Echipele de soc, alcatuite in vederea declansarii razboiului cu baronii alcoolului romanesc, vor fi operationale de la inceputul lunii martie, ne-au confirmat surse din cadrul patronatului -Romferment-. Dupa constituirea, prin hotarare de Guvern, a Comisiei Centrale de coordonare a echipelor mixte de control pentru verificarea producatorilor de alcool si bauturi alcoolice spirtoase, mai raman de finalizat doar componenta celor din urma, obiectiv care va fi realizat in cursul acestei saptamani. Constituirea echipelor mixte de control judetene, care vor contine reprezentanti din Garda Financiara, Politie, ANPC, Directile Sanitara si Agricola si din patronatele de ramura, a intarziat cu mult fata de temenul-limita prevazut in hotararea de Guvern – 29 noiembrie 2001. Unul dintre motivele intarzierii a fost batalia data pentru includerea in lista controlorilor a anumitor producatori de alcool, pentru ca, nu-i asa, controlorii sunt mai rar controlati. -Nu va mai spun cati au sunat pe aici, ba ca sa-i includem pe lista, sau macar sa afle cine este ?çresponsabilul?ê pe judet. Am preferat totusi sa ii nominalizam ca reprezentanti pe cei despre care stim ca nu au si nici nu au avut probleme cu organele de control financiar-fiscale-, ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele -Romferment-. Cu toate acestea, din multe judete din teritoriu au sosit liste paralele, propuse de Directiile Finantelor, unde se regasesc de-a gata propuneri de reprezentanti de Patronate. -Sunt niste liste, ca sa zic asa, interesante. Cred ca se pot trage ceva concluzii la lecturarea lor-, ne-a mai spus Radu Morariu, adaugand ca, cel mai probabil saptamana in curs, va fi rezolvata si aceasta problema.
Controalele se anunta a fi -foarte periculoase-
Daca pana in prezent controalele ce veneau pe capul producatorilor de alcool erau separate, fiecare echipa urmarind domenii distincte (contabilitatea firmei, respectarea normelor privind fiscalitatea, calitatea produselor, igiena incintelor si a echipamentelor etc.), viitoarele comisii vor face controale complete, cea mai mica abatere determinand sigilarea instalatiilor in vederea incetarii activitatii firmei. Fapt care mareste si mai mult miza luptei pentru intrarea in componenta comisiei mixte. Initiatorii hotararii de Guvern, a carei aplicare va incepe din luna martie, au avut in vedere, in primul rand, rolul patronatelor, in calitatea lor de cunoscatoare ale pietei negre: producatorii -curati- de alcool sunt primii care se confrunta cu concurenta neloiala a celor care vand ori importa marfa contrafacuta, la preturi mai mici decat nivelul normal al costurilor. Membrii patronatelor stiu exact unde sunt situati si ce utilaje folosesc cei care functioneaza in afara legii si vor indruma comisiile de control exact acolo unde trebuie, dar acest avantaj nu-i poate exclude din cercul suspectilor de evaziune… Cu toate acestea, jocurile de culise sunt acum in plina desfasurare, mai ales ca membrii Comisiei Centrale au anuntat ca vor fi neiertatori, chiar daca astfel vor disparea mai mult de jumatate din actualii operatori.
Viitoarele controale vor pune mai mult accent pe latura fiscala a activitatii producatorilor; s-a si stabilit, de altfel, ca de coordonarea comisiilor judetene sa se ocupe reprezentantii directiilor finantelor publice, care vor fi direct raspunzatori in eventualitatea unor -derapaje- in aplicarea procedurilor de control.