Cadrele didactice și elevii aflați la proba obligatorie a profilului de la examenul de bacalaureat trebuie să primească apă potabilă, sălile de examen trebuie ventilate corespunzător, iar în fiecare centru de examinare este obligatorie prezența unui medic, în contextul caniculei din ultima perioadă.
Măsurile anticaniculă în timpul examenului de bacalaureat presupun distribuirea de apă potabilă în toate centrele de examinare, atât elevilor, cât și profesorilor, precum și asigurarea unui sistem de ventilație în fiecare centru. Dacă nu este posibil ca sălile să fie dotate cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare, există obligativitatea ca acestea să fie aerisite cât mai mult posibil.
În aceste cazuri, însă, este recomandat ca numărul elevilor care ocupă respectiva sală să fie diminuat pe cât posibil, astfel încât să se evite aglomerația.
Absolvenții claselor a XII-a au susținut, ieri , proba obligatorie a profilului, examenele de matematică și istorie din cadrul Bacalaureatului.Varianta extrasă a fost cea cu numărul 5.
Examenul a început la ora 9:00 în toate liceele din tara, fiecare clasă fiind dotată cu camere de supraveghere funcționale menite să împiedice elevii să copieze.
Cu toate acestea,potrivit unei raportări partiale și la aceste probe nouă elevi au fost dați afară din examen, pentru fraudă.
La subiectele 1 si 2 elevii care au ales istoria au avut de raspuns la câteva întrebări,pe baza unor texte date.
Subiectul 3 însă, a fost ceva mai dificil susțin unii profesori. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de complexitatea eseului care trebuia realizat de elevi, două pagini fiind insuficiente pentru descrierea unei perioade așa de ândelungate de timp.
Lucrul acesta reiese și din declarația profesorului de istorie de la Liceul Jean Monnet din Capitala, Bogdan Stoica:
“ Cel mai dificil a fost subiectul III. A fost cam mare, adică de la Gheorghiu Dej trecând prin Ceaușescu până la Romania democratică postdecembristă…cam mult”.
Mai norocosi au fost cei care au optat pentru matematica. Acestia s-au confruntat cu subiecte aflate la același nivel de greutate cu cele care au fost date la Bacalaureatul Olimpicilor.
Subiectele au fost structurate pe doua grade de dificultate,M1 si M2, speciale pentru fiecare profil și specializare pe care au urmat-o elevii.
Fostul ispector general al Capitalei, Cristian Alexandrescu a explicat că subiectele de la matematică nu ar fi trebuit să creeze probleme elevilor. Chiar dacă aceștia ar fi avut o pregatire medie, oricine avea posibilitatea să rezolve cel putin trei-patru subiecte obținând în acest fel minim nota 7.
In ceea ce îi priveste pe cei care au încercat sa fraudeze, potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de BAC, elevii prinși încercând să copieze sau având la ei diferite obiecte și materiale nepermise, pierd dreptul de a susține bacalaureatul în următoarele două sesiuni.
Andreea Vîrîci