Home Actualitate Brădișteanu și trei polițiști, urmăriți penal pentru că au încercat să-l țină...

Brădișteanu și trei polițiști, urmăriți penal pentru că au încercat să-l țină pe Năstase departe de pușcărie

DISTRIBUIŢI

UPDATE: Năstase externat de la Floreasca, internat la Rahova

Fostul premier Adrian Năstase a fost externat ieri seara, în jurul orei 22:30, de la spitalul de urgență Floreasca, fiind transferat la spitalul penitenciar Rahova. Medicii de la Spitalul Floreasca au eliberat, marți seară, toate cele trei avize necesare pentru externarea lui Adrian Năstase.

****

Cazul lui Năstase a luat mai luat ieri o întorsătură de neașteptată: trei polițiști și medicul ?ê?£erban Brădișteanu au fost audiați de procurorii anticorupție, care îi acuză de favorizarea infractorului, toți patru fiind urmăriți penal în acest sens.

Potrivit anchetatorilor, faptele din dosarul deschis pe numele lor se referă la îngreunarea executării pedepsei pentru Adrian Năstase, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”. Anchetatorii au stabilit că „aceștia au încercat să zădărnicească executarea pedepsei lui Năstase”. Alături de cele patru persoane menționate, a mai fost audiat ieri la DNA și profesorul Ioan Lascăr, care a făcut parte din echipa de chirurgi care l-a operat pe fostul premier în ziua în care acesta a încercat să se sinucidă. Cei trei polițiști sunt comisarul șef Gheorghe Dumitru, adjunctul șefului Poliției Capitalei, și ofițerii de poliție judiciară Costea Nicolae și Apostol Marian. De asemenea, au fost audiați și șeful Poliției Capitalei, Lucian Guran, și cel al IGPR, Petre Tobă, precum și cei doi polițiști care s-au dus să-l ridice pe Năstase. Totodată, instanța a decis ieri că polițiștii nu au niciun impediment în a continua punerea în executare a mandatului pentru Adrian Năstase. Aceasta este decizia Tribunalului București, luată ieri, după de Poliția a cerut clarificarea situației fostului premier. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Practic, statutul lui Adrian Năstase nu se schimbă, iar sentința dată ieri nu a pus capăt lungului șir de polemici între apărătorii fostului prim-ministru, care susțineau că acesta a început să-și ispășească pedeapsa chiar de când a fost internat, și procurori, care argumentau că mandatul de executare a pedepsei nu a fost încă pus în aplicare, din moment de condamnatul nu a trecut de pragul penintenciarului, pentru a fi înregistrat. Nu mai lipsește decât o expertiză medicală care să stabilească dacă Năstase poate merge la închisoare sau nu, el fiind așteptat astăzi la o comisie a INML.
Procurorii DNA suspectează că între cei trei polițiști audiați în cursul dimineții și Brădișteanu au existat înțelegeri premergătoare legate de modul în care să se facă arestarea și ulterior încarcerarea lui Năstase. Audierile de ieri au avut loc în contextul în care procurorul general, Codruța Kovesi, a declarat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că vor fi făcute verificări privind modul în care polițiștii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele polițiștilor. Mai mult, pentru a nu mai fi alimentate anumite zvonuri referitoare la tot ce s-a întâmplat în ziua în care Năstase a fost condamnat, Kovesi a precizat că tentativa de sinucidere nu poate fi pusă sub semnul întrebării. „Nu. Nu avem nicio suspiciune că incidentul (tentiva de sinucidere, n.r.) nu a avut loc“, a declarat procurorul general, într-o pauză a ședinței săptămânale de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Kovesi a precizat că se ia în calcul ca fostul premier să fie audiat cât mai curând posibil. „Da, se ia în calcul, e absolut obligatoriu să fie audiat, această audiere va fi făcută când va fi posibil. Când medicii ne vor permite vom sta de vorbă despre acel incident“, a arătat ea, precizând că vor fi audiați și membrii familiei lui Adrian Năstase. Surse judiciare au declarat că este posibil să fie audiat și ministrul de Interne, Ioan Rus, el având o discuție telefonică cu Năstase înainte ca acesta să se împuște, dar fiind și cel care a sunat la Serviciul de Ambulanță pentru a trimite o autosanitară la locuința lui Adrian Năstase. Legat de această chestiune, premierul Victor Ponta a declarat că nu consideră că se impune o remaniere a ministrului Ioan Rus, ca urmare a scandalului legat de procedura de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei în cazul fostului premier Adrian Năstase. „Eu cred că Ministerul de Interne și, de asemenea, medicii și-au făcut datoria. Nu pot să vă spun nimic altceva, orice anchetă… nu am dreptul eu ca prim-ministru să vorbesc despre anchete“, a spus Ponta.

Diagnosticul pus ridică suspiciuni

Laura Codruța Kovesi a mai declarat, referindu-se la audierea medicului Șerban Brădișteanu (foto), că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase și că urmează să fie verificate toate actele medicale. „Se verifică documentele medicale, modul în care au fost ele emise“, a spus procurorul general. Întrebată dacă există suspiciuni legate de diagnosticul pus lui Năstase, Kovesi a răspuns: „Da“. În legătură cu cei trei polițiști audiați, Kovesi a spus că se verifică dacă polițiștii care ar fi trebuit să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei în cazul lui Năstase au calitatea de polițiști judiciari. Ea a spus că verificările vizează respectarea procedurilor legate de punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei în cazul lui Năstase, iar dacă se va constata că polițiștii nu au respectat aceste proceduri le va fi retras avizul de poliție judiciară. Profesorul Ioan Lascăr a fost și el audiat, marți după-amiază, la DNA, acesta refuzând să spună dacă va fi audiat de către procurori în dosarul în care sunt cercetați medicul Șerban Brădișteanu și trei polițiști, pentru favorizarea lui Adrian Năstase. Lascăr, care este șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, a ajuns la sediul DNA în jurul orei 15.30, el refuzând să facă declarații. Împreună cu Brădișteanu, Lascăr a făcut parte din echipa de medici care l-au operat pe Năstase, ei fiind și cei care s-au ocupat de fostul premier după internarea la Spitalul Floreasca.

Astărăstoaie consideră chemarea lui Brădișteanu la DNA „un act grav“

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a calificat ieri drept un act grav, cu tentă politică, chemarea lui Brădișteanu la DNA, în condițiile în care nu există nicio expertiză care să infirme diagnosticul pus. „Un medic este obligat, atât prin codul deontologic cât și prin legea privind drepturile pacienților, să pună interesul pacientului deasupra oricăror interese și orice discriminare este interzisă. Chemarea doctorului Brădișteanu la DNA fără să existe o expertiză care să infirme diagnosticul stabilit și numai pentru a se da satisfacție unor politicieni este un act foarte grav pentru societatea românească și arată o dependență a Parchetului de anumite grupări politice și o abordare comunist-ceaușistă a corpului profesional medical din partea acestor organisme“, a spus Astărăstoae. Astărăstoae a adăugat că pentru un medic, un arestat, un con­damnat, sărac sau bogat, nu constituie un element de analiză, toți fiind pacienți. El a precizat că vineri, la ședința Consi­liului Național al Colegiului Medicilor din România, se va analiza „imixtiunea inaccep­tabilă în independența profesio­nală a medicilor“

O comisie a INML urmează să ia o decizie

Institutul Național de Medicină Legală (INML) a comunicat ieri că Adrian Năstase trebuie să se prezinte, în cursul zilei de miercuri, 27 iunie, la INML, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secția în care este internat. „Am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgență Floreasca ceea ce comunicasem și DGPM – Serviciul de Investigații Criminale, respectiv faptul că evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanți“, a precizat INML printr-un comunicat. Marți, 26 iunie, Poliția Capitalei a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, din care să rezulte dacă afecțiunile medicale pe care le prezintă Adrian Nastase pot fi tratate în rețeaua medicală a ANP și dacă aceste afecțiuni permit transportarea în siguranță a pacientului la penitenciarul indicat de comisie. „În 26.06.2012, printr-o adresă trimisă prin fax și curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, solicitând luarea măsurilor necesare prezentării pacientului Năstase Adrian la INML Mina Minovici, cu toate documentele medicale relevante, în data de 27.06.2012, când se întrunește comisia medico-legală pentru amânarea sau întreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca în situația în care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul INML să fim informați de îndată, pacientul urmând să fie examinat în secția în care se află“, a precizat INML.

Ambulanța confirmă că a trimis o mașină la cererea conducerii MAI

Ambulanța a mers la locuința lui Adrian Năstase din strada Zambaccian la solicitarea conducerii MAI, ca sprijin medical, iar la plecarea spre spital fostul premier avea plăgile pansate și linie intravenoasă (o branulă în braț, n.r.), acestea fiind acoperite, la cererea familiei“, a informat ieri Serviciul de Ambulanță din Capitală. „Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanță a mai asigurat echipaje de intervenție pentru situații cu risc medical (ex. situații de executare silită, cazuri cu potențial conflict, evacuare din locuințe etc)“, se mai arată într-un comunicat de presă al Serviciului de Amblanță București – Ilfov (SABI). Potrivit Serviciului de Ambulanță, echipajul a respectat protocolul ce se aplică într-un astfel de caz, Adrian Năstase primind îngrijirile medicale corespunzătoare. „Amănuntele medicale pot fi puse numai la dispoziția pacientului sau a instituțiilor abilitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Protocolul de intervenție în cazul unei urgențe, cum era acest caz, presupune, după acordarea primului ajutor medical, transport la cel mai apropiat spital de urgență care deține toate specialitățile necesare asigurării tratamentului definitiv al afecțiunii respective, în acest caz fiind vorba de Spitalul de Urgență Floreasca“, a precizat sursa citată. Conducerea SABI a precizat că decizia în cazul internării lui Adrian Năstase este de competența Spitalului Floreasca, și nu a Serviciului de Ambulanță. În ce privește faptul că ambulanța a fost anunțată de ministrul Internelor, președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a precizat că sunt numeroase cazurile în care alte instituții sau autorități ale statului apelează direct serviciile de ambulanță, oferind drept exemplu apelurile pompierilor în diferite situații de pericol sau chiar din partea polițiștior în cazul unor accidente.

Cum a ajuns Brădișteanu pe mâna anchetatorilor?

Surse judiciare au declarat ieri că punerea cap la cap a evenimentelor petrecute în ziua condamnării lui Năstase, dar și în perioada care a urmat intervenției chirugicale la care a fost supus acesta le-a ridicat semne de întrebare. Potrivit surselor citate, au ridicat suspiciuni declarațiile făcute de medicul ?ê?£erban Brădișteanu în cursul zilei de joi, 21 iunie, la scurt timp după ce Năstase a fost operat. Brădișteanu ar fi exagerat când s-a referit la situația post-operatorie a lui Adrian Năstase, în condițiile în care starea în care a fost adus miercuri seara, imediat după ce s-a rănit la gât prin împușcare, nu a necesitat o intervenție imediată, el fiind operat abia după 12 ore. Joi, după intervenția chirugicală, Brădișteanu a declarat că Năstase se află sub tratament și consiliere psihiatrică și prezintă risc de infarct. În plus, el a că fostul premier e instabil hemodinamic din motive coronariene ale bolii pe care le are și că se miră că nu a suferit până acum un infarct, în condițiile în care are stenoze pe coronare. Brădișteanu a spus că Adrian Năstase suferă de mai multe afecțiuni, el enumerând aici afecțiuni tirodiene, diabet, dislipidemie, hipertensiune. Procurorii au cerut apoi mandat pentru interceptarea telefonului lui Brădișteanu. Acesta însă, în convorbirile cu membrii familiei lui Năstase, le spunea că pacientul este bine, că se recuperează corespunzător și că nu trebuie să-și facă probleme.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.