Afacerea Mittal pare sa fie doar varful aisbergului interventiilor facute de premierul Tony Blair in favoarea diferitelor cercuri de afaceri de la Londra. In editia sa de ieri, -The Observer- readuce in atentiei opiniei publice din insula scandalul in care au fost implicati tot niste indieni, fratii Hinduja, care au fost sfatuiti de un apropiat al lui Blair sa doneze un milion de lire sterline pentru Zona Domului, in schimbul obtinerii pasaportului englez. Scandalul, intitulat -bani pentru pasapoarte-, a dus in cele din urma la demisia unui membru al Cabinetului, imaginea premierului Blair ramanand atunci nepatata. Zilele acestea insa, un fost consilier al lui Srichand Hinduja, Darin Jewell, a descris pentru -The Observer- detaliile unui intalniri secrete dintre fratii Hinduja si principalul strangator de fonduri pentru laburisti, Lordul Levy. Conform declaratiilor lui Jewell, intalnirea a avut loc pe 29 Octombrie 1998, la Camera Lorzilor, la cateva zile dupa ce Srichand ceruse pasaport, iar Levy le-a dat de inteles oamenilor de afaceri indieni ca actiona in baza unor instructiuni personale ale primului-ministru. Acelasi Jewell a declarat pentru -The Observer- ca Levy le-a comunicat fratilor ca Tony Blair i-a spus, dupa o partida de tenis, ca ar fi incantat daca ei ar decide sa subscrie pentru Dom si ar aprecia daca fratii Hinduja ar dona un milion de lire sterline pentru acest obiectiv. Cand acest caz a fost anchetat, Levy a sustinut ca actionase in numele lui Mandelson, care a fost nevoit ulterior sa demisioneze, si ca in cursul intrevederii cu afaceristii indieni nu s-a facut nici o referire la obtinerea de pasapoarte britanice, in schimbul favorurilor banesti. Ancheta s-a terminat in coada de peste, singurul care a platit cu scaunul fiind Peter Mendelson.
Liberal-democratii cer si ei explicatii in Downing Street
Pentru prima data de la izbucnirea scandalului otelului, liberal-democratii britanici ies la rampa si cer explicatii premierului. Parlamentarul liberal-democrat Norman Baker a declarat ca la un an de la ancheta -orginala- a Guvernului in cazul fratilor Hinduja, -sunt foarte multe intrebari care nu si-au gasit inca raspunsurile-. -Scandalul este acum mai aproape de usa primului-ministru si este nevoie de o ancheta veridica, nu una din Orasul Jucariilor-, a precizat parlamentarul britanic. De asemenea, liberal-democratii vor sa stie de ce Blair l-a trimis pe Levy sa intermedieze afaceri cu fratii Hinduja, in conditiile in care serviciile secrete avertizasera autoritatile asupra trecutului de afaceri al celor doi.
Blair – intre ciocan si nicovala
Adam Price, cel care a declansat scandalul steelgate a iesit din nou la rampa. -The Daily Telegraph- publica, in editia sa de ieri, o declaratie a lui Adam Price, care cere o ancheta independenta privind circumstantele in care Tony Blair a decis sa sustina investitia in Romania a multimiliardarului Mittal. Politicianul britanic crede ca numai o ancheta independenta, corecta, poate reconstrui increderea opiniei publice in procesul politic si parlamentar.
De asemenea, premierul Blair incepe sa se confrunte cu o opozitie chiar in interiorul propriului Guvern. Pentru prima data de cand s-a instaurat la putere, in urma cu cinci ani, functionarii publici se revolta, suparati ca sunt condamnati pentru decizii luate de politicieni. Plecarea a doi functionari din cadrul Departamentului de Transport a fost legata de conservatori de afacerea Mittal si mai putin de lipsa de profesionalism a celor doi, care, conform declaratiilor lor, nici nu stiau ca si-au dat demisia din Departament.