Home Imobiliare Invazie de mall-uri in Romania

Invazie de mall-uri in Romania

DISTRIBUIŢI

Mult timp dupa 1989, Bucurestiul a avut un singur mall. Relativ recent au aparut alte cateva in Capitala si in doar patru orase mari din tara, numarul total al mall-urilor din Romania neajungand insa nici la 10. Putine? Multe? Foarte putine, spun cunoscatorii. Acesta este si motivul pentru care in urmatorii trei ani se preconizeaza o invazie de mall-uri in Romania.

Daca in acest moment Capitala se poate lauda ca poseda cu putin peste 140.000 de metri patrati de centre comerciale de tip mall, peste doi-trei ani, dezvoltatorii imobiliari vor ridica -oferta- la 700.000 de metri patrati. Ceea ce va situa Bucurestiul – din acest punct de vedere – pe treapta pe care se afla, in acest moment, Budapesta sau Praga. In maximum trei ani de zile, Bucurestiul va detine un stoc de spatii comerciale de tip mall comparabil cu nivelurile inregistrate anul trecut de Budapesta si Praga. Pana in anul 2009 sunt programate proiecte care totalizeaza 550.000 metri patrati, a declarat, ieri, la un forum imobiliar, consultantul companiei imobiliare DTZ Echinox, Oana Iliescu.

Sete mare de cumparaturi si distractie!

Potrivit acesteia, stocul spatiilor de retail in centre comerciale de tip mall din Bucuresti se situeaza in prezent la 143.000 metri patrati, dar pentru perioada 2008-2009 este prognozata o crestere pana la 700.000 de metri patrati. In Budapesta, a exemplificat Oana Iliescu, centrele comerciale de tip mall totalizeaza 544.000 de metri patrati, iar in Praga – 457.000 de metri patrati. -Lider- in regiune este insa Varsovia, unde stocul de astfel de spatii comerciale depaseste 1,3 milioane de metri patrati. In ceea ce priveste asadar nivelul spatiilor comerciale pe cap de locuitor, in Romania, acest indicator se situeaza cu mult sub valoarea inregistrata in capitalele tarilor vecine.

Codasi, comparativ cu vecinii

Astfel, in Capitala Romaniei, nivelul spatiilor comerciale de tip mall este de doar 0,07 de metri patrati pe cap de locuitor, in timp ce in Budapesta este de 0,27 metri patrati, iar in Praga si in Varsovia de 0,38 mp/cap de locuitor, respectiv 0,79 mp. -Romania va atinge nivelul inregistrat in Praga, anul trecut, in perioada 2008-2009, in momentul in care vor fi finalizate toate proiectele comerciale care au fost anuntate-, a precizat reprezentantul DTZ Echinox. Facand referire la posibilele efecte ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, specialistul imobiliar a exemplificat tarile care au aderat in 2004, unde interesul retailerilor a crescut semnificativ dupa acest moment. Investitorii vor fi ademeniti, in continuare, in Romania si de randamentele relativ ridicate pe care acestia le obtin din proiectele comerciale, chiar daca in ultimii ani ele au scazut de la 12%, la 8-9%.

Si provincia face cu ochiul

Nu doar setea de cumparaturi si distractie a bucurestenilor va fi satisfacuta, noi mall-uri anuntandu-se deja si in provincie. Vizate sunt toate orasele de peste 100.000 de locuitori, chiar daca in acest moment poti numara pe degete mall-urile din tara. Doar cateva orase mari din tara se pot lauda cu un astfel de spatiu comercial modern, dar investitorii promit ca vor intra in mai toate orasele in care exista cerere ridicata. Tendinta in materie de constructie de noi mall-uri o reprezinta insa amplasarea acestora la periferia oraselor, pe suprafete intinse. Aparitia marilor proiecte in acest sector al pietei imobiliare romanesti ar putea duce, potrivit analistilor, la transformarea actualelor locatii in centre comerciale de cartier.

Tendinte

Astfel de proiecte gigant au fost deja anuntate in Capitala. Cel mai probabil anul viitor va fi finalizat in zona Pipera un mall de peste 90.000 de metri patrati, care va -inghiti- zeci de milioane de euro, urmand sa fie ridicate tot in partea de nord a Bucurestiului si alte astfel de spatii de mare intindere.

Sporirea numarului de astfel de spatii comerciale ar duce, potrivit cunoscatorilor, si la scaderea chiriilor. Daca in acest moment un metru patrat intr-un mall din Capitala costa aproximativ 30 de euro/luna, chiriile vor scadea la 20-25 de euro/mp/luna si se vor stabiliza in jurul acestei valori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.