La sfârșitul lunii aprilie Curentul a prezentat cum membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaților și-au încălcat atribuțiile de serviciu, nesancționându-l pentru absențe pe Marko Attila așa cum prevedea legislația. Deputatul a fugit în Ungaria la sfârșitul lunii noiembrie 2014, fiind acum dat în urmărire generală.
Astăzi, în ședința Biroului Permanent au fost sancționați patru deputați:
„Am avut în discuţie o notă din partea lui Cristian Buican (n.r. – secretar în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor), potrivit căreia patru deputaţi au avut absenţe nemotivate şi nu au făcut demersuri pentru motivarea absenţelor. Este vorba de Mircea Roşca – 15 zile, Gust Băloşin Florentin – 2 zile, Popescu Aurelian – o zi şi Sava Andrei Valentin – 5 zile. Biroul permanent a stabilit conform prevederilor regulamentare reţinerea pentru fiecare zi de absenţă nemotivată 1% din indemnizaţia brută a deputatului respectiv. Înseamnă că se vor reţine pentru domnii în cauză 15, 2, 5 sau 1%, în funcţie de numărul de zile pe care l-au avut”, a explicat Mircovici la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei.
Totuși faptele fostului Birou Permanent în cazul lui Marko Attila rămân.
Camera Deputaţilor a votat în 3 decembrie prima cerere a ministrului Justiţiei pentru arestarea preventivă a deputatului UDMR, Marko Attila în dosarul retrocedărilor, acesta fiind plecat din ţară încă de la sfârșitul lunii decembrie 2014. Deputatul a fugit la Budapesta de unde nu a mai revenit nici până astăzi.
Conform www.cdep.ro, Marko Attila a încasat pentru lunile decembrie 2014 și ianuarie 2015, indemnizația integral. Cum în ianuarie, Parlamentul este în vacanță, să analizăm luna decembrie prin prisma Statutului și a Regulamentului deputaților.
În Legea 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, la articolul 29 aflăm că „(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară.
(2) Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:
a) este membru al Guvernului;
b) participă la activităţi stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitaţia Guvernului sau a Preşedintelui României;
c) este în concediu medical;
d) are aprobată motivarea absenţei de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.”
Din articolul 30 al aceluiași statut aflăm că „(2) Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor” iar „Regulamentele Camerelor stabilesc procedurile de urmat pentru executarea prevederilor prezentului articol.”
Așadar există două posibilități: ca lui Marko Attila să-i fi fost motivate absențele de către liderul de grup UDMR sau de către Biroul Permanent, ceea ce ar fi fost de-a dreptul periculos în condițiile în care DNA ceruse arestarea preventivă a deputatului sau acesta să fi lipsit nemotivat ceea ce ar fi atras reținerea din indemnizația lunară, în condițiile Regulamentului, fapt ce nu s-a întâmplat.
Regulamentul Camerei prevede la art.211 că reţinerile din indemnizaţia lunară a deputatului se aprobă de Biroul permanent pe baza examinării lunare a situaţiei prezenţei deputaţilor la lucrările Camerei.
Așadar Biroul Permanent trebuia să examineaze prezența deputaților la Cameră și să-i rețină din indemnizație lui Marko Attila, așa cum s-a întâmplat în cazul deputatului Ioan Adam care era arestat. Dar nu a făcut-o.