Pentru acest an, statul roman, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice, isi planificase sa imprumute de la populatie mai multe miliarde de lei. Trezoreria statului pare sa fie insa plina ochi, intrucat mai multe emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, respectiv certificate de trezorerie ce fusesera stabilite pentru sfarsitul primului si celui de-al doilea trimestru al acestui an au fost anulate.
Potrivit calendarului emisiunilor de titluri de stat pe acest an, MFP anunta un volum total al imprumuturilor de 4.150 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 3.250 de milioane de lei, ar fi urmat sa intre in trezoreria statului din obligatiunile de stat de tip benchmark, iar cealalta parte – 900 milioane de lei, din certificatele de trezorerie.
Sunt bani in trezorerie
Emisiunea de obligatiuni de tip benchmark anuntata pentru luna aprilie a fost insa anulata de MFP, la fel cum s-a intamplat si cu licitatia programata in februarie pentru certificate de trezorerie. -Aceasta decizie se datoreaza evolutiei cheltuielilor si veniturilor bugetare concretizata prin inregistrarea unor disponibilitati semnificative in contul general al trezoreriei statului-, explica MFP, dupa ce a anuntat anularea emisiunii de obligatiuni de tip benchmark, programata pentru luna aprilie a.c. Trebuie spus ca statul are dreptul insa de a schimba caracteristicile emisiunilor anuntate initial, in functie de evolutia conditiilor de piata si de eventualele modificari in privinta necesitatilor de finantare.
Se prefera scadentele mari
Pentru 2006, statul isi planificase, incepand din februarie, cate o emisiune de certificate de trezorerie pe luna si noua emisiuni de obligatiuni de stat, incepand din luna aprilie. Acestea din urma au scadente de trei ani, respectiv cinci si 10 ani, sumele pe care statul ar urma sa le imprumute de la populatie fiind de aproximativ 1.250 milioane de lei, respectiv cate 1.000 milioane de lei. Titlurile de stat planificate sa fie emise in acest an au maturitati diferite, de sase si 12 luni, respectiv trei, cinci si 10 ani, in cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark. Trebuie amintit ca, inca de la sfarsitul anului trecut, MFP anuntase ca in 2006 nu se vor lansa emisiuni de certificate de trezorerie puse in vanzare prin reteaua trezoreriei statului.