Propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu ca Romania sa isi retraga trupele din Irak nu a avut nici sustinerea liberalilor din CSAT si nici pe cea a aripii -din umbra- a PNL. In sedinta de ieri, numai Tariceanu si ministrul apararii, Teodor Atanasiu, au votat pentru adoptarea propunerii, timp in care liberalii lasati pe margine odata cu numirea lui Tariceanu in fruntea partidului s-au dezis de curentul majoritar din PNL.
-Consideram ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze in scopuri politicianiste temerile, nelamuririle si sentimentele populatiei este nedemn, iresponsabil si descalificant-, se arata intr-un comunicat semnat de liberali precum Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan si Cristian Boureanu.
Un PNL neutru
Acum, ca actiunile lui Tariceanu au fost inabusite, dupa sedinta CSAT convocata de presedintele Traian Basescu, liberalii care apreciau actiunile liderului lor au ales sa adopte o pozitie neutra. Liderul liberalilor din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, de exemplu, a declarat ca, in linii mari, interventia presedintelui Traian Basescu nu poate fi atacata, dar nici nu a criticat demersul presedintelui PNL.
PD ar fi vrut acte de onoare
Vicepresedintele PD, deputatul Cezar Preda, se astepta ca ministrul de externe sa-si fi dat demisia pana acum, in semn de protest fata de faptul ca nu a fost consultat de colegii sai din PNL in legatura cu propunerea de retragere a trupelor militare din Irak. -Cred ca era necesara o demisie de onoare. Il respect foarte mult pe Ungureanu, insa sunt mirat de ce domnia sa pana la ora aceasta nu si-a inaintat demisia de onoare in semn de protest fata de faptul ca politica externa este tratata intr-un mod politicianist-, a spus Preda.
Capul lui Atanasiu
Deputatul PD de Cluj Daniel Buda crede ca prezenta ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, in guvern ar trebui reconsiderata. Potrivit acestuia, decizia PNL de a-l mandata pe ministrul Teodor Atanasiu sa propuna CSAT retragerea trupelor romane din Irak este -o incercare nereusita de confiscare a unei decizii politice, avand la baza ratiuni pur politicianiste-.
Si liderul democratilor din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a criticat dur demersul liberal, sugerand ca liderii PNL nu au stiut ce fac cand au venit cu astfel de idei. -Este vorba de lucruri cu care nu te poti purta diletant-, a spus democratul. Acesta a lasat de inteles ca ministrul apararii ar trebui sa se gandeasca foarte serios la demisie, precizand ca acesta a actionat in mai multe randuri ca un -ageamiu-.
Marko: eu nu sunt potrivnic propunerii PNL
UDMR ar sustine propunerea PNL, insa nu este de acord ca liberalii au lansat ideea fara o consultare in prealabil cu institutiile statului. -Eu cred ca PNL s-a grabit destul de mult si azi in CSAT nu se putea lua o alta decizie decat cea luata. Noi am putea sprijini propunerea PNL, dar prima oara trebuie sa ne facem niste analize. Eu nu sunt potrivnic propunerii PNL, dar nu inteleg de ce atata agitatie-, a spus Marko Bela. Referitor la meciul din planul mediatic care se da intre premier si seful statului, presedintele UDMR este de parere ca -pe termen scurt, unul dintre cei doi ar putea fi castigator, dar pe termen lung, vom pierde cu totii-.
PSD se da de partea presedintelui
Cu toate ca joi social-democratii au anuntat ca sunt de acord cu retragerea trupelor din Irak, ieri George Maior a declarat ca votul dat de CSAT este cel corect. -Cred ca e decizia corecta cea luata-, a spus senatorul PSD. Nici pesedistii nu au sentimente mai bune pentru Teodor Atanasiu. -Ministrul apararii ar trebui sa-si reconsidere foarte serios pozitia de sef al ministerului, mai ales daca a trimis acele telegrame de care vorbea presedintele-, a mai spus Maior, adaugand ca ceea ce s-a intamplat in ultima vreme dovedeste faptul ca liniile de politica externa ale celor doua palate sunt total diferite.
PC: vinovatul este Ungureanu
Reprezentantii PC nu si-au schimbat pozitia nici dupa decizia CSAT. -Parerea mea este ca aceasta propunere nu a fost bine pregatita si de aceea nu s-a reusit retragerea trupelor, dar trebuie gasita o solutie. Acum decizia e decizie si trebuie respectata-, a declarat senatorul PC Sabin Cutas. Acesta a spus ca daca ar fi sa gasim un vinovat pentru aceasta situatie, atunci trebuie sa ne uitam in cabinetul ministrului de externe, Razvan Ungureanu.