Chiar daca la Bucuresti autoritatile se intrec sa puna capac scandalului izbucnit in presa engleza privin interventia premierului Blair in favoarea indianului Lakshmi Mittal la cumpararea SIDEX, in insula dezvaluirile continua, infirmand teoriile sustinute de partea romana. -The Guardian- si -Financial Times- continua seria atacurilor , demonstrand ca scrisoarea trimisa de Blair lui Nastase a avut un rol-cheie in obtinerea de catre omul de afaceri indian a mult-ravnitului combinat galatean.
Blair, mai tare ca Jospin
Cotidianul -The Guardian- sustine, in editia sa ieri, ca, departe de a fi o simpla formalitate, asa cum sustine -Downing Street-, scrisoarea lui Blair a fost trimisa intr-un moment -crucial-, cand pentru obtinerea SIDEX intrase in cursa si o firma franceza, Usinor, care a pierdut competitia cu LNM Holding. -Continutul scrisorii lui Blair a reprezentat o favoare distincta pentru omul de afaceri indian, care a donat 125.000 de lire pentru victoria in alegeri a laburistilor-, sustine cotidianul englez. Gestul premierului britanic nu a scapat de critica conservatorilor, a francezilor si chiar a unor oameni de afaceri asiatici. Lordul Paul sustine chiar ca Lakshmi Mittal -l-a pus in incurcatura pe primul-ministru-, deoarece -e foarte ciudat faptul ca a mai fost nevoie de scrisoare daca afacerea fusese perfectata-.
Varianta presei engleze la privatizarea SIDEX
Spre deosebire de guvernantii romani, care au incercat sa demonstreze zilele acestea ca scrisoarea premierului englez a sosit la Palatul Victoria dupa ce fusese luata decizia de preluare a SIDEX de catre ISPAT, presa insulara prezinta un scenariu total diferit de versiunea romaneasca. -Domnul Mittal a zburat la Londra pe 20 iulie, anul trecut, sperantele sale de a cumpara SIDEX fiind zadarnice-, sustine -The Guardian-. Conform aceluiasi ziar, afacerea fusese amanata, in urma presiunilor exercitate de compania franceza Usinor. Surse Usinor i-au informat pe ziaristii britanici ca aceasta companie spera ca vizita premierului Lionel Jospin la Bucuresti, programata pentru 23 iulie, va constitui un bun prilej pentru lobby in favoarea Usinor. Pe 23 iulie, Marc Lacroix, vicepresedintele Usinor, se declara increzator in sansele companiei franceze. Acela a fost insa momentul psihologic in care a aparut scrisoarea lui Tony Blair. Epistola a fost semnata pe 23 iulie, zi in care sosea la Bucuresti si Lionel Jospin, iar in urmatoarea zi sosea pe adresa Palatului Victoria. Gestul premierului englez pare sa-i fi surprins pe cei de la Usinor, care au declarat ca nu stiau ca LNM este o companie britanica. Desi Guvernul de la Londra, in colaborare cu cel de la Bucuresti, s-a straduit sa demonstreze ca LNM este o companie inscrisa la Londra, cercetarile intreprinse de presa insulara au dus la concluzia ca LNM Holding, proprietara SIDEX, nu are nici o legatura cu biroul din Londra al LNM, fiind inregistrata in paradisul fiscal din Antilele Olandeze.
Mittal – -prietenul- lui Blair
-Financial Times- sustine, in editia sa de ieri, ca omul de afaceri Lakshmi Mittal era descris ca un -prieten- al lui Tony Blair in schita scrisorii catre premierul Nastase. Cuvantul -prieten- a fost ulterior sters din varianta finala a epistolei, sustine FT. Cu toate acestea, relatiile dintre Blair si Mittal par sa fie destul de apropiate, surse din apropierea omului de afaceri indian precizand ca cei doi s-au intalnit si la petreceri. -Downing Street- nu a facut nici un fel de precizari in acest sens, afirmand ca premierul Blair nu stia de donatia facuta de Mittal Partidului Laburist, in conditiile in care purtatorul de cuvant al LNM a vorbit despre aceasta donatie in fata ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Richard Ralph, cu ocazia semnarii contractului de privatizare a SIDEX. Mai mult, pentru a indeparta scandalul de persoana premierului, -Downing Street- a subliniat ca scrisoarea controversata a fost scrisa la indemnul ambasadorului Ralph, care sustinea ca aceasta afacere va deschide economia romaneasca pentru investitorii britanici.
Guvernul roman minimalizeaza scandalul
-Nu trebuie sa ne preocupe polemicile si dezbaterile din presa britanica, ca avem destule probleme si aici-, a declarat cu seninatate ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, incercand sa reduca impactul scandalului izbucnit in Marea Britanie. De asemenea, seful privatizarii din Romania a intors-o ca la Ploiesti cand a fost intrebat despre tara de origine a LNMH: -In lumea de azi, cand vorbim despre globalizare, de companii multinationale, nu se mai poate vorbi in sens juridic de nationalitatea unei firme de dimensiunile grupului ISPAT-, a declarat Musetescu, repunand pe tapet toate afacerile de succes incheiate in ultimul deceniu de firma lui Mittal. Autoritatile romane considera ca acest conflict, care are rezonante si la Bucuresti, -este o falsa problema-, adusa in atentia opiniei publice din tara de -oameni de afaceri carora le-ar fi placut sa stie ca SIDEX a fost cumparat, ca multe alte societati inainte, de companii care de fapt stapaneau doua chioscuri-.