-a acuzat pe magistratul militar Dan Voinea de nerespectarea deciziei de a trimite Dosarul Mineriadei la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Plângerea a fost înregistrată, în decembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Procurorul General Laura Codruţa Kovesi a înaintat CSM cererea de verificare a activităţii parchetelor militare şi a generalului Dan Voinea în legătură cu muşamalizarea Dosarului Mineriadei.  Într-un material remis redacţiei „Curentul” de reprezentanţii victimelor mineriadei din 1990 se arăta că AVMR susţinea şi saluta decizia revocării lui Dan Voinea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.