Home Turism Desi investitiile in Delta Dunarii cresc, turistii se raresc

Desi investitiile in Delta Dunarii cresc, turistii se raresc

DISTRIBUIŢI

Singura Delta din Europa se vede vaduvita din ce in ce mai mult de turisti, desi nu putem spune ca investitiile in unitati de cazare si divertisment au ocolit zona. Paradoxal, si preturile sunt destul de reduse, iar poluarea e minima. Principalele motive care fac ca turistii sa se indeparteze de Delta Dunarii raman infrastructura deosebit de proasta si vesnicele probleme de reglementare a pescuitului, scop primordial pentru cei care vin in zona.

Agentiile de turism raporteaza o scadere drastica a numarului de turisti in Delta Dunarii, ca, de altfel, si pe litoralul romanesc. Explicatia primita cel mai des de agentii de vanzari face referire nu atat la teama turistilor de gripa aviara, cat la serviciile proaste si extrem de scumpe in ceea ce priveste cazarea.

Situatia e confirmata si de centralizarile Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) privind dinamica numarului de turisti care au vizitat centrele de informare ale ARBDD in anii 2005 si 2006 in aceeasi perioada de raportare. Astfel, intre 1 ianuarie-31 mai 2005 s-a inregistrat un numar de 446 vizitatori romani, iar in aceeasi perioada a acestui an, doar 77. Tot in perioada analizata din 2005 s-au inregistrat 529 de vizitatori straini, iar in 2006, doar 161. Raportarea separata pe luna mai 2005 indica 201 vizitatori romani si 288 straini, iar in mai 2006, 63 de vizitatori romani si 95 straini. Daca in prima perioada a anului 2005 se aduna un total de 975 de vizitatori ai centrelor de informare ale ARBDD, in 2006 cifra scade ingrijorator la 238. Datele au fost furnizate de Serviciul Educatie Ecologica, Informare, Centre de Vizita, ele reflectand situatia ingrijoratoare in care se afla turismul romanesc si cel tulcean.

Natura mirifica, omorata de birocratie

Delta Dunarii ofera, poate, o mostra nemaiintalnita de natura salbatica, liniste si confort psihic, departe de zgomotul aglomeratiei urbane. Ea reprezinta un punct de referinta pentru turismul romanesc, chiar daca potentialul sau este utilizat departe de nivelul maxim.

In ultimii trei ani, investitiile au venit din ce in ce mai multe in Delta. Numarul locurilor de cazare in locatii de categorie superioara a crescut de cinci ori anul trecut fata de 2003, ceea ce ar trebui sa contribuie la atragerea unui numar din ce in ce mai mare de turisti.

Cu toate ca se astepta pentru 2006 o crestere semnificativa a numarului de turisti romani si straini in Delta, in conditiile in care au fost facute deja rezervari pana in luna noiembrie, situatia nu este deloc roz, avand in vedere faptul ca multi vizitatori, in special din strainatate, au hotarat sa-si anuleze biletele.

Locuri multe

In Delta Dunarii sunt 17 hoteluri, 57 de pensiuni, dintre care una de cinci stele situata in apropiere de localitatea Mahmudia, 32 de complexuri de vile, dintre care unul de cinci stele, amplasat pe lacul Samova, 26 de nave ponton, dintre care una de cinci stele, si 16 moteluri, campinguri, cabane, sate de vacanta sau popasuri turistice.

Exista si heliport pentru transportul turistilor cu elicopterul. Delta Nature Resort este o investitie in valoare de 7,5 milioane de dolari a unui grup de oameni de afaceri din Marea Britanie.

Pontoane plutitoare

Hotelurile plutitoare din Delta, de doua, trei si patru stele, ofera turistilor imbinarea confortului cu unicitatea zonei. Pontoanele plutitoare ofera clientilor pensiune completa la tarife de la 50 euro pe zi pana la 300 euro pe zi.

O excursie cu barca in Delta costa de la 15 euro pe ora. Turistii pot apela si la curse charter, care le scot insa din buzunar 120 euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.