Home Social Sinucigașii înlocuiesc biletele de adio cu SMS-urile

Sinucigașii înlocuiesc biletele de adio cu SMS-urile

DISTRIBUIŢI

Când vine vorba de a-și pune capăt vieții, bărbații sunt mult mai deciși decât femeile. Aceștia recurg la metode „violente“ precum spânzurare și sărit de la balcon. În aceste cazuri, șansa de a nu muri este extrem de mică.
De la începutul anului, în Capitală, 50 de bucureșteni au recurs la sinucidere ca urmare a eșecurilor sentimentale, singurătății, pierderii locului de muncă sau afecțiunilor psihice. Cei mai mulți – 20 – au ales să se arunce de la înălțime. Pe locul doi se situează spânzurarea. De la începutul anului, 19 bucureșteni au recurs la această modalitate de a-și pune capăt vieții. Mulți se feresc să ia medicamente peste măsură sau să se arunce în fața metroului când vine de vorba de sinucidere. Trei bucureșteni au „apelat“ la înec și patru la înghițirea cu „pumnii“ de medicamente. Alți patru s-au aruncat în fața metroului.
Sinucigașii se adaptează timpurilor pe care le trăim. Și cum la modă este telefonul mobil și calculatorul, în ultima perioadă, aceștia nu-și mai explică gestul și nu-și mai expun ultimele dorințe pe hârtie. Biletele lor de adio sunt înlocuite din ce în ce mai des de SMS-uri. Sinucigașii trimit celor dragi mesaje scurte: „N-am avut ce să fac“, „Să nu plângeți după mine“, „Te-am iubit, dar n-am mai făcut față situației“. De multe ori transmit rudelor sau prietenilor SMS-uri prin care își exprimă dorința de a fi înmormântați creștinește sau într-un anumit loc.
Anual, în Capitală, au loc aproximativ o sută de sinucideri. Potrivit purtătorului de cuvånt al Poliției Capitalei, comisar Christian Ciocan, peste 60% dintre sinucigași sunt bărbați. „Cele mai multe sinucideri au avut loc în sectoarele 1 și 3 ale Capitalei, dar este ceva aleatoriu“, a adăugat Ciocan.

Bărbații nu se „joacă“ cu sinuciderea

Prof. dr. Florin Tudose, medic psihiatru, a declarat pentru „Curentul“ că numărul bărbaților care se sinucid este mai mare decât al femeilor care recurg la sinucidere, deoarece „bărbații sunt mai hotărâți când vine vorba despre acest gest și apelează la mijloace mai violente: se aruncă de la înălțime, se spânzură sau se aruncă în fața metroului. În cazul femeilor se înregistrează de trei ori mai multe tentative de suicid decât în cazul bărbaților. Acestea recurg la metode precum înghițirea de medicamente și tăierea venelor, știind că pot fi găsite, în timp util, de prieteni sau rude și că au șanse mai mari de scăpare în urma intervenției medicilor“. Cât despre înlocuirea biletelor de adio cu SMS-uri, Tudose consideră că „este vorba despre o adaptare culturală. Sinucigașii au ajuns, în ultima perioadă, să scrie pe hârtie sau în SMS cum și unde să fie înmormântați deoarece știu că au făcut un păcat și nu vor fi înmormântați creștinește. Exprimându-și dorința de a fi înmormântați așa cum se cuvine, sinucigașii sunt convinși că familia ori prietenii vor merge la preot și-l vor ruga să-i înmormânteze creștinește“. Când vine vorba despre sinucidere nu se pune problema dacă ești bogat sau sărac sau de zona în care stai: „Județele Vaslui, Teleorman, Giurgiu, Călărași sunt sărace și au un procent mic la capitolul sinucideri. În județele Harghita, Covasna, Brașov și Timiș, procentul sinuciderilor este mai ridicat, deși aici șomajul este mai scăzut decât în celelalte zone“, a adăugat prof. dr. Florin Tudose.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.