Infiintat in urma cu un an, Centrul National al Dansului – institutie creata cu scopul de a sustine, dezvolta si promova dansul contemporan, a ajuns in sfarsit sa functioneze -in mormalitate-, dupa cum a declarat ieri intr-o conferinta de presa directorul Mihai Mihalcea. Dupa multe scandaluri si controverse pe tema finantarii precare a acestui domeniu, Ministerul Culturii a alocat anul acesta centrului, care functioneaza in interiorul Teatrului National, 15 miliarde de lei vechi pe hartie, dintre care s-au primit pana la aceasta ora 9,8 miliarde lei vechi. Centrul National al Dansului va avea in octombrie un invitat de marca in persoana coregrafului francez Xavier Le Roy, cel care va prezenta in premiera la Bucuresti spectacolul sau -Self Unfinished-.
Xavier Le Roy va veni la Bucuresti la invitatia Institutul Goethe. Nascut in Franta in 1963, Xavier Le Roy a studiat biochimia la Universitatea din Montpellier. A inceput sa danseze in 1988 alaturi de Veronique Larcher, apoi din 1990 i-a avut ca parteneri pe Ruth Barnes si Anne Koren. Intre 1991 si 1995 a facut parte, la Paris, din trupa -Compagnie de l*Alambic- condusa de coregraful Christian Bourrigault. Din 1992 pana 1997 a evoluat alaturi de trupa -Detektor- din Berlin. Incepand cu 1993 a inceput sa danseze singur, iar in 1994 si-a format propriul grup – -Le Kwatt- – in colaborare cu A. Birntraum si Sylvie Garot. Printre spectacolele create de cei trei coregrafi se numara: -Things I Hate To Admit-, -Zonder Fact-, -Burke-. In 1998 si-a pus semnatura pe primul sau proiect coregrafic solo, intitulat -Self Unfinished-, spectacol pe care-l va prezenta in premiera si la Bucuresti, dupa Sofia.
Mihalcea: – Relatia cu Ministerul Culturii s-a normalizat-
Unul din punctele fierbinti ale conferintei de presa l-a constituit raportul financiar al institutiei. Dupa lungi scandaluri, Mihalcea – aflat la carma institutiei de sase luni, a revenit la sentimente mai bune fata de Ministerul Culturii, care a alocat deja intr-o prima transa 9, 8 miliarde de lei vechi, fonduri suficiente pentru functionarea in normalitate a centrului. -Daca pana acum ne-am plans de relatia cu MCC, acum ar fi nedrept sa nu pomenim relatia mult imbunatatita cu aceasta institutie. Pentru prima data de cand exista acest centru, am primit bani seriosi- – a declarat Mihalcea. Cheltuielile de functionare au totalizat insa peste 760.000 RON – adica aproape trei sferturi din subventia primita de la MCC, stiut fiind faptul ca CNDB isi are sediul in cladirea Teatrului National. Astfel, numai pentru utilitati, CNDB a platit in primele sase luni ale anului peste 175.000 de RON, in timp ce mobilierul, echipamentele IT si celelalte obiecte de inventar achizitionate au costat circa 350.000 RON. Cea mai scumpa investitie a constituit-o achizitionarea unor podele de dans profesionale de la compania Arlechin, cea mai mare firma de profil din Europa, care au costat peste 1,2 miliarde lei vechi. La toate acestea s-au adaugat salariile angajatiilor si ale profesorilor care predau cursuri la CNDB (peste 60.000 RON) si cheltuielile pentru programele si proiectele coregrafice declarate castigatoare la selectia organizata de institutie in luna aprilie (peste 7.000 RON). Cu toate acestea, Mihalcea considera ca planul logistic ramane cu mult inferior celui artistic si spera ca pana in toamna sa primeasca si ceilalti bani de la minister pentru a realiza o sala de spectacol serioasa, mai ales ca cea actuala are probleme de sonorizare si se intampla chiar sa ploua. S-a pus de altfel problema refacerii intregului Teatru National, insa un proiect de asemenea anvergura intra in sarcina Ministerului Culturii, de unde pana la aceasta ora nu a venit niciun raspuns in acest sens.