Universitatea Politehnică din București este condusă de pupilul Ecaterinei Andronescu, Mihnea Costoiu, devenit ”celebru” la nivel național după ce s-a aflat că s-a angajat încă de pe băncile liceului să colaboreze cu fosta Securitate. În 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul „Tudor Vladimirescu“din Târgu Jiu, tovarășul utecist Mihnea Costoiu a semnat cu mâna sa un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. Potrivit Adeverinței 2437 din 04.05.2010, emise de CNSAS „domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R 251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Tg Jiu.“ Cu alte cuvinte, Costoiu avea sarcină să-și supravegheze colegii și profesorii și să-i toarne ulterior la Securitate. Revoluția din 1989 a curmat colaborarea sa cu Securitatea, dar având în vedere modul în care a reușit să ajungă ministru peste cercetare și învățământ superior fără să aibă un doctorat, iar în urma alegerilor din 25 mai, probabil senator de Gorj, suntem convinși că ar fi avut parte de o carieră strălucită și în regimul comunist.
Studenţii au anunțat că se pregătesc să ocupe în această seară universităţile din Capitală.
Azi-noapte, tinerii s-au baricadat în trei universităţi din Timişoara, Constanţa şi Galaţi, în semn de protest faţă de sistemul de învăţământ. Studenţii sunt nemulţumiţi de efectele subfinanţării educaţiei, că taxele au crescut abandonul şcolar şi că opiniile lor nu mai sunt ascultate, mai ales în alegerea conducerii universităţilor.
„Există mai multe semnale că vor fi proteste începând cu ora 18.00, într-o zonă centrală din Bucureşti”, a spus Cristi Popescu, preşedintele ANOSR. De asemenea, studenţii solicită audienţă la ministrul Educaţiei în cursul zilei de mâine.
Alianţa Naţională a Organziaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă că a început marţi o serie de ocupări în câteva din universităţile importante din ţară. Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universităţi, că subfinanţarea educaţiei a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi că taxele din universităţi au devenit insuportabile pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%.
„După ani de zile în care părerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cuţitul la os şi vrem să ne luăm universităţile înapoi. Universităţile sunt făcute să deservească studenţii şi nu invers, iar situaţia catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează şcoala românească. Parlamentari, miniştri, preşedinţi, primari şi alţi reprezentanţi ai poporului, toţi şi-au asumat atât în discursuri electorale, cât şi în legi nerespectate, că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mişcat un deget pentru asta. Luăm noi soarta sistemului universitar românesc în mâinile noastre şi refuzăm să părăsim universităţile până nu se găsesc soluţii la problemele semnalate de noi”, a spus Cristi Popescu, preşedinte ANOSR.
Primele universităţi care noaptea trecută au fost ocupate de organizaţii studenţeşti sunt Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
„Studenţii s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc şi refuză să părăsească universităţile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenţii din toată ţara să se alăture mişcărilor de occupy începute azi în cele 3 universităţi, pregătind în acest moment acţiuni similare în alte centre din ţară”, se arată într-un comunicat de presă.
Revendicările studenţilor:
– Creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlamentul şi Guvernul României a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea;
– Includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curricula şi planurile de învăţământ;
– Creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente;
– Implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă;
– Reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi;
– Implicarea studenţilor în toate procesele de asiguare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluari ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii;
– Respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor;
– Respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.
Reacţii de încurajare din partea rectorilor
În jur de 70 de studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri într-un amfiteatru al universităţii.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, îşi exprimă susţinerea pentru studenţii care protestează faţă de finanţarea precară a învăţământului şi doresc o mai bună reprezentativitate în forurile decizionale ale universităţilor.
„Suntem alături de studenţii noştri, precum şi de cei din întreaga ţară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educaţie, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educaţiei româneşti şi al tinerilor noştri. Am ieşit de nenumărate ori public, dar şi în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă uşor de rezolvat, dar împreună avem mai multe şanse. Demersul studenţilor apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergenţă 2015-2018, al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creştere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educaţiei, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060.”, a spus rectorul UVT.
Universitatea de Vest din Timişoara respectă întru totul dreptul la liberă exprimare şi îşi asigură studenţii de sprijinul instituţiei în demersurile lor. De altfel, relaţia avută de Universitate şi reprezentanţii studenţilor a fost şi este una de bună colaborare şi sprijin reciproc, o dovadă în acest sens fiind şi faptul că spaţiul ocupat de studenţi pentru dezbaterile pe care le organizează în această perioadă este unul care nu afectează derularea procesului didactic.
Noapte de veghe şi la Marină
Şi studenţii de la Marină au ocupat aseară o sală de curs, protestând la adresa Ministerului Educaţiei cărora îi cere acordarea unei ponderi de 25% în alegerea rectorului, dar şi creşterea PIB-ului pentru Educaţie, reforma în învăţământ şi alte măsuri pentru corelarea programei cu necesităţile pieţei muncii.
„Rectorul nostru, profesor universitar dr. Violeta Ciucur, ne susţine în demers, manifestul Ocuppy nu este pentru perturbarea programului de învăţământ, ci pentru obţinerea unor drepturi fireşti pentru studenţi“, arată George Albină, liderul Ligii Studenţilor din UMC. La Universitatea Maritimă din Constanţa învaţă 4.000 studenţi.