Home Asigurari Marja de solvabilitate minima, obligatorie pentru companiile asiguratorii de viata

Marja de solvabilitate minima, obligatorie pentru companiile asiguratorii de viata

DISTRIBUIŢI

Dupa ce anterior a reusit sa reglementeze majorarea capitalului social in cazul societatilor de profil, cat si a Fondului de Garantare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis recent un ordin pentru punerea in aplicare a normelor privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate minime si al marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorii care incheie polite de asigurari de viata.

Valoarea activelor, luata in calcul

Potrivit noilor reglementari, toti asiguratorii autorizati sa practice astfel de asigurari au obligatia sa detina permanent o marja de solvabilitate disponibila, corespunzatoare activitatii desfasurate de catre acestia, cel putin egala cu marja de solvabilitate minima prevazuta de normele respective.

Marja de solvabilitate se calculeaza in functie de valoarea activelor necorporale, valoarea actiunilor necotate, valoarea activelor corespunzatoare partii din rezervele tehnice aferente contractelor cedate in reasigurare si valoarea activelor asupra carora s-au creat sarcini (gaj, ipoteca etc.), dar si valoarea obligatiilor, printre care se numara: 50% din valoarea datoriilor subordonate, valoarea rezervelor tehnice nete aferente asigurarilor de viata, valoarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, valoarea depozitelor primite de la reasiguratori si valoarea datoriilor, cu exceptia imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni. Metodologia de calcul nu va fi expusa in cadrul de fata, aceasta regasindu-se in actul normativ, dar, spre exemplu, in cazul asigurarilor permanente de sanatate prevazute, de la titlul A, lit. d, din anexa nr. 1 a Legii nr. 32/2000, marja de solvabilitate minima va fi de 4% din rezervele tehnice brute privind activitatea directa si acceptarile din reasigurari si raportul, pentru ultimul exercitiu financiar, dintre rezervele tehnice nete si rezervele tehnice brute. Raportul luat in calcul nu va fi mai mic de 85%. De asemenea, pentru asigurarea temporara de deces cu un termen de maximum 3 ani, marja de solvabilitae va reprezenta 0,1% din suma la risc bruta si raportul, pentru ultimul exercitiu financiar, dintre suma la risc neta si suma la risc bruta. Raportul luat in calcul nu va fi mai mic de 50%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.