Politicienii aflati la putere au lasat deoparte interesele nationale si au trecut interesele politice ale partidelor la capitolul -prioritati-. Scandalul retragerii trupelor romane din Irak a continuat ieri cu un nou episod, la fel de periculos pentru interesele internationale ale tarii, ca si cel derulat la sfarsitul saptamanii. Ministrul liberal al apararii, Teodor Atanasiu, a cerut anchetarea consilierul prezidential Sergiu Medar, deoarece a dezvaluit secrete de stat in direct la televizor, citand din telegrama oficiala transmisa atasatilor militari. Pentru ca nu au votat propunerea PNL in sedinta CSAT, liberalii de la conducerea MAE si a Ministerului de Finante, Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu, risca sa ramana fara sprijin politic. In tot acest timp, in Bucuresti se pregateste o campanie de strangere de semnaturi pentru organizarea unui referendum care sa-i demonstreze sefului statului ca greseste tinand militari romani in Irak.
Concentrati sa fure controlul asupra deciziilor pe plan extern de sub nasul presedintelui Traian Basescu, liberalii s-au folosit de politica internationala pentru a-si anima paruiala din plan intern. In numele partidului, liberalii au trimis atasatilor militari romani de pe langa ambasadele tarii noastre in strainatate o telegrama care cuprindea mai multe informatii despre retragerea trupelor din Irak, folosind mijloacele de comunicare nationala pentru a-si promova initiativa. -Obraznicia- a fost sanctionata prompt de Basescu, care s-a aratat surprins sa afle de existenta unei astfel de telegrame.
Atanasiu, ingrozit de -gafa- lui Medar
Replica ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, a venit fara intarziere, reprezentantul PNL si initatorul propunerii belicoase amendand, pe de alta parte, o -gafa- a consilierului prezidential pe probleme de securitate, Sergiu Medar. Atanasiu l-a acuzat pe apropiatul lui Basescu ca a divulgat informatii secrete la televizor, citand din telegrama MApN. -M-am ingrozit vazandu-l pe domnul Medar la un post de televiziune, divulgand informatii secrete. (…) Ma intreb ce credibilitate mai are Romania in cancelariile statelor straine cu care avem colaborari-, a afirmat Atanasiu, atragand atentia asupra activitatii serviciilor de informatii subordonate lui Basescu.
In opinia ministrului apararii, parafrazarea unui document care are un regim secret si nu o destinatie publica reprezinta o grava incalcare a sigurantei nationale. Astfel, el a cerut Directiei Generale de Informatii a Armatei sa inceapa o ampla ancheta in acest caz, urmand ca rezultatele sa fie prezentate, astazi, Parchetului.
Intrebat daca Tariceanu se gaseste in aceeasi situatie ca si Medar, in conditiile in care, in conferinta de presa organizata dupa sedinta CSAT de vineri, liderul PNL a citat si el din telegrama cu pricina, Atanasiu ne-a declarat ca premierul a facut public doar continutul punctului 3. Potrivit ministrului, acest punct al telegramei contine informatii deja cunoscute, privind etapele prin care se poate stabili retragerea fortelor militare dintr-o anumita zona.
Semnaturi pentru referendum
Liderul PNL din Bucuresti, Ludovic Orban, a anuntat ca partidul sau va declansa o campanie de semnaturi in sprijinul propunerii de retragere a trupelor din Irak, deocamdata doar la nivelul Capitalei. -Eu cred ca asupra acestui subiect nu trebuie lasati sa decida Gheorghe Fulga, Radu Timofte (directorii SIE si SRI – n.r.) sau Basescu, ci trebuie sa decida populatia Romaniei-, a explicat Orban, hotarat sa organizeze un referendum pe tema retragerii trupelor.
Si ca sa profite de -ignoranta- cu care a fost tratata propunerea in CSAT, liberalii au pornit si o campanie de sensibilizare a populatiei, dand vina pe Basescu pentru situatia militarilor din Irak. -Nu ne permitem luxul de a plati 200 milioane de dolari pentru a mentine trupele in Irak, bani cu care am putea creste cu 33 de dolari pensia fiecarui pensionar. Este o decizie personala a presedintelui Romaniei care si-a asumat o raspundere uriasa-, a mai apreciat Orban.
Oale sparte in capul lui Ungureanu
Liberalii ii cer demisia ministrului de externe, liberalul Mihai Razvan Ungureanu, chiar daca el nu a fost nici macar consultat de conducerea PNL inainte de a se face publica propunerea privind retragerea trupelor din Irak. Dar refuzul sefului MAE de a sustine propunerea partidului, dovedita de votul impotriva exprimat de acesta in sedinta CSAT, a starnit revolta liberalilor. Si, cum singurii care au sustinut propunerea in sedinta au fost initiatorii ei, Tariceanu si Atanasiu, PNL asteapta -demisia de onoare- de la ceilalti reprezentanti ai partidului in Consiliu – Ungureanu si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
-Ar fi fost normal ca cei doi ministri sa voteze, dar au luat o decizie sa nu mai reprezinte PNL in structurile guvernamentale si in CSAT. Daca au bun-simt, ar trebui ca pana la Delegatia Permanenta a partidului sa isi prezinte demisiile-, a solicitat Orban. Opinia este sustinuta si de ministrul apararii, care s-a intrebat -cum poate sa reprezinte un partid in Guvernul Romaniei un om care nu respecta deciziile acelui partid-. -Nu cred, cel putin in cazul unuia dintre ei, ca are atata onoare ca sa faca acest gest-, a mai atacat Atanasiu, in numele filialei PNL Alba, al carei presedinte este.
La fel, in Comitetul Executiv Teritorial Cluj, liberalii au decis sa ceara la Delegatia Permanenta audierea ministrilor Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu si sanctionarea acestora cu retragerea sprijinul politic sau cu excluderea din partid. In rezolutia redactata deja de PNL Cluj, cei doi sunt acuzati ca au adus -grave prejudicii- partidului.
Tariceanu are noroc
Dezbaterile publice sau un eventual referendum national pe tema retragerii trupelor din Irak ar putea aduce castig de cauza premierului Tariceanu, dupa cum arata cel mai recent sondaj al Biroului de Cercetari Sociale. Intrebati daca mentinerea trupelor romanesti in Irak este folositoare, doar 23% din cei chestionati au raspuns afirmativ, in timp ce 62% din acestia s-au aratat incantati de propunerea liberala.