Home Economic-Financiar Miron Mitrea scumpeste dupa bunul sau plac transporturile de marfa

Miron Mitrea scumpeste dupa bunul sau plac transporturile de marfa

DISTRIBUIŢI

Printr-un Ordin emis la inceputul anului (1842/2002), ministrul transporturilor, Miron Mitrea, forteaza scumpirea transporturilor de marfa. Actul normativ impune un tarif minim de transport de 0,8 euro/km, in conditiile in care, asa cum afirma transportatorii, pretul real este undeva la jumatate.

Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, reprezentantii caselor de expeditie si cei ai Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) au cazut de acord cu privire la necesitatea licentierii acestui tip de activitate si asupra crearii unui cadru legislativ adecvat, dupa aparitia Ordinului 1842, acestia isi schimba optica, pe motiv ca unele conditii impuse ii discrimineaza pe piata transporturilor rutiere. In plenul seminarului -Autorizarea caselor de expeditii si a comisionarilor vamali-, desfasurat la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, patronii caselor de expeditie au criticat vehement Ordinul 1842, afirmand ca nu se vor supune noului act normativ, intrucat astfel li se impune constituirea unei -garantii- in valoare de 50.000 euro, o -taxa de licentiere- a activitatii (de 500.000 lei/an pentru carausii rutieri, respectiv 10 milioane lei/an pentru casele de expeditie), dar si un tarif minim de 0,8 euro/kilometru, in contractele ce urmeaza sa fie incheiate intre expeditori si transportatori.

Casele de expeditie romanesti sunt scoase de pe piata internationala

-Acest tarif minim nu tine cont nici de faptul ca transportul este international sau national (desi tarifele actuale la transportul national nu depasesc 0,5 euro/km), nici de capacitatea transportata, nici de felul marfii (normala, periculoasa, perisabila, agabaritica etc.)-, ci mai mult de -interesele de gasca ale unor persoane cu functii importante in MLPTL-, se arata intr-o scrisoare deschisa, semnata de conducerea companiei romano-olandeze -Transforwarding-. In aceeasi scrisoare, semnatarii -multumesc- ministrului transporturilor pentru emiterea Ordinului nr. 1842/2001, care, in opinia lor, -va elimina concurenta caselor de expeditii romanesti de pe piata internationala a transporturilor rutiere-. -Trebuie sa recunoastem ca nici cele mai optimiste strategii nu au luat in calcul acest ajutor substantial dat de un minister roman unor firme straine-, se arata in document.

Directorul -Transforwarding Romania-, Constantin Gangu, spune ca in tarile in care compania are reprezentante -nici un ministru nu a indraznit sa faca o asemenea gafa, astfel fiind considerate masurile care duc la falimentarea firmelor nationale in favoarea celor straine-. In celelalte tari, -un astfel de gest ar fi dus la demisia automata a ministrului transporturilor-, se mai arata in documentul citat.

Ministerul Transporturilor ar putea fi actionat in instanta

-Daca conditiile impuse prin acest ordin raman in vigoare, casele de expeditii nu vor mai incheia contracte cu carausi romani, ci doar cu cei straini. Pe de alta parte, nu putem accepta ca tariful de licentiere a caselor de expeditii sa fie de 10 milioane lei/an, in timp ce pentru carausi se percepe doar 500.000 lei/an-, ne-a declarat unul dintre reprezentantii firmei Intermodal SRL. La randul sau, presedinte Uniunii Societatilor de Expeditii din Romania (USER), dl Marius Cae, spune ca Uniunea a pregatit o contestatie pe care o va trimite catre MLPTL, in care se solicita revocarea, din Ordinul 1842, a tuturor capitolelor referitoare la casele de expeditie. -In caz contrar, vom actiona MLPTL in instanta, in contencios administrativ-, a spus dl Cae.

MLPTL a anuntat ca va amana licentierea caselor de expeditii, pana la clarificarea tuturor problemelor legate de Ordinul 1842.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.