Peremistul Gheorghe Funar stie sa se remarce in parlament si ocupa locul intai printre senatori cand vine vorba de numarul de initiative legislative, de interventiile in plen si de utilizarea cartelei de vot, potrivit unor clasamente realizate de IPP. In top 10 al senatorilor absenti de la votul cu cartele, PSD are sase reprezentanti, locul intai fiind ocupat chiar de liderul formatiunii, Mircea Geoana (foto 1), care a votat doar de trei ori, din cele 660 de voturi pe care ar fi trebuit sa le dea.
Cel mai descurcaret senator din parlament apartine PRM – Gheorghe Funar si-a folosit cel mai mult cartela in cazul voturilor electronice, a avut cele mai multe interventii in plen si cele mai multe initiative legislative, potrivit clasamentelor privind activitatea senatorilor, realizate de Institutul pentru Politici Publice pe pagina de Internet www.ipp.ro/cummuncescparlamentarii. E drept, cercetarile IPP nu spun nimic despre calitatea actiunilor intreprinse de Funar care, alaturi de democratul Alexandru Peres si de liberalul Mihai Tabuleac, si-a folosit cel mai mult cartela de vot. In plus, clasamentele nu iau in considerare votul secret sau cel cu bile si nici prezenta parlamentarului in plen, cat timp acesta nu isi exprima votul prin cartela electronica.
Funar conduce si in topul celor care au avut cele mai multe luari de cuvant, urmat de Nicolae Vacaroiu (PSD) si Kovacs Peter Eckstein (UDMR). Dar la capitolul initiative legislative, Vacaroiu se mandreste numai cu trei, iar udemeristul, cu una, fata de cele 134 ale lui Funar, fruntas si in acest clasament.
Loialitatea fata de grupul parlamentar din care fac parte senatorii, studiata si ea intr-un top al IPP, nu are insa o relevanta foarte mare – Mircea Geoana, de exemplu, s-a supus 100% liniei adoptate de grupul parlamentar al PSD, dar a votat numai de trei ori, din 19 aprilie si pana acum.
Rebelii, adica cei care au votat altfel decat grupul lor parlamentar, sunt Teodor Filipescu (PSD), Ion Vargau (PSD) si Viorica Georgeta Pompilia Moisuc (PRM).
Topul chiulangiilor
In functie de numarul de optiuni exprimate prin folosirea cartelelor de vot, IPP i-a adunat pe senatori intr-un clasament general in functie de absenta si respectiv prezenta la vot. Numele sonore din parlament si liderii unor grupuri parlamentare sunt primii si cand trebuie sa se eschiveze de la lucrarile plenului sau de la votul cu cartele electronice.
PSD ocupa sase pozitii intr-un top 10 al celor care se dezic de disciplina parlamentara, lipsind de la dezbateri sau pur si simplu nefolosind cartela de vot, PC are trei reprezentanti, iar PRM doar unul, dar de marca: insusi presedintele formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, are un procent de absenteism (96,5%) care il aduce pe locul al treilea intre cei mai chiulangii senatori ai Romaniei. Recordul este detinut de liderul social-democrat, Mircea Geoana, care a reusit performanta de a da numai trei din cele 660 de voturi exprimate in Senat din 19 aprilie si pana acum. El este urmat indeaproape de un alt membru cu rezonanta in PSD, Sorin Oprescu (98,6%), dar care a votat insa pana acum de noua ori. Ceilalti social-democrati din top sunt senatorii Aristide Roibu (93,6%), Cristian Diaconescu (89,8%), George Maior (85,3%) si Teodor Filipescu (85%).
Conservatorii au si ei reprezentanti cu rezonanta printre absentii din Senat, presedintele PC, Dan Voiculescu, votand doar 44 de voturi din cele 660 de pana acum. Liderul conservator este urmat de alti doi senatori ai formatiunii, Irinel Popescu – cu un procent de absenteism de 90,8% – si Gheorghe Copos, cu 88,8%. Procentul mare inregistrat de Copos s-ar putea explica prin faptul ca, pana nu demult, conservatorul ocupa postul de vicepremier, fiind scutit astfel de stresul de a participa la lucrarile plenului, la fel ca ceilalti membri ai guvernului si ca euroobservatorii.
Liberalii au un reprezentant abia pe locul 30 al senatorilor absenti, unde se pozitioneaza Norica Nicolai, UDMR il are pe Verestoy Attila pe locul 36, iar primul pedist din top este Marius Marinescu, pe locul 38.
Ponta simte nevoia sa contrazica
In topul nemultumitilor se situeaza tot pesedistii, care s-au pornit sa faca comentarii, imediat ce IPP a lansat baza de date privind activitatea deputatilor in parlament. Printre cei mai vehementi critici ai initiativei IPP a fost Victor Ponta (foto 2), sustinut insa indeaproape de restul social-democratilor din grupul parlamentar. -(Ponta, n.r.) a demonstrat ca nu intelege care sunt mecanismele democratice si care este rolul societatii civile-, a declarat Violeta Bau, directorul IPP, amintind insa si de remarcele jignitoare primite si din partea deputatilor Valeriu Zgonea (PSD), Petru Calian (PC) si Marton Arpad (UDMR).
De altfel, printre cei care au clasificat actiunea IPP drept o -initiativa de rea-credinta- s-a evidentiat si deputatul Tiberiu Ovidiu Musetescu, mai ales dupa ce a primit critici si chiar un avertisment din partea filialei social-democrate din Teleorman pentru ca este primul deputat din topul celor care au chiulit de la vot. -PSD are o problema cu aceasta organizatie-, a mai afirmat directorul IPP, care i-a acuzat pe parlamentarii pesedisti ca au -inflamat- clasa politica din Camera Deputatilor, speriati de urmarile pe care le va avea transparentizarea voturilor in campania electorala.