Home Politic CINE A PLATIT -SIDEXPEDITIA-?

CINE A PLATIT -SIDEXPEDITIA-?

DISTRIBUIŢI

27.000 de lire – aceasta este suma pe care au cheltuit-o oficialii britanici in luna noiembrie 2001 pentru cele trei zile petrecute de Adrian Nastase si suita sa la Londra. Vizita delegatiei romane a urmat semnarii contractului de vanzare a SIDEX Galati catre anglo-indienii de la LNM. Rascolind megascandalul -Blair-Mittal-SIDEX-, ziarul britanic -The Independent- publica in editia sa de ieri o declaratie oficiala din Downing Street, potrivit careia cheltuielile legate de protocol (-official entertaining-), cazare si transport, calculate pentru sederea lui Nastase & Comp., ar fi fost platite de contribuabilul britanic. Ziarul -Curentul- l-a intrebat ieri pe Adrian Nastase cine i-a finantat vizita in Marea Britanie. -Guvernul Romaniei-, a raspuns premierul, fara sa clipeasca. El a adaugat ca -a fost o vizita oficiala-, iar, in astfel de situatii, Guvernul -oaspete- este cel care plateste. Surse diplomatice infirma insa declaratiile lui Adrian Nastase, subliniind ca normele internationale in materie de protocol recomanda ca toate cheltuielile in astfel de situatii sa fie suportate de gazda. Surse diplomatice avizate in ceea ce priveste vizita de anul trecut a delegatiei de la Bucuresti in Marea Britanie spun ca prima zi a sejurului, in care Nastase s-a intalnit cu Tony Blair, a fost platita din banii contribuabilului britanic, iar celelalte doua zile, inclusiv deplasarea la Birmingham, au fost suportate de buzunarul contribuabilului roman. Ieri, Tony Blair urma sa dea explicatii despre scopul si cheltuielile vizitei lui Adrian Nastase la Londra. Presa insulara radiografiaza scandalul si la Bucuresti, descoperind ca -partenera- ambasadorului Marii Britanii lucreaza la o firma britanica angajata sa ofere consultanta juridica Guvernului Nastase in privatizarea SIDEX.

Presa britanica din ultimele zile a declansat atacuri virulente impotriva premierului Tony Blair, acuzat de trafic de influenta in favoarea noului patron al SIDEX, Lakshmi Mittal. In gazetele din insula, scandalul poarta denumirea de -Garbagegate-, ca aluzie la replicile lui Blair, care spusese ca adversarii sai ii arunca in spate tot felul de -gunoaie-. In rezumat, afacerea -Garbagegate- este urmatoarea: omul de afaceri indian Lakshmi Mittal a facut o donatie de 125.000 de lire sterline partidului lui Tony Blair; la cateva saptamani de la donatie, premierul britanic a primit de la Ministerul de Externe si Ministerul Industriilor de la Londra textul unei scrisori care il recomanda pe omul de afaceri indian drept un cumparator serios pe piata otelului; Blair a semnat scrisoarea si a trimis-o lui Adrian Nastase; la 31 octombrie, contractul dintre statul roman si LNM a fost semnat in prezenta ambasadorului Marii Britanii; felicitarile, masa si dansul s-au desfasurat insa in noiembrie, la Londra, cand Adrian Nastase a fost invitat de Tony Blair intr-o vizita de trei zile.

-Un ambasador obscur-

Ambasadorul britanic la Bucuresti, Richard Ralph, a revenit din nou in centrul scandalului. Ziarul conservator -Daily Telegraph- a descoperit ca partenera ambasadorului lucreaza la o firma britanica angajata sa ofere consultanta juridica Guvernului Nastase in privatizarea combinatului SIDEX. Ambasadorul acuzat a declarat pentru -Daily Telegraph- ca nu este vorba de nici un conflict de interese la mijloc, deoarece partenera sa s-a angajat la firma respectiva dupa perfectarea afacerii SIDEX. Acelasi ziar sustine ca ambasadorul Ralph a fost -foarte pasionat- de aceasta afacere, in care, sustin ziaristii londonezi, nu era implicata nici o companie britanica. In context, ziarul se intreaba cum a reusit -un relativ obscur ambasador britanic sa faca presiuni asupra lui Tony Blair pentru a semna scrisoarea de sustinere pentru Mittal-. -Daily Telegraph- afirma ca proiectul epistolei a fost redactat de catre ambasada de la Bucuresti si, in faza aceasta, scrisoarea continea cuvantul -prieten- pentru a defini relatia dintre Mittal si Blair. Chiar daca acest cuvant a disparut din forma finala a scrisorii, ziarul britanic crede ca pentru eliminarea termenului -prieten- i-au trebuit lui Tony Blair mai mult decat 30 de secunde, in conditiile in care Downing Street a afirmat ca premierul a acordat semnarii acestui document doar o jumatate de minut.

Scrisoarea – aprobata de doua ministere britanice

Cotidianul -The Independent- a adus ieri in atentia opiniei publice britanice faptul ca acea epistola controversata a primit aprobare din partea a doua departamente guvernamentale, Departamentul pentru Comert si Industrie si Foreign Office, inainte de a fi semnata chiar de catre premierul Blair. Trade Parteners UK, agentia guvernamentala care ajuta firmele britanice pentru a obtine contracte externe, a refuzat sa comenteze sfatul pe care l-a oferit Guvernului britanic cu privire la afacerea SIDEX. Acest refuz nu i-a domolit insa pe conservatori, care au decis sa ceara din nou explicatii pe marginea sfaturilor oferite de Departamentul de Comert si Industrie si daca au informat Downing Street despre faptul ca LNM nu este o companie britanica.

Declaratiile facute de Downing Street isi pierd credibilitatea

Tinand cont de faptul ca Downing Street isi schimba declaratiile de la o zi la alta, criticile conservatorilor devin din ce in ce mai virulente. -Aceasta saga ne ingrijoreaza pe zi ce trece-, a declarat pentru -The Independent- conservatorul Tim Collins, precizand ca -declaratiile facute de Downing Street isi pierd rapid orice credibilitate-. Dupa ce Partidul Laburist a declarat oficial ca Mittal nu a participat la nici o actiune de strangere de fonduri pentru partid, purtatorul de cuvant a revenit, precizand ca nu poate afirma categoric ca omul de afaceri indian nu a participat la nici o petrecere organizata de diferite persoane din partid. Mult mai virulenti, ziaristii de la -Daily Telegraph- spun ca raspunsurile oferite de Downing Street sunt un amestec de -tipete, indignare, contraatacuri si neadevaruri-. -Cea mai rezonabila explicatie a acestor evenimente este ca scrisoarea a fost scrisa de catre primul-ministru al Marii Britanii pentru a rasplati o donatie substantiala facuta Partidului Laburist-, concluzioneaza -Daily Telegraph-.

USINOR se auto sesizeaza: -Noi n-am fost ajutati de Lionel Jospin-

Concurentul LNM in privatizarea SIDEX, firma franceza USINOR, considera ca interventia lui Blair a contribuit la decizia finala a partii romane. Cu toate aceastea, reprezentantii combinatului francez declara ca USINOR nu stia daca scrisoarea premierului britanic a fost un factor decisiv in ceea ce priveste eliminarea firmei franceze din afacere. -Interventia domnului Blair a adus in plus un element pozitiv ofertei LNM-, sustine directorul de comunicare de la USINOR. Pe de alta parte, reprezentantul firmei franceza a negat faptul ca premierul Lionel Jospin ar fi ajutat in vreun fel oferta USINOR, in cursul vizitei sale oficiale in Romania, care s-a suprapus temporal competitiei pentru privatizarea SIDEX: -Domnul Jospin a fost acolo, dar a fost doar o coincidenta-. -Consideram ca atunci cand Guvernul Romaniei a incredintat privatizarea SIDEX grupului LNM a avut motive politice, sociale, economice sau de alta natura care au fost bine intemeiate. In ceea ce priveste afacerile internationale, -uneori castigi si alteori pierzi-, isi exprima resemnarea USINOR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.